Portrait de Світ Зелений
Світ Зелений
  • Visits: 97
  • Accès: 112

Чого навчає нас казка Франка "Фарбований лис"?

Світ:

Не треба бути такими довірливими. Побачили звірі якусь синю незрозумілу істоту. Науявляли собі казна-чого, буцімто вона має великі кігті, гострі зуби. І ніхто не здогадався, що відбувається насправді.

Франко Іван (1856-1916)

Народився в с. Нагуєвичах Львівської області в родині коваля. Навчався в Дрогобицькій гімназії, вищу освіту здобув на філософському факультеті Львівського університету, в Чернівецькому університеті. Отримав учений ступінь доктора філософії у Віденському університеті. Займався політичною діяльністю, був тричі заарештований австрійською владою.

Поет, прозаїк, драматург, літературний критик, учений (філософ, етнограф, історик, фольклорист), публіцист (був одночасно співробітником близько 50 європейських періодичних видань), перекладач, громадсько-культурний діяч.

Автор віршованих збірок "З вершин і низин" (1887), "Мій Ізмарагд" (1898), "Із днів журби" (1900), "із літ моєї молодості" (1914) та інших, повістей "Борислав сміється" (1882), "Захар Беркут" (1883), "Великий шум" (1907), романів "Перехресні стежки" (1900), "Для домашнього огнища" (1891), багатьох оповідань, поем. За все життя написав понад шість тисяч художніх творів і наукових праць. "Зібрання творів у 50-ти томах", що побачили світ, ледве охоплюють половину спадщини І. Я. Франка,

Чого навчає нас казка І.Франка "Фарбований лис"?

Головного героя казки "Фарбований лис" звуть Микита. Це був хитрий-прехитрий звір. На нього полювали собаками, ставили капкани, підкидали отруєне м'ясо, але він обминав усі небезпеки, повчаючи інших, як діяти в різних ситуаціях. "Незвичайне щастя і хитрість зробили його страшенно гордим". Одного дня Микита мав особливо чудовий настрій і, вихваляючись, пообіцяв, що зможе посеред дня з базару вкрасти курку. Інші його товариші не вірили. Тоді лис вирушив у місто для здійснення свого плану.

Та коли почув гамір, крик, шум, перелякався і заховався у кущі. Сидів і думав: "Навіщо я так багато пообіцяв, не треба було так вихвалятися". Але якщо почав, то слід продовжувати. Проте на базарі Микиту швидко знайшли пси і загнали у діжку з фарбою. Він просидів там півдня, думаючи про своє становище. Вже ввечері повернувся до свого лісу. А вранці помітив, що він увесь синій. Усі інші тварини, які жили у лісі, злякалися його. І тоді Микита вирішив обманути всіх. Він розповів, що його призначено царем, який має спостерігати за порядком. Так тривало рік. Звірі ловили для нового царя дичину, а той вершив правосуддя. Наближався день, в який рік тому у лісі з'явився синій звір. Влаштували свято, де брав участь хор лисиць. Лис Микита не втримався і разом з хором почав співати. Тут усі помітили, що це звичайнісінький лис, який протягом року водив їх за ніс. Тож звірі напали і розірвали бідного Микиту.

Чому так сталося? Все дуже просто. Лис протягом року обманював усіх, видавав себе за царя, всі на нього працювали, допомагали, слухалися його.

Мультфільм  Лис Микита (відео)

Завантажено – 5 січ.2011 

Сюжет: Славетний хитрий Лис Микита, народжений пером Івана Франка, став героєм багатосерійного анімаційного фільму. Текст класика практично не змінювали, тому герої говорять бойківським діалектом.

Двадцятишестисерійний анімаційний фільм (розділений на 5 частин). Загалом, фільм триває близько семи годин і зроблений, передусім, для телебачення.
Музика Мирослава Скорика та популярних українських гуртів: "Океану Ельзи", "Братів Гадюкіних", "Пікардійської терції"

Тож перше і головне, чому вчить ця казка - ніколи не слід обманювати. А по-друге, не варто вихвалятися перед іншими. Перш ніж щось сказати, треба хоч трохи думати. Події в казці - дуже гарний приклад. Якби лис Микита, який відзначався своєю хитрістю на весь ліс, не вихвалявся перед товаришами своєю кмітливістю, здатністю вкрасти прямо на очах у всіх, то ймовірно, ми б мали інший фінал. А так наобіцяв багато, то ж виконуй. Проте справа не тільки в цьому. Пофарбувавшись у синє і повернувшись до лісу, Микита мочав видавати себе за царя звірів. Для чого? Якщо він був таким розумним, міг би і спрогнозувати, що коли-небудь таємниця викриється. На його місці слід було повернутись до лісу, спробувати добре вимитися, розповісти звірям правду, що не зміг вкрасти курку з базару. А не вигадувати довгу історію про те, що його направили в якості царя. Тут виникає ще один момент - гордість. Якби лис розповів про свої пригоди - то всі його товариші кепкували б з нього. Сміялися з того, що не зміг вкрасти курку і що став таким синім. Тоді б увесь ліс говорив про незвичайне перетворення. Але Микита виявився дуже гордим. Він не хотів псувати свою репутацію і змушений був щось терміново вигадати. Але як би він мав вчинити в тій ситуації, щоб не влізти у халепу? Міг придумати щось інше. Приміром, розповісти, що курку він все ж таки вкрав, і за це святий Миколай нагородив його новим кольором - пофарбував у синє. Всі звірі роти б порозкривали, але б повірили. У цьому разі він також мав би незначні переваги: незрозумілий запах, певну вищість серед інших мешканців лісу. Запах фарби відлякував би псів, а незвичний колір спричинив би ставлення до лиса як до авторитета.

Але є ще інший момент. Не треба бути такими довірливими. Побачили звірі якусь синю незрозумілу істоту. Науявляли собі казна-чого, буцімто вона має великі кігті, гострі зуби. І ніхто не здогадався, що відбувається насправді.

Отож казка Івана Франка "Фарбований лис" вчить ніколи не обманювати, бо все таємне і приховане завжди з'ясовується; не бути надміру гордим, бо через це легко можна втрапити в халепу; ніколи не довіряти першому враженню, бо в переважній більшості випадків воно не є правильним; багато не вихвалятися і не обіцяти зробити те, чого не можеш.

В тему: 
Злидні
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Кращий коментар

Portrait de Арсен Дубовик
0
No votes yet

!Дякую за те, що не забуваєте про навчання!

?Як думаєте, громадо, у нас має бути Спеціальна тема "Дітям"? Чи їм на сайті робити нічого? У нас уже є кілька публікацій, які, думаю, варто об'єднати у спец.тему.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Commentaires

Portrait de Леонід Українець
0
No votes yet

Саме зараз лисиці, котрі вскочили у халепу, фарбуються в нові кольори. Тож будьмо уважні.

https://t.me/ETEPHET

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

Дякую Світу за цю прекрасну публікацію!

Portrait de Арсен Дубовик
0
No votes yet

!Дякую за те, що не забуваєте про навчання!

?Як думаєте, громадо, у нас має бути Спеціальна тема "Дітям"? Чи їм на сайті робити нічого? У нас уже є кілька публікацій, які, думаю, варто об'єднати у спец.тему.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Portrait de Світ Зелений
0
No votes yet

Звертаюсь до адмінів.
Текст " Мультфільм Лис Микита
Завантажено – 5 січ.2011
Сюжет: Славетний хитрий... ... "Океану Ельзи", "Братів Гадюкіних", "Пікардійської терції"" (гіперпосилання синього колюру після основного малюнка і до ФPAHKO ІBAH
(1856-1916) ) -- це якийсь глюк. Я його не вводив, на сторінці
(у візуальному редакторі ) його немає, прибрати не вдається.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Portrait de Арсен Дубовик
0
No votes yet

В редакторі виділяємо вказаний Вами текст і вибираємо у меню "Форматування" "Нормальний".
Все стало так, як Ви хотіли! ))))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Portrait de Світ Зелений
0
No votes yet

Я вже зрозумів, зробив таку процедуру в іншому дописі.
Дякую Арсен Дубовик :)

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Portrait de ДЗен ДЗелень
0
No votes yet

А чому він синій?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Portrait de Світ Зелений
0
No votes yet

Ще одне шахрайство, яке, на превеликий жаль, живе посеред нас і стосується стовпа нашої моралі, філософії, історії і відносин – Івана Франка і його філософської казки «Лис Микита».

Виявляється, існує дві казки. Одна — Франка, а друга — переписана Максимом Рильським.

Я тільки наведу приклад останнього стовпчика. У Франка написано:

«Тут кінчиться наша казка,

всім, хто слухати був ласка,

дай же, Боже, многа літ.

Най і наш весь сум пропаде,

а тим, хто нам коїть зради,

най зійдеться клином світ».

Тобто, можна говорити про цінності подяки, про перемогу і про ворогів.

А ось інтерпретація того самого останнього стовпчика Максимом Рильським:

«Бубликів солодких в’язка

Тим, хто слухав, не шумів…

Може, дехто пригадає,

Що не раз таке буває

І в людей, як у звірів».

Бубликів солодких в’язку — замість осмислення філософії і життя. Ці бублики — це обманки, прісне тісто на воді, помазане сиропом. Це — те, що сьогодні роздають олігархи: гречка, бруківка й інші речі, які пробують ввести в оману людей.

Але найсумніше у тому, що ця казка в інтерпретації Максима Рильського є у бібліотеках 99% шкіл і міст, які я відвідав. Дотепер підступним нейролінгвістичним способом наші діти піддаються впливу, що має на меті робити із них рабів, а не вільних, мислячих людей.
Олег Березюк

Підроблена література

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.