Portrait de Світ Зелений
Світ Зелений
  • Visits: 31
  • Accès: 32

Ранній розвиток дитини, або після трьох вже пізно…

Світ:

Дорослі багато уваги приділяли навчанню дітей старше трьох років. Але, відповідно до досліджень, розвиток клітин головного мозку до цього віку становив вже 70-80%. Ібука був впевнений: потрібно спрямувати зусилля на ранній розвиток дитячого мозку. Ранній розвиток в його розумінні не передбачав «вигодовування» немовлят фактами та цифрами. Головне для дитини - отримати новий досвід вчасно. Але розпізнати це «вчасно» може тільки той, хто доглядає за дитиною день у день, тобто мати. Саме для матерів і написав Ібука свою книгу.

1507.jpg

Масару Ібука
Масару Ібука

Table des matières

Ранній розвиток дитини, або після трьох вже пізно…

Японець Масару Ібука кілька десятиліть тому зробив справжню революцію в галузі розвитку маленьких дітей, написав своєрідний маніфест - книгу «Після трьох вже пізно». У президента японської фірми «Соні» Масару Ібукі була вагома причина зацікавитися проблемами розвитку та навчанням маленьких дітей - його власна дитина відставала у розвитку. Саме в цей час (діло було в 1960-і роки) по всьому світі гримів досвід японського доктора Шінічі Сузукі, який навчав дітей гри на скрипці. Вчені зібралися, щоб в експериментальних класах вивчити цю незвичайну методику, а закінчилося все тим, що Масару Ібука створив організацію «Японська асоціація раннього розвитку». Все більше переконувався він у тому, наскільки незмінний та "непохитний" навчальний підхід до дітей.


Дорослі багато уваги приділяли навчанню дітей старше трьох років. Але, відповідно до досліджень, розвиток клітин головного мозку до цього віку становив вже 70-80%. Ібука був впевнений: потрібно спрямувати зусилля на ранній розвиток дитячого мозку. Ранній розвиток в його розумінні не передбачав «вигодовування» немовлят фактами та цифрами. Головне для дитини - отримати новий досвід вчасно. Але розпізнати це «вчасно» може тільки той, хто доглядає за дитиною день у день, тобто мати. Саме для матерів і написав Ібука свою книгу.

Дослідження фізіології мозку, з одного боку, та дитячої психології - з іншого, показали, що ключ до розвитку природних здібностей дитини - це її особистий досвід пізнання в перші три роки життя. Жодна дитина не народжується генієм, і жодна - дурнем. Але ранній розвиток і не передбачає виховання геніїв. Треба просто дати дитині таку освіту, щоб вона мала глибокий розум і здорове тіло. Дитині дають слухати гарну музику і вчать грати на скрипці не для того, щоб виростити з неї видатного музиканта. Її навчають іноземної мови не для того, щоб виховати геніального лінгвіста або влаштувати в «гарну» школу. Головне - розвинути в дитині її безмежні можливості.

Багато мам помічали, що в їхніх дітей вражаюча пам'ять. Дволітня дитина знає десятки марок машин, трирічна - розпізнає прапори різних країн. Діти здатні по образам впізнавати предмети. Ця здатність не має нічого спільного з аналізом, чому дитина навчиться пізніше. В Асоціації раннього розвитку вчитель давав дітям уроки китайської писемності. Трирічні діти легко запам'ятовували найскладніші китайські ієрогліфи - адже дитина без зусиль помічає і запам'ятовує навіть найменші зміни у виразі обличчя. На відміну від абстрактних слів, він може легко запам'ятовувати слова, що позначають конкретні предмети.

Досвід раннього дитинства міцно віддруковується в мозку і може стати в пригоді набагато пізніше. Дитинство - період підвищеної сприйнятливості. Те, що батькам здається неважливим і безглуздим, дитина може сприймати з такою чутливістю, що цей досвід може стати основою його подальшого життя.

Мозок дитини здатний увібрати величезну кількість інформації. Але чи в змозі він відпрацювати її? Критерій - інтерес. Маля з жадібністю запам'ятовує саме те, що цікаво. І не хвилюйтесь з приводу «перевантаження»: нецікава інформація виявиться непотрібною. Взагалі, інтерес - найкращий стимулятор у вихованні. Щоправда, увага дитини до чогось одного швидко зникає, адже цікавість її безмежна. Тому їй все ж таки необхідна допомога дорослого. Дуже часто від того, наскільки швидко ми помітимо і відреагуємо на що викликало інтерес в дитини, залежить, чи збережеться він чи ні, розвинеться або згасне.

Що ж може зробити будь-яка мати, якщо захоче надати своїй дитині можливості для розвитку? Ось, наприклад, кімната немовля. Комусь здасться, що для нього найбільше підходять ідеально білі стіни. Американський професор Брунер провів ряд експериментів, які показали, що ступінь зовнішнього впливу того середовища, в якому знаходиться маленька дитина, помітно впливає на розвиток дитячого інтелекту. Рівень інтелекту в дітей, які кілька місяців жили в голій кімнаті, на три місяці відставав від рівня тих, хто знаходився в кімнаті із стимулюючим оточенням. Так що «веселі» шпалери, колиска що колишеться, яскраві картини, блискучі м'ячики необхідні дітям із самого раннього віку.

За старих часів продавець антикваріату протягом перших шести місяців навчання оточував свого учня тільки найціннішими і справжніми витворами мистецтва, щоб, надивившись на них, той завжди міг відрізнити справжній антикваріат від підробки. Цей метод навчання можна добре застосовувати у вихованні дитини. Якщо батьки цінують Матісса та Пікассо, чому б не показати їхні картини дитині? Якщо дорослі отримують задоволення від музики Бетховена і Моцарта, нехай і дитина слухає їх якомога частіше.

Дайте малюку олівці якомога раніше. У вісім - десять місяців дитина вже може втримати олівець. Хапальні рухи свідчать про здоровий розвиток. У цьому ж віці діти починають рвати книги - вони входять у стадію самоствердження. Дайте дитині олівець і великий аркуш паперу - нехай самовиражається. І не треба показувати, як малювати, не треба робити зауважень або забороняти рвати папір - просто дайте дітям можливість реалізувати перші творчі пориви. Все, що маля робить руками - малює, розкидає іграшки, рве папір, - розвиває його інтелект і творчі задатки.

Особливу увагу Масару Ібука приділяв фізичному розвитку дитини, переконуючи батьків у тому, що основні рухові навички треба тренувати в дитинстві і що правильна фізична підготовка стимулює розумовий розвиток малюка. Фізичні вправи - один з головних компонентів розвитку. Наша статура тіла і координація рухів передаються у спадок. Але те, як ви зумієте розвинути задатки, отримані від природи, залежить від тренування.

Ібука вважав, що краще навчання знаходиться за межами того, що ми звично називаємо освітою. Адже насправді жоден з батьків не вважає, що він навчає крихту рідної мови. Проте спілкування з батьками спонукає дитину вчитися говорити, хоча це і не називається освітою. Мамина мова, почуття і вчинки завжди передаються дитині, впливаючи на становлення її характеру і здібностей. Іншими словами, їх спілкування - вже саме по собі і є ранньою освітою малюка. Навчання дитини різним навичкам - це тільки одна сторона справи. Коли в дитини виникає бажання щось зробити без жодного примусу, це і є ідеальний спосіб навчання. Таким чином, ранній розвиток дитини залежить від уваги матері і всіх, хто її оточує.

 

 
 

Методика Масару Ібука

29 березня 2014 від 

Ім'я Масару Ібука широко відомо в середовищі людей, які цікавляться історією науково-технічного прогресу в другій половині 20 століття, а також серед управлінців і економістів, які вивчають так зване "японське диво" (стрімке зростання економіки Японії після Другої світової війни). Один із засновників корпорації Sony, на батьківщині він вважається мало не національним героєм. Але є і ще один аспект діяльності пана Ибука, що приніс йому широку популярність: він серйозно вивчав дитячу психологію і принципи педагогіки і в створив унікальну методику раннього розвитку дітей, якою захоплювався і його західний "колега по педагогічному цеху" Глен Доман .

 

У чому унікальність системи раннього розвитку Масару Ібука

 

Порівняно з популярними на Заході методиками (наприклад, Монтессорі -педагогікой або методом того ж Глена Домана ), "заточеними" на розвиток у малюка все-таки обмеженого набору якостей і навичок ( Марія Монтессорі робила упор на сенсорний розвиток дитини та її взаємодія з предметної середовищем, метод Домана тренує переважно пам'ять і увагу), система японського інженера більш різнопланова. Вона включає в себе рекомендації, що стосуються найрізноманітніших аспектів життя дитини, починаючи його естетичним розвитком, розвитком мислення і відносинами з оточуючими і закінчуючи організацією його харчування та розпорядком дня. Можливо, тут зіграла свою роль культурна специфіка: якщо західну освіту історично більш прагматично, орієнтоване на виховання і тренування навичок, які знадобляться в подальшій професійній діяльності, то японці підходять до розвитку дитини більш тонко. Для них велике значення має і виховання почуттів, а також тих якостей, які зроблять життя людини більш гармонійною: терпіння, самоконтролю, уміння знаходити красу в найпростіших речах.

 

При цьому, спираючись багато в чому на принципи традиційного японського виховання, Ибука органічно поєднує їх з рекомендаціями західних педагогів та психологів. Можна сказати, що ця перша система виховання та раннього розвитку дітей, створена в руслі глобалізму, на стику культур. 
 

 
 

 

Найцінніші поради Масару Ібука

 

Займайтеся з дитиною з народження.

 

Діти дивно сприйнятливі, вважає пан Ибука, і здатні навчитися дуже і дуже багато чому з самого раннього віку. У книзі "Після трьох уже пізно" він розповідає про одну сім'ю, в якій спочатку народився хлопчик, а потім дівчинка. Дитинство хлопчика пройшло в постійному спілкуванні з мамою - у молодої сім'ї була маленька однокімнатна квартирка, і так вийшло, що мама майже не випускала дитини зі свого поля зору, постійно розмовляла з ним. В результаті він почав говорити у 8 місяців і ріс дуже життєрадісним і відкритим карапузом.

 

Через кілька років у нього народилася сестричка. Батьки до того часу купили собі трикімнатну квартиру, і малятку виділили окрему кімнату. Природно, її спілкування з батьками було сильно обмежена, що позначилося і на її інтелектуальному, і емоційному розвитку (говорити вона навчилася набагато пізніше, і була куди менш позитивною, ніж її брат).

 

Не ігноруйте емоційний розвиток дитини.

 

Цей аспект часто не береться до уваги західними "колегами" Масару Ібука, але японець вважає його вкрай важливим для повноцінного формування особистості. Адже щастя - це не тільки визнані досягнення в якійсь сфері, а й гармонійні відносини з оточуючими, і почуття задоволеності собою і своїм життям. Тому Ибука радить батькам частіше брати дитину на руки, не ігноруючи його потребу в тактильному контакті; хвалити його досягнення і заохочувати його інтереси. Так, і не забувайте втягувати в догляд за малюком братів і сестер, бабусь і дідусів - чим ширше коло його спілкування, тим краще!

Не намагайтеся захистити малюка від того, що вам здається занадто складним для нього.

 

Ще один стереотип західного виховання - вчити дитину "від простого до складного", щоб не перевантажувати його нервову систему. Але Масару Ібука з цим не згоден. Спираючись на дослідження японських психологів, він стверджує, що "дорослі" критерії складності та простоти інформації для дитини мало прийнятні. Якщо до чогось він ще "не доріс", значить, він просто не зверне на це особливої ​​уваги. Якщо він зацікавився чимось, значить, він готовий хоча б частково цю інформацію засвоїти. Тому пан Ибука настійно рекомендує батькам не обмежувати пізнавальну активність дитини переглядом мультиків і іграми в кубики. Не бійтеся говорити з ним на декількох мовах і включати Баха замість "Чунга-Чангі".

 

Розвивайте уяву дитини і схильність до імпровізації.

 

Здебільшого діти володіють прекрасним уявою і здатністю видавати найнесподіваніші асоціації (у людей старшого віку це якість іменується креативністю і може бути вельми непогано монетизувати). Проте, батьки часто роблять все можливе, щоб "впихнути" розгулялася фантазію дитини в звичні їм рамки. "Будинок не може бути трикутним, а яблуко синім", - повчають вони чадо, і з часом карапуз просто втрачає інтерес до експериментів.

 

Тому, вчіть ви дитину малювати або ліпити, роздивляєтеся Чи книжки з картинками або спостерігаєте за тваринами в зоопарку, - дайте малюкові можливість бачити те, що йому хочеться бачити і видавати власні інтерпретації.

 

Не нав'язуйте малюкові власні гендерні стереотипи.

 

Хлопчики в блакитному, дівчатка в рожевому, хлопчики грають у машинки, дівчатка в ляльки, - ось ще одна батьківська "програма", яка може сильно обмежити розвиток мислення дитини в перші роки життя. Якщо для вас так важливо гендерне виховання дитини, займайтеся ним після того, як малюкові або малятку виповниться три роки. До цього дайте йому або їй можливість спробувати іграшки та заняття, які, можливо, не дуже властиві представникам його або її статі, але допоможуть саме вашому чаду розкрити свій потенціал.

 

Стимулюйте інтерес до мистецтва.

 

Виключно трепетне ставлення до естетичного розвитку дітей - це, мабуть, ще одна національна типово японська риса. Недарма навіть наші сучасники, які живуть в Японії, захоплюються мешканцями Країни висхідного сонця, однаково віртуозно вміють малювати, грати на кількох музичних інструментах і писати комп'ютерні програми. Втім, справа не тільки в тому, щоб виховати у дитини хороший смак: раннє знайомство малюка з світовими шедеврами живопису, музики, з прекрасними віршами стимулюватиме його самого на розвиток в тій чи іншій галузі мистецтва. А це, в свою чергу, допоможе вихованню тих якостей характеру, які пан Ибука вважає дуже важливими для гармонійно розвиненої особистості: терпіння, почуття власної гідності, самоорганізації і навіть прагнення до лідерства.

 

Контролюйте власну мотивацію.

 

Ранній розвиток - це не підготовка до дитячого саду і не спосіб задовольнити батьківські амбіції, - вважає видатний японський інженер. Це всього лише набір методів для виховання щасливого, гармонійно і різнобічно розвиненої людини. Прагнення виростити генія будь-якими засобами - це, з точки зору пана Ибука, невірна мотивація. Просто допоможіть розкрити дитині власний потенціал.

 

Кілька незвичайних порад від автора "Після трьох уже пізно":

 

Чим менше у дитини іграшок - тим краще.

Надлишок іграшок розсіює увагу малюка, не дає йому сконцентруватися на чомусь одному, а також може заважати розвитку у нього уяви (з цієї точки зору набагато ефективніше буде видати дитині 1-2 іграшки і заохочувати їх "нецільове" використання, наприклад, створення лялькового будиночка з черевика).

 

Навчити дитину часу можна за допомогою теле і радіопередач.

Якщо малюк постійно дивиться телевізор (мабуть, в 70-ті роки це не вважалося вселенським злом), можна виробити у нього деякі уявлення про час за допомогою його улюблених передач. Він дуже швидко засвоїть, що "те, що до мультиків - це ранок, після мультиків ми йдемо гуляти, потім обід і сон (це день), після сну - розвиваюча програма, після неї вже вечір".

 

Колискові чи казки на ніч можуть бути корисні з точки зору розвитку у малюка пам'яті.

Масару Ібука одним з перших спробував реабілітувати практику спільного сну, яка в 60е-70е роки минулого століття вважалася неприйнятною на Заході. Не віддаляючись особливо її в емоційні переваги, він робить акцент на іншій стороні питання: виявляється, якщо батько, укладаючи дитину спати, розповідає напівсонному малюкові казку або співає пісеньку, то карапуз засвоює цю інформацію набагато швидше, ніж якщо був би в стані неспання. Така специфіка роботи головного мозку.

 

Сварки допомагають розвитку комунікативних навичок дитини.

Якщо ви бачите, що ваш карапуз з кимось свариться - не драматизує цей факт, закликає пан Ибука. І тут, мабуть, грає роль навіть не стільки його "японських", скільки характерне для всіх буддійських культур прагнення бачити в явищі різні її боку - і негативні, і позитивні. Без сутичок з однолітками дитина не навчиться співробітництву і не засвоїть навички поведінки в колективі, тому дайте йому можливості набивати свої шишки і вчитися на помилках. Батькам Масаду Ибука пропонує роль спостерігачів або в крайньому випадку - коментаторів конфлікту, які б роз'яснили дитині його причини і мотиви поведінки інших учасників.

 

Критика методики Масару Ібука

 

Звичайно, і в цій педагогічній системі, якщо пошукати, можна знайти, до чого причепитися. Приміром, рада вчити дитину говорити за допомогою телепрограм у більшості сучасних російських батьків викличе лише іронічну посмішку. Дивним виглядає і постійне протиставлення гри і навчання, причому гра сприймається паном Ібукою як даремна трата часу (це суперечить багатьом сучасним педагогічним підходам, в яких навчання побудовано в ігровій формі). Проте, на сьогоднішній день методика Ибука, без сумніву, може вважатися самої різнобічної та універсальної

 
 
 
© 2014 - Дитяча-развівалка.рф 
 
 
 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...