Portrait de Олена Каганець
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Поради бувалого афганця учасникам АТО

Категорія:

Спецтема:

У соціальних мережах поширюються «Поради бувалого воїна», написані людиною, що пройшла Афганістан, для тих, хто відправляється воювати на схід України. Практичні рекомендації по тактиці ведення бою, екіпіровці і способах виживання в умовах війни стануть в нагоді всім, а особливо новачкам, які ніколи не тримали зброю в руках. 
 

14091101r.jpg

У далекі 1980-ті воїни-афганці ценою жорстоких втрат виробили неписані правила, які можуть допомогти молодим бійцям залишитися в живих.
У далекі 1980-ті воїни-афганці ценою жорстоких втрат виробили неписані правила, які можуть допомогти молодим бійцям залишитися в живих.

За п'ять місяців війни на сході України Міністерство оборони відправило на фронт десятки тисяч резервістів і добровольців. Але роздати солдатам (особливо тим, хто ніколи не служив в армії і тим більше не був на війні) список медпрепаратів та необхідних речей, а також інструкції поведінки в оточенні, під час марш-кидків та при зачистці звільнених міст нашим кабінетним генералам в голови не прийшло. 

- Такі пам'ятки були б дуже потрібні нашим хлопцям, - каже солдат 12-го територіального батальйону «Київ» Артур, поранений в зоні АТО. - Для того щоб армія була ефективна, нас повинні консультувати психологи і фахівці з військової тактики і стратегії. Цього немає і в помині. Багато хто з нас не служили в армії і ніколи не покидали зону комфорту, тому й виявилися абсолютно непристосованими до труднощів війни. Ми іноді просто не знаємо, що робити в тій чи іншій ситуації. Це - недолік інформації, який зобов'язане було компенсувати Міністерство оборони. А воно тільки й знає, що посилати людей на вірну загибель і судити за дезертирство батальйони, яким вдалося вирватися з оточення. І ніхто з чиновників не подумав про те, що перш, ніж іти воювати, боєць повинен знати, як зберегти самоконтроль і не впасти в паніку в екстреній ситуації, як правильно носити, зберігати і чистити зброю, як вести бій вночі. Наші хлопці найчастіше гинуть не тільки від ворожих обстрілів, а й через нестачу інформації. Знали б вони, як допомогти собі і товаришу, залишилися б живі.

Отже,

Поради бувалого воїна:

1. Якщо ти береш участь в проведенні зачистки, то в кімнату, як в анекдоті, заходите удвох: спочатку граната, потім ти. 

2. Підійшовши навіть до відкритих дверей будь-якого офісу - не входи відразу. Відчуваючи, що там може бути ворог, не економ гранати, висмикуй чеку і закочуй першу. Після вибуху через п'ять секунд, не висмикуючи чеки, закочуй в приміщення другу і відразу за нею заскочуй. Хто буде живий від першої, побачивши другу, впаде на підлогу і закриє голову руками - візьмеш живим. 

3. Стоячи перед дверима і чекаючи своїх товаришів, які збираються до штурму, придержи двері, щоб її не можна було відкрити зсередини. Інакше в коридорі побачиш або гранату, або ствол. 

4. Гранату закочувати по підлозі. Не кидай. 

5. Не бігай перед стволом товариша. Ти перекриваєш йому можливість стріляти. 

6. Будь-які зачинені двері - недоторканні, тому що можуть бути заміновані. 

7. Ящики не відкривай, електроніку не включай. Нічого не чіпай. Все може бути заміновано. Аж до того, що не можна відкривати холодильник (навіть якщо дуже хочеться їсти) і піднімати кришку унітазу. 

8. Не чіпай трупи, а також столи та інші предмети (можуть бути заміновані). 

9. При першому ж пострілі - не "маяч», відразу падай. 

10. Не тримай палець на гачку (можеш ненароком потрапити в товаришів). 

11. Не бери патрони з відкритих цинк, захоплених у бойовиків, бо вони можуть замість пороху в патрони зарядити тротил (розірве автомат, відірве голову). 

12. Гранати носи в спеціальних мішках, відкритими не клади (були зачепи). 

13. Не стріляй по людям з РПГ, марно (розрахований тільки на бронетехніку). 

14. Ріжки ізолентою НЕ перемотуй (в бою може перекосити патрон). 

15. У автомата Калашникова (АК) запобіжник має три положення - блокування, автоматичний вогонь і одиночний. Якщо ти в паніці різко знімеш із запобіжника, то напевно опустиш його до упору і поставиш тим самим в режим одиночного вогню. Це зроблено, щоб знавіснілий від жаху боєць не просадив магазин за секунду і не залишився без патронів. 

16. Запобіжник на АК достатньо бридко брязкає. Якщо потрібно зняти його тихо, то відтягни і плавно переведи в потрібний режим вогню. 

17. Перед виходом пострибай на місці. Переконайся, що на тобі нічого не брязкає і не бряжчить. Антабки на зброї краще заздалегідь перемотати ізолентою або бинтом. Патрон в патронник - і на запобіжник. 

18. Вивчи таблиці стрільби на свою зброю. Куля летить не прямо. У неї балістична траєкторія з перевищеннями і зниженнями. Тому грамотне визначення відстані до цілі і знання таблиці стрільби - це хороша можливість потрапляти швидко, а значить зменшити час, поки стріляють по вас. 

19. Вітер впливає на траєкторію польоту кулі. Вивчи вплив вітру на свою зброю заздалегідь, а не по ходу і на вічко. 

20. Якщо є можливість вибирати зброю - бери таку, як у товаришів. На собі багато патронів не понесеш, а закінчуються вони швидко. Якщо твого товариша вбили, чи не погидуй заповнити свій боєкомплект (попередньо отримавши дозвіл від командира). 

21. Якщо йдеш в «автономку», то несеш на собі 360 патронів (це 12 магазинів і ще стільки ж, але в пачках, просто кидаєш в рюкзак. Сильно зекономиш у вазі). 

22. Більшість смертей і поранень - від осколків. Звичайний ватник здатний захистити від дрібних осколків. Повішай поверх ще й розвантаження з магазинами - це додатковий захист грудей і живота. Не забудь підняти воріт. 

23. Бронежилет - це дуже добре. Любий. Навіть самий беушний. 

24. Не чіпай гранатомети. Стріляти з них складно. Залиш це більш досвідченим товаришам. 

25. Якщо тобі щось почулося - зупиняй групу і «давай тишу». Слухай уважно. Навіть якщо будеш гальмувати групу кожні п'ять хвилин, тільки рідкісні ідіоти будуть тебе лаяти. 

26. Зупинившись, не стій. Встань на коліна або ляж. Дуже вимотує, але це питання виживання всієї групи. 

27. Пальця на спусковому гачку бути не повинно, навіть якщо зброя на запобіжнику. 

28. На маршах автомат поклади на руки і складай їх на грудях хрестом. Так легше нести. 

29. Автоматний ремінь завжди на шиї. Інакше, якщо потрапиш в засідку, то при вибуху міни або гранати ти полетиш в одну сторону, а твоя зброя - в ​​іншу. 

30. На посту не спати. Якщо заснеш, пристрелити тебе захочуть не тільки вороги. За це, як і за втрату зброї, розстрілювали офіційно. Зараз розстрілюють неофіційно. 
31. Чеку зубами вирвати можна. Тільки пальцями. 

32. У стінах можуть бути проломи, завішені ганчірками або килимами. Так ворог може швидко перебігати з парадного в парадне. Те, що ти знаходишся в крайній квартирі, не означає, що з сусідньої до тебе не можна увійти через стіну. 

33. На вікна можна вішати сітки від старих радянських ліжок. Вони добре зупиняють ВОГі (осколкові боєприпаси для гранатометів. - авт.). 

34. Ти можеш почути нявкання, наприклад, із стінної шафи. Мені дуже шкода, але тварина приречена. Швидше за все, її там замкнули разом з гранатою. Відкривати не можна. Це дуже складний момент, в таких ситуаціях завжди хочеться залишатися людиною, але ... 

35. Якщо потрібно стріляти з приміщення на вулицю, то не треба підповзати до підвіконня або стояти збоку від вікна. Йди углиб приміщення, встань на табуретку, закрившись стіною. Не включай світло. 

36. Осколки цегли або бетону, вибиті вогнем, мають властивості летіти на тебе і потрапляти в очі. 

37. Довго стріляти, не змінюючи позицію, - погана ідея. 

38. Пригинайся. 

39. Не треба «вираховувати снайперів». Не твоя робота. Воюй далі, не звертаючи уваги. 

40. Будь готовий морально «відпрацювати» цивільних, які тебе засвітили (якщо перспектива не радує, рухайся обережніше). 

41. На АК-74 (примірник з хорошою купчастістю бою) можна прикрутити приціл ПСО від СВД (снайперська гвинтівка. - авт.). На дистанціях 500-600 метрів у АК-74 і СВД дуже близько сполучені траєкторії, приціл встане ідеально. Будеш стріляти і переносити вогонь через калібр набагато швидше, ніж з СВД. Та й тим, хто вирішить пошукати снайпера, ти будеш нецікавий. 

42. Сучасні гранати РГО і РГН вибухають в ПЕРШУ ЧЕРГУ від удару. У них стоїть ударний детонатор, а вибух через проміжок часу - це спрацьовує самоліквідатор (на той випадок, якщо граната впала в пухкий сніг). 

43. Ніхто, навіть сапери, не займаються зняттям мін та вибухових пристроїв. Вони тупо підривають їх тротилової шашкою. Не треба мудрувати і починати знімати ВУ. 

44. На розтяжки нормальні воїни ставлять секрети, щоб не зняти по-простому. Отже «перерізати нитку» - погана ідея. Просто пройди мимо. Це не твоя справа, для цього є старші товариші. 

45. При пораненнях бувають венозні і артеріальні кровотечі. «Лікуються» вони по-різному. Але тут важливо інше. В гарячці бою часу немає. З венозною кровотечею товариш вмиратиме кілька годин, з артеріальним - 10-20 секунд, а далі втрата свідомості і починається гіпоксія. Так що швидко накладаєш артеріальний джгут поверх рани (зараз інтерни почнуть обурюватися, але таке життя, це не «цивілка», доводиться порушувати) і повертаєшся в бій. У товариша буде півгодини на те, щоб розібратися самому, або це зробиш ти, коли звільнишся. 

46. ​​Джгут завжди під рукою! Не в сумці, не в рюкзаку - або намотаний на приклад, або в розвантаженні під рукою. З собою завжди ДВА джгута! Може трапитися, що один віддаси пораненому товаришу, а через хвилину отримаєш кулю в стегнову артерію. 

47. Є таке поняття, як «придушення вогнем». Активно поливаючи ворога, найчастіше можна скувати його дії, навіть не потрапляючи і не завдаючи шкоди живій силі. Особливо тобі допоможуть трасери​​. 

48. Трасери, крім того, що дуже сильно засмічують ствол, ще й видають вашу позицію. Отже не зловживай ними. Та й прицільний вогонь ними вести складно. 

49. Останні три патрона в магазині краще забити трасерами. Щоб порожній магазин не став для тебе несподіванкою. Більш того, якщо ти залишиш один патрон в стволі, то тобі залишиться тільки підстьобнути новий магазин. Швидкість перезарядки зросте. 

50. Зброю потрібно чистити щодня. Особливо ніжно в районі дульного гальма. Якщо там буде канавка або ямка, кучність бою сильно впаде. 

51. Якщо бачиш, що по комусь можна стріляти, це ще не привід стріляти. Якщо тебе не помітили, дізнайся у командира, чи можна вплутуватися в бій. 

52. Якщо ти когось помітив, але тебе ще не побачили, не треба різко стрибати в сторону. Периферичний зір засече тебе миттєво. М'яко і плавно, не поспішаючи, сядь і спокійно займи позицію. 

53. Посилаючи патрон в патронник, затвор відпускай різко, щоб брязнув. Інакше «зажує». 

54. Стеж за ногами, не лінуйся їх мити. Натреш - і ти вже не воїн. 

55. Курильщика можна засікти за 70-100 метрів. Кидайте курити! 

56. Попісяти можна стоячи на колінах, не перетворюючись на стоячу ростовую мішень. Туалет - це серйозно. Якщо є спеціально підготовлена ​​площадка, добре. А на марші в лісопосадці по нужді ходять тільки втрьох. Один сидить, двоє дивляться навколо на 180 градусів. 

57. Чхай в себе.

Спорядження:

1. Два рюкзака. Один обозний, інший штурмовий, на 25 літрів, зі швидким скиданням. 
2. Наколінники жорсткі. Налокітники. 
3. Каремат. 
4. Розвантаження. 
5. Бронежилет. 
6. Активні навушники. 
7. Балістичні окуляри. 
8. Бронешлем. 
9. Фляга або гідратор. 
10. Кусачки для нігтів (через два тижні відростають, ножем НЕ обрізаєш, ламаються, коли вставляєш ріжок в автомат. Дуже боляче). 
11. Компас. 
12. Паракорд (легкий нейлоновий трос), 20 метрів. 
13. Вилка-ложка. 
14. Люстерко. 
15. Набір ниток і голок. Сірники. Тальк. 
16. Стрілецькі рукавички. 
17. Скотч прозорий (прив'язати гранату при розтяжці до дерева, порвався берц - обмотав і побіг далі). 
18. Ліхтар. Ніж. Годинники зі стрілками. 
19. Армійська рація. Бінокль. Далекомір. 
20. Засіб від комах (не вонючий). 
21. Сміттєві мішки для води. До низу мішка прив'язуєш камінчик, пробиваєш дірку, розправляють мішок на гілках, всередину кидаєш гілки, підставляєш ємність під мішок. Через перепад температур виходить конденсат, за добу з нього набирається від 200 до 300 грамів води. 
22. 1 кг сала змішай з 150 грамами часнику, перець-сіль за смаком, перекрути на м'ясорубці, шприцом без голки заштовхали в тюбик від зубної пасти. Зберігається до півроку в жарі. Дуже калорійно. Можна застосовувати, не зупиняючи марш-кидок. 

Одяг: 

1. Берци: щоб не пропускали воду і були легкі (змасти риб'ячим жиром або салом). 
2. Шкарпетки вовняні, високі, п'ять пар. 
3. Прокладки жіночі, великі (в берци, вбирають піт). 
4. Плотні штани і куртка. 
5. Термобілизна. Кілька майок, тільки бавовна. 
6. Маскхалати (літній та зимовий). 
7. Флісова куртка (вона легше светра, а вага дуже важлива). 
8. Зимові чоботи (раджу «Хаскі с.080"). 
9. Панама з брезенту, щоб хоч трохи тримала вологу. 
10. Арафатка (змочувати і обв'язувати шию. Набагато легше). 

Аптечка: 

1. Береш те, що потрібно особисто тобі, під персональні болячки. Плюс: 
2. Три артеріальних нових джгута (старі при розтяжці розсипаються), два-три ІПП, багато бинтів, рулон еластичного бинта (він зафіксує все, що завгодно, може замінити джгут). 
3. Бактерицидний пластир, краще водостійкий. Пластир рулонний, краще на тканинній основі. Дезінфікуючий засіб (наприклад, розчин хлоргексидину), гель Пантестин (рани, опіки). 
4. Жарознижуюче, знеболююче (наприклад, аспірин, парацетомол, спазмолгон, німесіл і т. д.). 
5. Краплі в ніс і для очей. 
6. 1% -ная гидрокортизоновая мазь. 
7. Антибіотики широкого спектра (наприклад, аугментин, амоксиклав, ципрофлоксацин). 
8. Активоване вугілля. Чим більше, тим краще (доводиться пити воду з річки, де плавають трупи, та й просто під навантаженнями живіт починає дурницями страждати). До речі, біле вугілля можна застосовувати в порошку як кровоспинний засіб. Застосовується і як антисептик, ентеросорбент, як штучна нирка і т. д., при опіках. На рани в сухому вигляді. Всередину тільки розведений водою. 
9. При великій втраті рідини - регідрон. 
10. Препарат для згортання крові при ранах. З цим в Україні слабо (за кордоном є трансксамова кислота, у нас вона не сертифікована, хоча врятувала життя десяткам тисяч людей, можна пошукати QUIСKLOT, CELOX і HEMCOM). 
11. Ножиці. 
12. Голка і нитка, для зашивання ран. 
13. протишокових набір: ампули кетанова, дексаметазону і кордиамина. Шприц до них. Це не дасть вашому серцю зупинитися через те, що мозок обвалив вам тиск від болю або крововтрати. 

"Цей список вам, молоді бійці, передають люди, що пройшли не одну війну і що залишили там багато друзів. Тому завчіть його як "Отче наш". Якщо він допоможе вам залишитися живими, то я недаремно його писав. Ваш друг».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...