Portrait de Альберт Саїн
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Інтерв'ювання

Інтерв'ювання, спосіб проведення соціологічних опитів як цілеспрямованої бесіди інтерв'юєра і опитуваного. Інтерв'ю діляться на два класи — вільні (глибокі, клінічні, такі, що фокусують) і стандартизовані (формалізовані). Вільне інтерв'ю носить характер тривалої невимушеної бесіди, в якій питання інтерв'юєра обумовлені кінцевою метою дослідження. Вільне інтерв'ю часто є початковим етапом розробки стандартизованого інтерв'ю або анкети (див. Анкетування), перевіркою прийнятності питань, інформаційній ємкості відповідей, а інтерв'юєр виступає як дослідник.

Стандартизоване інтерв'ю формою тотожний анкеті, проте на вміст і форму питань істотно впливає специфіка здобуття відповідей — «віч-на-віч з інтерв'юєром. Анкетування є менш дорогим виглядом опиту, чим стандартизоване І., але соціолог вимушений удаватися до останнього в тих випадках, коли опиту надається велике значення і існує сумнів в тому, що всі питання правильно зрозуміють (наприклад, переписи населення в деяких районах проводяться методом стандартизованого І.).

  Відмінність І. від інших методів збору емпіричної соціальної інформації — активний взаємний вплив інтерв'юєра і опитуваного — істотно зменшує достовірність результатів І. в порівнянні з анонімною анкетою. Незрідка опитуваний керується при відповіді своїми упередженнями (наприклад, проти віку або зовнішності інтерв'юєра і т. д.). Тому І. є найбільш складним методом соціального дослідження і вважається швидше «мистецтвом», чим стандартним технічним прийомом.

  Літ.: Андрєєва Р. М., Сучасна буржуазна емпірична соціологія, М., 1965; Отрут Ст А., Методологія і процедури соціологічних досліджень, Тарту, 1968; Здравомислов А. Р., Методологія і процедура соціологічних досліджень, М., 1969; Новіков Н. Ст, Специфіка і проблеми інтерв'ю як техніка дослідження, в збірці: Соціальні дослідження, ст 5, М., 1970.

  Ю. Б. Самсонов.


В тему:

Соціонічне інтерв'ювання Арсена Дубовика

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...