Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 9
  • Hits: 9

Сполучені Штати Сибіру

Тепер, коли заборонили мітинг, статті про заборонений мітинг та інформацію про заборону статей про заборонений мітинг 17 серпня про ідею Сибірської Республіки знають всі. 

Тема Сибірського сепаратизму завжди здавалася мені жартівливою. Чи не справжньою. Коли політологи заводили розмову про загрозу розвалу країни, я уявляв собі Кавказ, Калінінград, з натяжкою Башкирію або Якутію, а в якості анекдоту, самоіронії сибіряків Сибірську Республіку.

Так, художники іронізують з приводу своєї віддаленості від культурних центрів, намагаються створити власний культурний контекст. В розмови про сибірську республіку додають антимосковських, іноді антипутінських настроїв. Не більше того. Півтора року тому я навіть організував виставку Сполучені Штати Сибіру, а в колекції у мене є три роботи Даміра Муратова - прапори цієї художньої держави. 

Про марш 17 серпня за федералізацію Сибіру я дізнався, як звичайно, коли його почали забороняти. Контрпродуктивність заборон окрема тема. Не забороняли б - все так і залишилося на рівні перфомансу, про який нікому нічого невідомо.

Але тепер, коли заборонили мітинг, заборонили статті про заборонений мітинг і, нарешті, заборонили інформацію про заборону статей про заборонений мітингу про ідею Сибірської Республіки знають усі. 

І хоча я практично завжди з симпатією ставлюся до художників, що розкривають суперечність моменту, на цей раз інформація засмутила. Звичайно, я можу бути не правий, але мені здається, цей крок абсолютно несвоєчасний. От якби це було відразу після КримНаш і до трагедії на Донбасі прекрасно. Але зараз, коли дискусія про сепаратизм йде з щоденними жертвами, не виходить іронія.

Так, російська влада не приховує своєї підтримки сепаратистів в Україні й, напевно, для неї це чутливий укол нагадування про те, що така ж ситуація була в Росії (Чечня), і може повторитися. І що вони таким чином "пиляють сук".

На перший погляд. Але переводячи тему в політичну площину, про допустимість або неприпустимість підтримки сепаратизму ми навпаки, ховаємо той факт, що для Путіна підтримка ДНР і ЛНР це всього лише інструмент, за допомогою якого він хоче знищити Україну. Настрої людей, право на самовизначення його не цікавлять. Життями українських військових, донецьких жителів і російських військових романтиків він намагається робити світову політику. 

З величезним збитком для нас самих, як я це розумію, зважаючи на остаточну втрату України як країни сусіда і зважаючи на санкції. Проте за логікою реваншу і відновлення справедливості, як це розуміє Путін. У даному ж випадку практично неважливо, хто з нас правий. Важливо, що мітинг 17 серпня за створення Сибірської Республіки накладається на щоденні смерті людей у ​​Донецьку та Луганську як недоречний жарт.

Переклад з російської наш, О.К.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

Сибірський Державний Союз вітає лютневу буржуазну революцію в Україні і засуджує дії московський диверсантів на території Донбасу: http://sibpower.com/publikaci/za-chto-voyuet-dnr.html

https://t.me/ETEPHET

Comments

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

Сибірський Державний Союз вітає лютневу буржуазну революцію в Україні і засуджує дії московський диверсантів на території Донбасу: http://sibpower.com/publikaci/za-chto-voyuet-dnr.html

https://t.me/ETEPHET