Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

33 роки тому сталася аварія на Чорнобильській АЕС

Світ:

Уночі 26 квітня 1986 року вибухнув реактор четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. До Києва від неї — 120 кілометрів, до кордону з Білоруссю — лише 11. Ця аварія стала наймасштабнішою в історії атомної енергетики. Радіація поширилась на 200 тисяч квадратних кілометрів.

У перші години уряд СРСР намагався приховати катастрофу, і людей почали вивозити тільки через два дні. Евакуювали населення найближчого до ЧАЕС міста Прип'ять та 30-кілометрової зони навколо станції, пише Сергій Пивоваров на theБабель.

У підсумку свої домівки полишили понад 115 тисяч людей. Більшість із них переселили до сусідніх районів Київської області, а для працівників станції побудували нове місто — Славутич.

Не зважаючи на аварію, частково ЧАЕС відновила роботу вже наприкінці 1986 року. Остаточно її закрили лише в грудні 2000-го.

Евакуація

Перше повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС з'явилося лише через 36 годин, коли державна комісія СРСР вирішила евакуювати мешканців Прип'яті — найближчого до ЧАЕС міста з населенням близько 50 тисяч. Опівдні 27 квітня 1986 року дикторка прип'ятського радіо оголосила про «тимчасову евакуацію» жителів міста.

Аби зменшити кількість багажу та не допустити паніки, людям сказали, що вони зможуть повернутися додому за три дні. Їм рекомендували взяти з собою лише «документи, вкрай необхідні речі, а також, на перший випадок, продукти харчування». Інші речі, наприклад посуд і дитячі іграшки, а також свійських тварин вивозити не дозволяли.

На державному рівні перше коротке повідомлення з'явилося лише 28 квітня о 21:00: «На Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія. Пошкоджено один з атомних реакторів. Вживаються заходи щодо ліквідації наслідків аварії. Постраждалим надається допомога. Створено урядову комісію».

Станом на 6 травня евакуювали понад 115 тисяч людей з 30-кілометрової зони навколо ЧАЕС. Від радіації ця територія постраждала найбільше. Пізніше її назвали Чорнобильською зоною відчуження. До неї увійшли північ Поліського та Іванківського району Київської області, де розташована електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, а також частина Житомирської області аж до кордону з Білоруссю. Сотні невеликих селищ, що опинилися в епіцентрі забруднення, зрівняли з землею бульдозерами.

Більшість людей виселяли до сусідніх районів Київської області: Згурівського, Макарівського, Васильківського, Яготинського та інших. А для працівників ЧАЕС та їхніх сімей наприкінці 1986 року почали будувати наймолодше місто України — Славутич. Спорудження завершили в рекордно короткі терміни — перші мешканці заселилися у свої квартири вже в 1987—1988 роках.

Фото: Олександр Клименко

Запуск станції після аварії

Після аварії роботу Чорнобильської електростанції призупинили, а понад 240 тисяч людей кинули на ліквідацію наслідків катастрофи. Вони розбирали завали, проводили дезактивацію і зводили бетонний саркофаг навколо зруйнованого вибухом четвертого енергоблоку.

Наприкінці травня 1986 року уряд СРСР вирішив відновити роботу трьох енергоблоків станції, а п'ятий і шостий — не добудовувати. Перший енергоблок запустили вже 1 жовтня 1986 року, другий — 5 листопада, а третій — 4 грудня 1987-го.

Фото: Олександр Клименко

За незалежної України

Після пожежі на другому енергоблоці ЧАЕС у жовтні 1991-го Верховна Рада вже незалежної України ухвалила постанову про те, щоб припинити роботу станції до 1993 року. Але в жовтні 1993-го за пропозицією Кабміну Рада скасувала попередню постанову і вирішила «продовжити експлуатацію Чорнобильської АЕС протягом терміну, визначеного її технічним станом».

Фото: Олександр Клименко

Під впливом західних країн Україна в грудні 1995 року підписала Меморандум про взаєморозуміння з членами «Великої сімки» і Єврокомісією, в якому зобов'язалася закрити Чорнобильську АЕС до 2000 року.

Перший енергоблок припинив роботу в листопаді 1996-го, другий зупинили ще після пожежі в 1991-му. А останній, третій енергоблок зупинили 15 грудня 2000 року о 13:17 за наказом тодішнього президента України Леоніда Кучми.

Наші інтереси: 

Пам'ятати знакові події нашого недавнього минулого.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Пора називати чорнобильську "аварію" московським експериментом, докази якого давно подані !

І, можливо, притягнути Москву до суду, і вимагати від неї відшкодування!?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Пора називати чорнобильську "аварію" московським експериментом, докази якого давно подані !

І, можливо, притягнути Москву до суду, і вимагати від неї відшкодування!?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !