Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зустріч зими з літом: 15 лютого українці відзначають Стрітення

На Стрітення припадає середина астрономічної зими, проте Літо починає потроху нагадувати про себе. Перші подихи теплого вітерцю починають "гріти" зиму. У народній уяві зима уявлялася старою бабою в полатаному кожушку, приношених шкарбанах та дірявій хустині, поточеній мишами, а літо - гарною рум’яною дівчиною.

 

На Стрітення Зима лютує, бо відчуває, що слабне. Уже через місяць прийде перше літнє тепло і Весна вступить у свої законні права. 

Стрітення в народі називали Стрічанням або Громицею (Громницею). 

На Стрітення в церквах святили воду та свічки. Посвячені на Стрітення свічки звалися "громичними", бо їх запалювали і ставили перед образами під час грози, щоб захистити людей і худобу від грому. Ці ж свічки давали в руки вмираючому при читанні одхідної молитви.  В день Стрітення, коли приходили з церкви, запалювали "громичну" свічку - "щоб весняна повінь не пошкодила посівам і щоб мороз дерев не побив!".  

Освячена в цей день вода лікувала, якщо комусь наврочили. А чумаків і волів, які вирушали в далеку дорогу, господар скроплював стрітенською водою.

Стрітенською водою батьки благословляли синів, проводжаючи на війну. 

Якщо під вечір на Стрітення потепліло, то вважалося, що літо перемогло, а тому «зима йде туди, де було літо, а літо йде туди, де була зима». Ящок капає зі стріх, так капатиме з вуликів.

«Коли на громницю півень нап’ється водиці, то на Юрія (6 травня) кінь напасеться травиці».

 

Наші інтереси: 

Знати і шанувати українські народні традиції і свята.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи