Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Ніякої он-лайн незалежності!» – Іспанія бореться проти каталонських груп в інтернеті

У всьому світі чиновники мріють узяти інтернет під свій тотальний контроль. Іспанія не виняток.

catalonia20191105.png

Photo: Associated Press

Пам’ятаєте, як два роки тому Іспанія придушила спробу каталонців провести референдум за незалежність? Президент Женералітату Каталонії Карлес Пучдемон (Carles Puigdemont) вимушений був ховатись у Бельгії, так само, як і деякі каталонські активісти. Здавалось, минуло два роки, все затихло. Проте нещодавно іспанські власті раптом арештували дев’ятьох  каталонських активістів, які виступали за незалежність Каталонії. У відповідь в Каталонії пройшла серія акцій протесту.

Але боротьба йде не лише в реальному світі, але й у віртуальному просторі.

Карлес Пучдемон створив в інтернеті «Раду Каталонської Республіки», яка вже має 80 тисяч підписників. Його партія «Junts per Catalunya (JxCat)» (Разом – для Каталонії) включила у свою передвиборчу програму план створення «цифрової республіки» як крок до того, щоб Каталонська республіка стала реальністю.

В Каталонському інтернеті з’явилось чимало груп, які прагнуть незалежності і псують нерви іспанським можновладцям. Вони використовують різні додатки та хмарні сервіси для організації акцій протесту. Аналогічно тому, як це зараз відбувається в Гонконгу. Одна з них – група «Демократичне цунамі», яка об’єднує понад сотню тисяч активістів. Ця група закликала своїх прихильників вийти на вулиці 9 листопада, коли в Іспанії вже буде заборонена політична агітація, бо 10 листопада вибори.

Тож іспанські можновладці прагнуть узять під контроль інтернет для протидії он-лайновій боротьбі каталонців за незалежність. І, схоже, намагаються повторювати китайський та російський досвід.

Іспанський суд ухвалив рішення закрити групу «Демократичне цунамі». У відповідь група переїхала на інший URL.

Уряд Іспанії ухвалює рішення зобов’язати усі публічні (державні та громадські) адміністрації розміщувати свої веб-сайти виключно на серверах в ЄС. Тобто ніяких анонімних серверів, чи серверів в Америці або будь-де. Всі сервери мають бути під контролем.

Іспанська поліція вимагає від хостінгової компанії GitHub (яка між іншим, належить Microsoft Corp.) блокувати додатки «Демократичного цунамі».

«Я кажу каталонським сепаратистам: Не буде незалежності ні оф-лайн, ні он-лайн!» – заявляє прем’єр Іспанії Педро Санчес (Pedro Sánchez).

Ну що ж, подивимось.


Між іншим, цікаві аналогії між Україною та Каталонією:

1. Каталонці, як етнос сформувались в період з ІХ по ХІ століття. Тобто одночасно з нашою Київською Руссю.

2. У каталонців не було Київської Русі, проте було Арагонське королівство, основу якого складали каталонці. Саме каталонська мова панувала в Арагоні.

3. Київська Русь занепала у ХІІІ столітті (після татаро-монгольської навали), а з ХІV по ХХ століття українці постійно були в складі різних інших держав. Каталонія почала занепадати у XV столітті, коли після об'єднання Кастильського і Арагонського королівств перервалась саме Арагонська (тобто каталонська) династія.

4. В Україні у 1990-му за незалежність було значно менше половини населення. Якби не ГКЧП у 1991-му, то процес отримання незалежності затягнувся би ще на багато десятиліть. Силові дії центральної іспанської влади тільки збільшують кількість прихильників незалежності Каталонії.

5. Для багатьох в світі поява незалежної України у 1991 році була шоком. Навіть для багатьох західних журналістів, котрі по кілька років жили і працювали в Москві. Вони не розуміли, чому ці українці, які «практично ті самі росіяни» з якогось дива раптом захотіли стати незалежними. Купа діячів з Москви їздила в Київ і пояснювала, що незалежність буде поганою для Україні. І не тільки з Москви - Президент Буш приїжджав до Києва і повчав українців не прагнути незалежності лише за кілька днів до ГКЧП і розвалу СРСР. Так само Маргарет Тетчер виступала проти незалежності Україні. Не кажучи вже про діячів рангом нижче. Так само зараз Каталонію повчає купа єврочиновників.

6. У 1991-му році за незалежність України голосували не просто ліваки, а взагалі члени компартії (які думали роздерибанити Україну так, щоб не ділитись з членами компартії СРСР). А очолив процес колишній секретар КПУ з ідеології, який і став першим Президентом України. В сучасній Каталонії теж серед прихильників незалежності багато ліваків. Це вони повторюють наші помилки. У нас в 1917 році теж процес звільнення очолювали соціалісти. На жаль.

Наші інтереси: 

Бажання узяти під контроль інтернет за ультраіндустріальним зразком притаманне чиновникам будь-якої країни, які живуть за принципом "не держава для людей, а люди для держави". Уважно стежимо за цими прагненнями і шукаємо методи протидії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Цікава, актуальна, пізнавальна. Стежимо за процесом, засвоюємо продуктивні форми самоорганізації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Цікава, актуальна, пізнавальна. Стежимо за процесом, засвоюємо продуктивні форми самоорганізації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Як сепартизм розрізнити від боротьби за незалежність?
Для Іспанії каталонці сепаратисти, а вони просто борються за незалежність.
В динири/илинири сепаратисти, бо вони підбурбювані і організовані зовнішнім елементом - РФією.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Кожна нація повинна мати власну державу - подібно як самостійна сім’я повинна мати власний дім.

Але чи є народ нацією, тобто чи вже має він спроможність до суверенного (вільного) життя?

Здобуття незалежності - це екзамен на право народу називатися нацією. Завдяки власній державі народ переходить зі стану аморфного етносу у стан структурованої нації.

На тимчасово окупованих територіях проживає не "народ Донбасу", а етнічні росіяни. Вони вже мають свій дім - Росію. То ж кому не подобається Україна, хай репатріюється на історичну батьківщину.

Арсен Дубовик каже:
Як сепартизм розрізнити від боротьби за незалежність?
Для Іспанії каталонці сепаратисти, а вони просто борються за незалежність.
В динири/илинири сепаратисти, бо вони підбурбювані і організовані зовнішнім елементом - РФією.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Каталонці - не сепаратисти, а давній народ з власною мовою і культурою. Здобуття незалежності - це екзамен на зрілість каталонського етносу і його спроможність стати нацією.

Все, що робиться з власної волі, – добро!