Альберт Саїн's picture
Альберт Саїн
  • Visits: 25
  • Hits: 30

Інтуїтивно-логічний інтроверт (ІЛІ) – INTP

***

Достоїнства:

- прогнозування підсумку справ;

- ощадливість і старанність;

- обережність і обачність;

- бачення небезпеки і попередження від невірних кроків інших.

 

Не можна вимагати:

- ініціативності;

- сміливості і рішучості в екстремальних ситуаціях;

- емоційного співпереживання;

- владнання суперечок.

 

Прояви характеру в професійній діяльності 

Розвинене абстрактне мислення. У заглиблених роздумах виділяє суттєві і найістотніші сторони, риси, ознаки предмету від неістотних, випадкових ознак, перебирає їх та зайве відкидає, заглиблюючись у приховану суть явищ. Викриваючи й аналізуючи причини і передбачаючи наслідки, розкриває закономірності процесів. Природний стан ІЛІ – займатися збором будь-якої інформації, диференціювати її, тобто розчленовувати на окремі якісні відмінні частини.

Накопичує інформацію, відстежує, характеризує події в суспільстві. Описує, визначає відмінні, своєріді риси, особливості людей, предметів, складає про це власну думку, бо більш довіряє власному відчуттю. Висуває різні перспективні ідеї, несподівані гіпотези, розробляє їх, ставить досліди.

Розбирається в деталях цілого, порівнюючи, співпоставляючи їх між собою, тому й легко моделює, модернізує й конструює нове обладнання, машини. Працюючи з конкретними предметами, сприймає не стільки зовнішню форму, скільки бачить глибинні процеси, які відбуваються всередині. При виготовленні продукції найголовніше для ІЛІ - її довговічність і зручність.

Передбачливий - критично оцінює перспективи виробництва і продукції: наскільки їх можливості та якість відповідатимуть вимогам часу і будуть корисними. Із сарказмом ставиться до всього загально-прийнятого: традицій, стійких норм. Залюбки може покритикувати за необгрунтований оптимізм та самовпевненість тих, хто не погоджується з ІЛІ, або поспішає. Тому й має розвинутий нігілізм  -  не довіряє здібностям людей та стосункам між ними, відчуває й бачить боротьбу протилежностей.

Вирізняє добро і зло. Має вразливе самолюбство, але марнославства позбавлений.

Перед тим, ніж робити будь-що, довго обмірковує і зважує своєчасність чи несвоєчасність справи. Має загострене відчуття часу, може передбачати події і попереджати інших про небажані наслідки і небезпеку. Якщо знаходить справу, яка має зв’язок з потребами ІЛІ, прискорює події, стає активнішим, оперативнішим, при цьому майже неможливо перевпевнити й зупинити.

Із задоволенням філософствує на будь-які теми, віртуозно надає сюжетам колориту. Схильний до незалежного мислення, інтелектуальних боїв. Притаманні ясність думки і вміння чітко й точно її висловлювати. За допомогою слів вміє показати цілісну картину. Створює будь-кому і будь-чому власну стандартну типологію, яка допомагає ІЛІ швидко розбиратися у нагальних життєвих процесах і ситуаціях.

 Відчуває приховані дефекти: нединамічність, нежиттєвість. Одразу не приймає будь-що на віру, піддає сумніву. Властиве скептичне, навіть песимістичне передбачення розвитку подій чи можливих небезпек або катастрофічних змін. Тому недовірливо й критично ставиться до абсолютно нових ідей, теорій, розуміє протиріччя між ними й можливі їх відхилення від суспільних норм. Постійно стежить за розвитком подій в суспільстві й порівнює зі своїм спланованим сценарієм.

Перед діловою розмовою заздалегідь обдумує всі дрібниці, щоб бути компетентним і показати інтелектуально відточену точку зору. Приступає до справи тільки тоді, коли відчуває конкретність і корисність, будь-що робити не буде. Зайвих зусиль над собою не робить, не примушує себе. Надає раціональні пропозиції, щоб удосконалити виробництво доступними методами. Вміє оцінювати технічні засоби, знає їх ресурси. Оцінює можливості, як свої, так і колективу з метою виконання роботи ефективним способом і з найменшими витратами.


В тему:

Модель психіки ІЛІ - Бальзак

3. Інтуїтивно-логічний Інтроверт, (Критик)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...