Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Жінка довела, що можна виглядати на 20 років молодшою лише завдяки відмові від цукру

Світ:

Спецтема:

Світ вразили світлини 70-річної астралійки, матері трьох дітей Каролін Гартц. Соцмережі розтиражували розповідь жінки про те, як їй вдається виглядати краще за багатьох молодиць! Вона струнка, підтягнута, має бадьорий вигляд і запевняє: це під силу кожній людині, варто лише захотіти.

Свого часу Каролін мала залежність від солодкого, яку подолала завдяки повній відмові від цукру. Майже 30 років жінка сповідує несолодкий спосіб життя, у цьому й вбачає запоруку своєї краси.

То невже зупинити старіння й продовжити молодість можливо лише завдяки відмові від цукру? Про це газета Експрес запитала в лікаря-гастроентеролога обласної консультативної поліклініки Звенислави Костур, директора Інституту харчування Олега Швеця та головного ендокринолога столиці Володимира Паньківа.

-- Скажіть, цукор взагалі потрібен нашому організму?

З. Костур: -- Це один з вуглеводів, з якого утворюється глюкоза, він має найбільшу енергетичну цінність. До того ж, це легкозасвоюваний вуглевод, який має дуже високу калорійність (у ста грамах -- приблизно 390 калорій). Зважаючи на це, цукор є важливим продуктом для людей, які багато й важко працюють фізично. При малорухливому способі життя рівень його споживання має бути нижчим, адже тканини організму не потребують стільки енергії, мова в тому числі про мозок, серце, нирки, печінку й м'язи.

-- А якщо людина любить пити солодкий чай, часто їсть солодощі, це справді нездорово?

В. Паньків: -- Коли в раціоні здорової людини є багато цукру, рівень глюкози різко підвищується, та при тім паралельно виділяється інсулін, який сприяє швидкому засвоєнню глюкози, відтак вона не перетворюється у жир. Через дві години цукор засвоюється. Цьому сприяють і витрати енергії, себто мова про фізичну активність.

Але мало хто бере до уваги декілька дуже вагомих при тім факторів.

По-перше, спожитий після другої години дня цукор перетворюється на жир.

По-друге, 20% людей є носіями гена, який відповідає за розвиток цукрового діабету.

По-третє, значна частина наших співвітчизників провадить малорухливий спосіб життя.

Це означає, що енергії завдяки цукру організм людини отримує більше, аніж йому потрібно, при тім невикористані його рештки осідають у вигляді жирових відкладень.

О. Швець: -- Цукор справді має хіба що енергетичну цінність, але це не єдиний вуглевод, який забезпечує наш організм таким ефектом. Загалом за день людина має споживати дві тисячі кілокалорій, це якщо дотримується низької фізичної активності. З них не більше як 200 кілокалорій слід отримувати за рахунок вуглеводів, а один грам цукру має чотири кілокалорії. Якщо ви маєте надмірну вагу й мало рухаєтесь, не працюєте фізично, споживання цукру слід різко обмежити. Для прикладу, до чаю можна класти не більше як одну ложечку цукру, вища доза сприятиме подальшому набиранню ваги.

-- То якщо відмовитись від цукру, можна схуднути чи омолодитись?

З. Костур: -- Навіть якщо в людини розвинулось елементарне ожиріння (причиною чого є надмір в раціоні вуглеводної їжі), достатньо відмовитись від солодощів. Тоді й отримаєте бажане схуднення й нормалізацію ваги. При ендокринному типі ожиріння жир відкладається в черевній порожнині та є дуже агресивним органом, що виділяє багато гормонів. Все це провокує розвиток діабету. Так от, від цукру й солодощів при тім також варто відмовитись, а компенсувати такий пробіл слід продуктами з повільно засвоюваними вуглеводами. Мова про овочі, бобові, несолодкі фрукти, молочні продукти.

В. Паньків: -- Власне, цукор слід компенсувати іншими вуглеводами, а якщо хочеться чогось смачненького, краще обрати мед або фрукти.

Якщо цього не зробити, ви поволі набиратимете вагу, що пришвидшує процеси старіння. Отже, коригування раціону в бік обмеження споживання цукру чи солодощів допоможе продовжити молодість. До того ж споживання солодощiв сприяє поповненню в організмі вуглеводiв, котрi з часом перетворюються на холестерин, який вiдкладається на стiнках судин. Мова про шлях до атеросклерозу -- хвороби старіння судин.

Лариса ПЕЦУХ

Наші інтереси: 

Знати переваги і недоліки споживання цукру. Коригування раціону в бік обмеження споживання цукру чи солодощів допоможе продовжити молодість.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

В якості солодких десертів добре підходять банани і яблука.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"...коригування раціону в бік обмеження споживання цукру чи солодощів допоможе продовжити молодість..."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Сало майже цукор. Проблема в кислотності шлунка і пілорусі. Інсулін не виділяється підшлунковою без соляної кислоти шлунка.Виникають вільні радикали які призводять як до оновлення організму так і дойого руйнування. Все залежить від біохімії основаній на негіляції.Природа діє , в основному ,за принципом розкладання і нігеляції. Тому ,що це найпростіший спосіб. Легше ламати ніж будувати. Тому і цукровий діабет і ще може бути багато чого. До чого тут генетика?

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

В якості солодких десертів добре підходять банани і яблука.

Все, що робиться з власної волі, – добро!