Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 67
  • Переглядів: 71

ЗСУ отримають від Франції ракети Aster 30 і броньовики VAB: що це за озброєння

Категорія:

Україна вже отримувала ці боєприпаси та техніку. Тому наші військові вміють їх використовувати. Міністр оборони Франції Франсуа Лекорню анонсував передачу Україні зенітних ракет Aster 30 до ЗРК SAMP/T та сотень бронемашин, переважна більшість з яких – броньовики VAB.

24040104.jpg

Бронетранспортер VAB. Фото: Armée de Terre

Ракети будуть поставлені на запит Президента Зеленського для підсилення української ППО. Поставка бронемашин відбуватиметься у 2024 року та на початку 2025-го року, і це дасть нашим захисникам інструмент для утримання оборони по широкій лінії фронту, пише Defence Express.

Цей пакет військової допомоги для України від Франції має суттєво зміцнити спроможності нашого війська в обороні на фронті та в захисті нашого неба від російських атак. Але якщо розберемось детальніше, то зможемо побачити такі аспекти.

Наприклад, Aster 30 є по суті єдиним типом зенітних ракет до французьких ЗРК SAMP/T, які ще називають "європейським аналогом Patriot". Тому виходить логічно, що для ЗСУ такі французькі зенітні ракети постачались і раніше.

Можливо, в цьому випадку Лекорню у своїй заяві міг передбачати одну із двох, або ж обидві опції одразу: 1) Франція поповнить запаси раніше витрачених нашою ППО ракет Aster 30; або 2) тут мова навіть про збільшення обсягів поставок таких ЗРК, порівняно з попередніми періодами.

Ракети Aster 30

Стартова маса цього боєприпасу становить 450 кг, довжина його фюзеляжу 4,9 метра. При цьому це озброєння може вражати аеродинамічні цілі на відстані 120 км або балістичні – до 60 км.

Наразі французький ВПК працює над тим, щоб скоротити цикл виробництва із 40 до 18 місяців. Крім того, Франція та Італія планують разом виготовити 700 зенітних ракет сімейства Aster протягом наступних кількох років. Постачання цих ракет допоможе захистити українську інфраструктуру.

Бронемашини VAB

Зазначається, що ця техніка уже поставлялась Силам оборони України. Однак тоді йшлось про декілька десятків одиниць, а зараз Франція хоче передати велику партію.

VAB здатна перевозити до 10 осіб у десантному відділенні, які висаджуються через двері у кормі. Базова броня цієї техніки захищає лише від куль легкого стрілецького озброєння, а у якості озброєння має 12,7-мм кулемет у відкритій турелі з бронещитом.

У базовій версії відсутні сучасні протимінні заходи, такі як протимінні сидіння. Однак ця машина може форсувати водні перешкоди вплав. Потужність силової установки складає 320 к.с., що дозволяє розганятися VAB до 110 км/год.

Ймовірно, що Україна зможе також знову отримати "колісні танки" AMX-10. Париж поступово знімає їх з озброєння, а тому там вони не так потрібні.

Франція незабаром передасть Україні 78 САУ Caesar.

Також Франція планує впродовж поточного року надати Україні до 3 мільярдів євро на допомогу.

"Франція надала Україні військову допомогу на загальну суму 1,7 мільярда євро у 2022 році та 2,1 мільярда євро у 2023 році. У 2024 році Франція надасть до 3 мільярдів євро додаткової допомоги", наголошується у тексті угоди між нашими країнами.

Наші інтереси: 

Франція починає серйозно підтримувати Україну. Поки ми чекаємо на німецькі Таураси, французькі Цезарі та Скальпи роблять свою роботу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи