Арсен Дубовик's picture
Арсен Дубовик
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Осінь без листя? Навіщо!

З початком осені розпочато повсюдне прибирання листя, яким двірники набивають мішки для сміття, хоча воно й не є сміттям. Прибирання листя шкодить рослинам і заборонене Правилами створення і утримування зелених насаджень. Проти цієї практики протестують усі спеціалісти – її наслідки значно серйозніші, ніж це здається спочатку.

Це шкідливо

Багато господарів спалюють опале листя, внаслідок чого утворюються канцерогенні речовини й доволі неприємний запах, ускладнюючи життя собі, сусідам, прохожим. ?Все одно хочете спалювати? !Подумайте про своїх дітей чи онуків!

Через прибирання листя земля глибше промерзає і сильніше нагрівається, від цього гинуть корисні комахи, які живуть в ґрунті, у рослин промерзають корені, мороз може пошкодити комунікації. Температура ґрунту під снігом і "подушкою безпеки" з листя дорівнює нулю, а без листя промерзає до мінус 15 градусів. 

Крім того, в місті стає помітно менше птахів. Це відбувається через те, що їм тут немає чим харчуватися: комахи, яких вони їли, жили в листі. Шкідники через відсутність птахів і корисних комах в підсумку розмножуються. Без опалого листя страждають дерева: вся органіка, без якої не можуть рости рослини, у нас щорічно вилучається і вивозиться на сміттєзвалище або на переробку для виготовлення компосту. У результаті дерева уповільнюють ріст, вони практично не ростуть, тому що у них ледь вистачає сили підтримувати свою зелену біомасу, слабнуть, а значить втрачають здатність протистояти шкідникам і хворобам.

Це протизаконно

Щорічне прибирання листя суперечить і Правилам створення та утримування зелених насаджень, які прийнято у деяких містах, на зразок того, що "…на газонах листя загрібати на смузі шириною: вздовж міських магістралей – 25 метрів; вздовж вулиць і проїздів районного значення – до 10 метрів; вздовж двірних проїздів і проїздів у паркових зонах – до 5 метрів, а також на двірних територіях зі штучним покриттям, у тому числі дитячих і спортивних майданчиках. На газонах решти територій, у тому числі лісопарків, парків, скверів, бульварів листя не прибирається."

Згідно з цими правилами заборонено згрібати листя мітлами і гострими граблями і не рекомендується користуватися повітродувками поруч із житловими будинками. За все це передбачено великі штрафи. Але чиновники ЖКГ всі подвір'я поряд з дорогами записали в ці 25 метрів і згрібають листя так, ніби це магістралі. 

Думка спеціаліста

Регіональні управління озеленення міських територій виправдовують практику прибирання листя тим, що вони слизькі і їздити на машинах стає небезпечно, і що вони засмічують дощові стоки. Однак фахівці від науки з озеленення заперечують: "щоб листя не попадало на дорогу, потрібно висаджувати вздовж огорож кущі, формуючи з них живу огорожу. Тоді і опале листя не буде засмічувати дощову каналізацію і буде користь деревам у яких перестануть відбирати елементи живлення."

Таке протистояння відбувається на фоні повідомлень про затоплення станцій метро і підземних переходів, що значною мірою пов’язано з непрофесійним прибиранням листя. Адже, особливо в останні роки, ґрунт без листової подушки став вже настільки щільним, що практично перестав вбирати воду, а дощові стоки не справляються зі своїм призначенням. Просте, але ж і дуже дороге рішення прибирати листя, щоб рідше очищати дощові стоки, лише ускладнило проблему.

За заявою Грінпіс акуратні мішки з листям вже не один рік відправляються на переробні підприємства, де листя перетворюють буквально в гроші – в добрива, які потім успішно продають назад місту. У результаті бюджет міста несе подвійні витрати – на бездумне прибирання і безтолкове придбання добрив. 

Щоб боротися з проблемою неправильного прибирання листя, рекомендують скаржитися в офіційні інстанції, на зразок Департаменту природокористування і охорони навколишнього середовища.

Пісня, яка надихає

 

 


У публікації використано матеріали сайту Форест.ру

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Миро Продум's picture
0
No votes yet

"Галити" (підтримувати енергією галів) - цікавий новотвір!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Comments

Оксана Лутчин's picture
0
No votes yet

Актуальна тема. Треба також звернути увагу, що багато господарів спалюють опале листя, внаслідок чого утворюються канцерогенні речовини й доволі неприємний запах.
Зауваги:
“З початком осені розпочинається повсюдне прибирання листя. Двірники набивають мішки для сміття листям, хоча це не сміття”- (Варто уникати повторень слів — мова стає лаконічнішою) — З початком осені розпочато повсюдне прибирання листя, яким двірники набивають мішки для сміття...
Також “Температура ґрунту під снігом і "подушкою безпеки" з листя дорівнює фактично нулю, а без листя промерзає...” - з листя дорівнює нулю, а без нього...
“від морозів можуть пошкодитися комунікації” - мороз може пошкодити комунікації.(Активізовуймо речення — мова стає жвавішою).
“Крім того ” - виділяємо комою.
“за відсутності птахів” - через відсутність.
вся органіка, (пояснювальне речення — виділяємо) без якої не можуть...
“У результаті в дерев сповільнюється ріст”- у результаті дерева уповільнюють ріст..
“насаджень, прийняті деякими деяких міст,” - , які прийнято у деяких містах.
“Цими ж правилами заборонено згрібати” - Згідно з цими правилами заборонено..
“передбачаються навіть великі штрафи” - передбачено великі штрафи.
“які в значній мірі пов’язані” - що значною мірою пов’язано...
Дякую!

Творімо разом мову Сенсар!

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

!Щиро дякую, пані Оксано!
(!З нетерпінням чекаю(!), (?)коли вже за коментарі можна буде галити?... ;) )

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Миро Продум's picture
0
No votes yet

"Галити" (підтримувати енергією галів) - цікавий новотвір!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Хм-м... А дійсно!... Це наслідок спілкування з дітьми. Так би мовити, звичка придумувати трохи дивні для слуху слова. Спочатку для жарту, а виходить і непогано, живуть далі.
(Діти взагалі такі придумкуваті - (!)ще одне слово! :) ). Досить часто такими новими і влучними термінами називають нові їм речі, що радієш (!) і часто береш на озброєння, і практикуєш їх вживання. !Це й зрозуміло - вони ж у просторі волі! Ну, а ми біля них і самі можемо щось.)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)