Альберт Саїн's picture
Альберт Саїн
  • Visits: 16
  • Hits: 16

Що таке інтуїція

Спробуємо розібратися в цьому питанні. Закличемо на допомогу вчених і результати їх досліджень. Ось яке визначення інтуїції вони дають. «Інтуїція - це коли ми щось знаємо, але незрозуміло звідки». І знання це приходить без будь-яких розумових зусиль з нашого боку. Як зазвичай ми вирішуємо проблему? Спочатку бачимо і аналізуємо її. Потім (частенько безсонними ночами) думаємо, як вирішити задачку або просто обійти її.

З допомогою інтуїції все відбувається набагато простіше. Ми бачимо проблему і … раптом здійснюємо стрибок. Пролітаючи над усіма нашими розумовими та аналітичними потугами, ми приземляємося відразу до такого необхідного нам рішенням. Нас раптом осіняє геніальна, як нам здається, відповідь. «Еврика!» — Вигукуємо ми, подібно великому Архімеду. До речі, про великих. Згадаймо Ньютона. Адже його теж осінило.

Пам’ятайте, яблуком по голові? Результат — відкритий закон всесвітнього тяжіння. А Альберт Ейнштейн зізнався, що саме інтуїція підказала йому найкращу думка в його житті. Думка, яка привела його до відкриття теорії відносності. Яка ж геніальна була інтуїція у цих чудових учених! Звичайно, у нас інтуїція набагато простіше. Але вона також допомагає в не менш важливих для нас питаннях. Наприклад, де вчитися, куди переїхати і з ким заводити знайомство.

Чи було у вас так, що, вперше побачивши людину, ви відразу розумієте, що не подобається він вам. І хоча наш розум не може пояснити чому, ми інтуїтивно відчуваємо — довіряти йому не варто. І найчастіше люди схильні прислухатися до свого чуттю. Воно для нас — як путівник по життю, вказуючий напрям у майбутнє. Однак адже ніхто з нас не хотів би довірити своє майбутнє кому попало. То чи можна довіряти інтуїції? Давайте ближче з нею познайомимося.

Де її місце проживання? Звідки вона знає практично всі відповіді? Друг вона нам чи ворог? Для початку згадаємо, як працює наш мозок. Він подібний до великого складу, на який постачальники — наш досвід і знання — постачають різну інформацію. Наш розум, як «кладовщик-трудоголік», невтомно сортує цю інформацію. Визначає її місце і акуратненько складає на відведені «полички». А коли перед нами виникає перешкода, цей комірник швиденько перебирає вміст і видає ту інформацію, яка, на його думку, дасть найбільш точну відповідь на виниклі питання.

Ось так і працює інтуїція. Подивимося роботу нашого мозку на прикладі. Коли ми йдемо по дорозі, ніхто з нас не думає про те, яку ногу і як йому зараз переставити. Ми не займаємося складними математичними розрахунками, вираховуючи, яка довжина калюжі перед нами. І не намагаємося згадати всі відомі нам фізичні закони, які допоможуть подолати цю перешкоду. Всі ці задачки ми вирішуємо автоматично. Наш мозок інтуїтивно приймає правильні рішення, спираючись на наші знання та досвід.

Там, де в нашому мозку є прогалини в знаннях, інтуїція не спрацює. Згадаймо Архімеда, Ньютона і Ейнштейна. Їх інтуїція зреагувала не просто так. Їй допоміг величезний запас знань і досвіду, придбаних цими вченими. І їх розум, перебравши купу інформації, видав те рішення, яке стало очевидним. Але навряд чи чуття допомогло б їм у інших питаннях. Наприклад, без спеціальних знань і досвіду в питанні лагодження водопроводу інтуїція Ейнштейна не виглядала б такою геніальною.

Жіноча інтуїція Чи правда, що жінки мають більш розвинену інтуїцію, ніж чоловіки? «Так, — говорять учені. Але не тому, що вони жінки. Їх інтуїція більш розвинена, оскільки цьому посприяла культура ». Антропологи пояснюють: «Століттями жінки вправлялися в людських взаєминах». Розумію це так. Оскільки роль жінок полягала в тому, щоб виховувати дітей, піклуватися про будинок, їй доводилося більше обертатися серед людей, спілкуватися з ними. Ось чому жінки краще за чоловіків розбираються в людях. І знову виходить, що жіноча інтуїція заснована на певних знаннях і досвіді.

Чи можна розвинути інтуїцію?
1. Щоб поліпшити інтуїцію, необхідно збільшити подачу знань на наш «склад» — мозок.
2. Коли щось читаємо, варто запам’ятовувати факти. Роздумувати над отриманою інформацією, задаючи питання: як, навіщо, чому …
3. Якщо не розуміємо щось, досліджувати питання. Не лінуватися і глибше копати, знаходячи потрібні відповіді.
4. У потоці одержуваної інформації необхідно вчитися виділяти головне. Які принципи лежать в основі? Яка суть всього цього?
5. Слід перевіряти інформацію. Чи не брехлива, чи є вона? Адже обдурена інтуїція згодом обдурить і нас.

Застереження.
1. «Коли в справу втручаються почуття, інтуїція стає менш надійною». Такі почуття, як страх, заздрість, ненависть, подібно п’яному водієві, завозять інтуїцію і нас разом з нею на слизький шлях.
2. Якщо занадто покладатися на інтуїцію, з’явиться схильність приймати рішення, не думаючи. Розвинеться розумова лінь. «Не думай, дій, як серце підказує», — чуємо ми. Але зовсім не думати небезпечно.

До правильним рішенням і життєвої мудрості веде лише одна дорога — навчання та досвід. Такий висновок мені підказує моя інтуїція. А вам?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
інтуїція
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...