Зображення користувача Валерій Швець.
Валерій Швець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Коронавірус в Україні: перший запобіжний захід – висока якість виборної влади

Світ:

Єдине лікування, доступне і бідним, і багатим – це зміцнення імунітету. Для цього якраз і потрібен здоровий спосіб життя: якісне харчування, розумне фізичне навантаження, регулярні прогулянки і тривале перебування на свіжому повітрі. Це якраз все те, чому активно протидіє нинішня влада.    

200420ekosystema.jpg

Віруси – необхідний компонент біосфери
Віруси – необхідний компонент біосфери
Головне налякати дурня, решту помилок він зробить сам
(Степан Демура).

Коронавіруси – родина вірусів, що містить 40 видів вірусів. Назва пов’язана з будовою вірусів, що мають шилоподібні відростки, які нагадують корону. Коронавірус вперше був виділений у хворих гострими респіраторними захворюваннями у 1965 році. Він привернув значну увагу у 2002 – 2003 роках через епідемію атипової пневмонії у Китаї. Про широку розповсюдженість коронавірусів свідчить наявність специфічних антитіл у 80% населення. Всі такі віруси мають високу заразність і опірність імунітету людини, проте також мають низьку живучість поза хазяїном і дуже вразливі до засобів дезінфекції.

Прямих методів лікування коронавірусних інфекцій не існує. Зазвичай лікують наслідки зараження, якщо зараження проходить із вираженою симптоматикою. Причинами смерті хворих є можливі ускладнення. Тому якість медичної допомоги дуже важлива у разі важкого перебігу хвороби..

Епідемія триває доти, доки у більшості населення не виникає імунітет до даного вірусу. Імунітет може виникнути лише у разі безпосереднього потрапляння вірусу в організм людини. Виглядає на те, що уберегтись від контакту з вірусом протягом усього життя навряд чи можливо. З моменту потрапляння нової модифікації коронавірусу чи будь-якого іншого вірусу у людську популяцію, він вже нікуди звідти не зникає. Контакт з коронавірусом кожної конкретної людини – питання часу.

Коронавіруси ефективно руйнуються ультрафіолетом, тому можна очікувати, що у літній період інфекція може пригаснути. Проте восени епідемія знову може відновитись, аж поки у більшості населення не виникне імунітет проти даного коронавірусу.

Вразливість до коронавірусу  людей сильно залежить від віку. Для молоді смертність майже нульова. Для людей дуже похилого віку вона дуже висока. Тому не варто всі карантинні заходи в однаковій мірі застосовувати до всього населення країни. Молодь без суттєвого ризику для здоров’я цілком могла б працювати у звичайному режимі при забезпеченні розумних заходів безпеки. Не можна зупиняти країну, оскільки тоді на перше місце вийде смертність від інших хвороб і причин – недоїдання, неналежного медичного догляду тощо.

Слід не забувати, що від різних причин за добу в Україні помирає не менше 1500 осіб. Зупинка країни безумовно збільшує кількість бідних людей. Про коронавірус з точки зору смертності можна сказати, що це не тільки хвороба літніх людей, як ми це бачимо в Італії, але і бідних людей, як ми це бачимо у відносно бідних районах Нью-Йорка.

Карантин може бути корисним, якщо людям є за що жити. Він розтягує у часі процес набуття населенням імунітету від даного вірусу. Епідемія втрачає свій вибуховий характер з усіма її важкими наслідками. Проте карантин не зменшує кількість інфікованих за великий проміжок часу. Ще раз: попри всі запобіжні заходи, епідемія закінчиться лише при набутті більшістю населення імунітету проти даного вірусу.

Єдине лікування, доступне і бідним, і багатим – це зміцнення імунітету до потрапляння вірусу в організм. Для цього якраз і потрібен здоровий спосіб життя: якісне харчування, розумне фізичне навантаження, регулярні прогулянки і тривале перебування на свіжому повітрі. Це якраз все те, чому під час нинішнього карантину влада активно намагається завадити.

Віднині наше життя має суттєво змінитись. Ми повинні забути про звичку вітатись через рукостискання, про обов’язкове знімання капелюхів у приміщеннях, ми маємо забути про багатогодинні наради, коли у тісному приміщенні на тривалий час зосереджується багато людей. Сучасні електронні засоби комунікації дозволяють всі наради проводити дистанційно.

Для вишів питання великої концентрації людей у замкнутому просторі внаслідок важкої демографічної ситуації в Україні не є актуальним через все меншу наповнюваність вишів студентами. Для шкіл – це все ще актуально, через бажання влади зекономити на кількості вчителів і, відповідно, переповненість класів. Дистанційна робота, домашній офіс мають стати нашою нормою у подальшому житті.

Людство має нарешті залишити багатоповерхівки і повернутись до родинного життя в окремих котеджах. Осердям життя кожної людини має стати родина, а не балаган, якби він не називався: кафе, ресторан, стадіон, концерт популярного співака тощо.

Останній вірус – це серйозне попередження людства про реальну небезпеку, яка може виникнути вже у найближчому майбутньому у подібний спосіб. Тому якість людей, які обираються до влади, їх інтелектуальний рівень мають бути максимально високими. На жаль, кожна людина найчастіше голосує за собі подібного. Оскільки рівень здібностей і моральних якостей пересічної людини невисокий, то до найвищої ланки влади потрапляють люди з кримінальним минулим, без належної освіти і підготовки, з низькими моральними якостями. Тому перший запобіжний захід супроти будь-якої інфекції – це висока якість виборної влади. На жаль, в Україні здебільше все вирішує чернь, якою з легкістю маніпулюють декілька олігархів, у яких Україна не викликає жодних теплих почуттів. Нам слід серйозно подумати, як позбавити чернь, а насправді олігархів за її спиною, контрольного пакету акцій у вирішенні долі України, як зробити з неї повноцінних громадян України. Такі заходи реалізовані у багатьох цивілізованих країнах, як то: Сполучені штати, Велика Британія тощо.

Другим запобіжним заходом є патріотизм. Розуміти інтереси нації, діяти у цих інтересах і захищати їх навіть з небезпекою для життя – це опиратись зовнішнім зазіханням на національні інтереси, як це робить організм супроти зовнішньої інфекції. Я б назвав це національним імунітетом. Тільки наявність національного імунітету і імунітету організму у парі здатні здолати будь-яку інфекцію чи то у вигляді вірусу для організму, чи то у вигляді зазіхань Московії на наше право на власне національне життя. Безлад, що спостерігається тепер у нашому національному житті тільки суттєво підсилює небезпеку від коронавірусу.

Натомість консенсус між авторитетною владою і свідомим суспільством створює найбільший бар’єр на шляху будь-якої загрози, будь-якого рівня. Можна місяцями слухати наше радіо, навіть україномовне і не почути жодної патріотичної пісні, дивитись наші телевізійні канали і не побачити найменшого натяку на патріотизм у телесюжетах, навчатись у виші, які формально вже давно перейшли на державну мову, і не почути жодного українського слова від більшості викладачів. З якою метою держава виховує підростаюче покоління і все суспільство в цілому, якщо не реалізує навіть у найменшій мірі принцип власного самозбереження?

Чи моральний рівень сучасного українського суспільства вищий за рівень суспільства рабовласницького Риму, де раби не мали права голосу? Звернімо увагу на одну з статей кодексу законів Римської імперії. Титул ІІ. Про тих, які оголошені такими, що користуються дурною славою (з відповідними правовими наслідками). І. Слова претора такі: «Визнається таким, що користується дурною славою той, хто за ганебні проступки звільнений з війська імператора, той, хто виступає на сцені для розваги людей або для декламації, той, хто був засудженим за крадіжку, пограбування, за злий задум і обман … .» (Дігести Юстініана, Москва: Наука, 1984 р., стор. 69). Скільки наших президентів і депутатів Верховної ради підпадають під цю статтю? Почнімо відповідально ставитись до кожного свого вчинку – і ми подолаємо і нинішній вірус, і наступні, які неодмінно будуть.

Доктор фіз.-мат. наук, проф. Валерій Швець

Наші інтереси: 

Усвідомлюємо цілісність природного і соціального. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття! Думаю, що ця коронавірусна афера матиме грандіозні соціальні наслідки.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття! Думаю, що ця коронавірусна афера матиме грандіозні соціальні наслідки.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Наталка Хороша.
0
Ще не підтримано

Дякую! Все вірно, як на мене. На жаль, напевне ніякі соціальні наслідки не вплинуть на чернь. Допоки вона не буде позбавлена виборчого права.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

95% завжди виконуватимуть те, що їм скажуть. Тому проблема не в них, а в тому, щоб 5% організувалися і взяли керування народом у свої руки. Голова має керувати тілом, не питаючись згоди цього тіла.

Наталка Хороша каже:
Дякую! Все вірно, як на мене. На жаль, напевне ніякі соціальні наслідки не вплинуть на чернь. Допоки вона не буде позбавлена виборчого права.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Дуже ясна та корисна, для мене особисто, стаття! Дякую, шановний добродію Валерію! Цікаво, здається, що в коментарях говорять про одне різними словами, та не розуміють цього. Але, це може лише мені так здається?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Наталка Хороша.
0
Ще не підтримано

Пане Миколо, це говорить, що ми таки однодумці :)

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Страх є потужним джерелом влади.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Якби "українські" засоби масової інформації так наполегливо пропагували патріотизм, як вони сіють паніку, то наші танки вже були б на вулицях Москви.