Portrait de Альберт Саїн
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Квадри - стиль діяльності, функції в суспільстві, цінності

***

Квадра – це оазис у суспільстві і мінісоціон у соціоні. В кожній з них - власний образ світу і образ життя, одні цінності, світогляд. Спільність світовідчуття приводить до безконфліктності, якщо і бувають непорозуміння, вони зрозумілі і скоріше надихають, ніж шокують, сприяють розвитку. Людей різних квадр надихають різні ідеї, вони інакше, ніж з інших, живуть і спілкуються, інші речі їх смішать і хвилюють, ображають або приводять до тривог, переживань і печалі.

Існує також внутрішньоквадрова спеціалізація. Людина за певним соціонічним типом в будь-якій квадрі природно, невимушено виконує своє завдання.

Кожна з чотирьох квадр має свій стиль діяльності й функції в суспільстві, свої цінності:

1-квадра – програматори

фантазери і теоретики, новатори теоретичного і конструктивного напрямів. Висувають і відстоюють нове, узагальнюють перспективні ідеї, створюють нові теорії, впроваджують їх в життя. Можуть заглиблюватись у таємниці природи, займаються просвітою до того ще невідомих знань, відстоюють нове своїм революційним запалом. Цілісно, з дитячою безпосередністю й захватом сприймають світ.

Їхні цінності: перспективні можливості, генерування нових ідей, фізичний комфорт, радісна емоційність, теоретичні побудови, вільнодумство, революційність, заперечення загальноприйнятих цінностей, пріоритет особи над державою.

 

2-квадра - координатори

це практики, що вміють діяти швидко й рішуче, здатні внести нове у суспільство, проштовхнути ідеї, мають вольовий потенціал, долають перешкоди. Відстоюють права людини. Мають дух юнацького азарту. Шукають справи, де можна проявити силу, організувати чи навести порядок, виявляють внутрішній запал і в умовах тиску середовища. Для реалізації сил та здібностей потрібна значна справа, екстремальна ситуація, в якій мобілізуються самі й  дисциплінують інших, проявляючи свою волю. Притаманні пристрасність, прагнення боротьби, пошук активної діяльності.

Їхні цінності: жорсткий порядок, вольові методи, конкретна логіка, драматичні емоції, занепокоєність глибокими питаннями, пріоритет держави над особою, прагнення бути впевненими, сильними, вольовими та непохитними.

 

3-квадра – коректори

авантюристи, демократично розширюють ринкову та економічну діяльність, скептики: бачать недоліки, критикують, перевіряють і відкидають нежиттєздатне, звільняють соціум від непотрібного. Дипломатично ідуть на поступки, взаємно узгоджуючи інтереси, вирішують свої справи. Зберігають і відстоюють свої позиції, відчувають час. Відмовляються від некорисного та неприбуткового, але загалом задовольняються тим, що є. Не ставлять перед собою віддалених цілей, не бачать можливостей застосування нових ідей, тому критикують захмарні мрії й беруть те, що може знадобитися у сьогоденні. Впевнені, свідучі, вважають, що вміють правильно жити, знають, як отримати матеріальне.

Їхні цінності: демократизм, підприємливість, гнучкість, динамізм, критичне мислення, скептицизм, прагматизм.

 

4-квадра – практики

це технологи, естети і гуманісти, які знають, що таке досконалість, впроваджують практичне в життя, налагоджують комфортні, гармонійні стосунки. Створюють стабільність, надають впевненості в завтрашньому дні, вміють доцільно використовувати моральні, духовні і матеріальні цінності. Намагаються все вдосконалювати – і в матеріальному і в духовному плані, зберігати порядок. Ощадливо використовують ресурси, не ризикують. Тонко відчувають дискомфорт, як зовнішній так і внутрішній, тому прагнуть комфортного оточення. Високо цінують злагодженість колективу.

Їхні цінності: якість і естетика, чесна праця, виваженість, мудрість, моральність, гуманізм, любов,  здібності й таланти, стабільність, наближення до істини, слідування законам природи.

 

У спілкуванні повне розуміння існує тільки серед представників своєї квадри. Ю.Симонов помітив таку тенденцію: якщо співрозмовник із сусідньої квадри, він перепитає: «Що Ви мали на увазі?»,  якщо через квадру, запитає те ж саме, але додасть: «Однак я Вам не вірю». В.Гуленко дослідив, що більшість ресурсів у руках представників серединних (ІІ та ІІІ) квадр – силовиків та матеріалістів, а периферійні (І та ІV) живуть скромніше, адже цінності їхні – духовні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...