Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Російські хакери стоять за антиукраїнськими кампаніями з дезінформації – звіт фірми з кібербезпеки

Категорія:

19 травня фірма з кібербезпеки «Mandiant» опублікувала звіт, де описала численні кампанії дезінформації, спрямовані на деморалізацію і розкол українців. За даними Microsoft  проти України було здійснено понад 200 кібератак, у тому числі майже 40 спрямованих на ключові установи та критичні сектори.

В одній із кампаній, яка називається «Вторинна інфекція», неправдиво стверджували, що президент України Володимир Зеленський покінчив життя самогубством у військовому бункері в Києві через те, що він не зміг захистити свою країну.

Під час іншої кампанії у квітні оперативники поширювали дезінформацію, що нібито український полк «Азов» (український підрозділ спеціальних операцій у складі Національної гвардії країни) прагне помститися Зеленському за те, що він не вивів війська із Маріуполя.

Під час іншої операції російські оперативники використовували Telegram – популярну платформу соціальних мереж – для поширення дезінформації, зокрема про те, що український уряд корумпований і некомпетентний, а також про те, що країна не готова до війни. Вони також стверджували, що українські олігархи «платили Зеленському за право виїхати з країни».

«Mandiant» указує, що кампанії дезінформації, які він ідентифікував, відбувалися одночасно з агресивними кібератаками, які були спрямовані на українські урядові вебсайти.

«Хоча частина цієї діяльності відома або про неї вже повідомлялося, у цьому звіті описано, як відомі учасники та кампанії можуть бути використані або іншим чином перефокусовані на підтримку нових інтересів безпеки, включаючи масштабні конфлікти», – каже старший аналітик «Mandiant» Олден Волстром (Alden Wahlstrom).

Під час іншої кампанії дезінформації оперативники намагалися внести розкол між Україною та її союзниками. Вони поширювали дезінформацію про те, що нібито польське злочинне угрупування, до якого причетні «високі польські чиновники»,  вилучає органи в українських біженців, щоб незаконно переправляти їх в інші країни Європейського Союзу.

До речі, минулого місяця Microsoft повідомляла про серію кібероперацій російських хакерів. За даними Microsoft  проти України було здійснено понад 200 кібератак, у тому числі майже 40 спрямованих на ключові установи та критичні сектори.

На думку Олдена Волстрома російські хакери відпрацьовують на Україні свої схеми, щоб потім використовувати їх проти інших країн.

Наші інтереси: 

Ворог веде проти нас війну на інформаційному фронті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи