Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Знищення греблі Дніпрогесу полегшило німцям переправу через Дніпро

Світ:

18 серпня 1941 року на виконання наказу Сталіна підрозділом НКВС було підірвано греблю "Дніпрогесу". Про підрив греблі не було попереджено ані населення Запоріжжя, ані інших міст і сіл, розташованих на берегах нижче за течією Дніпра.

Не знало про плани підірвати греблю навіть командування Південного фронту, військові частини якого під час відступу переправлялись через Дніпро та були розташовані у дніпровських плавнях.

В результаті вибуху 20 тонн вибухівки в греблі з'явився пролом: гігантська хвиля води з великою швидкістю пройшлася плавнями Великого Лугу і забрала життя у понад 120 тисяч людей – мешканців прибережних міст і сіл, біженців, поранених з медсанбатів, військових. Знищення греблі лише допомогло німцям, які рвалися до Донбасу, переправитись через обмілілий Дніпро та ускладнило евакуацію, зазначають організатори акції.

Сучасні дослідники твердять, що жодних підстав для підриву греблі в той час не було,тому що німецькі частини форсували Дніпро в районі Дніпропетровська та південніше Запоріжжя, а їхні основні сили підійшли до Запоріжжя лише через півтора місяця. Упродовж 40 років радянська влада, намагаючись приховати цей злочин, офіційно заявляла, що "Дніпрогес" знищили німці.

Наші інтереси: 

Знати правду.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Німці за кілька місяців відновили греблю.Ось такими "загарбниками" вони були в порівнянні із московитами.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Німці за кілька місяців відновили греблю.Ось такими "загарбниками" вони були в порівнянні із московитами.

Вірю в те, що розумію.