Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 3

Замість покарання просто звільнили. Підсумки діяльності останнього керівника "Укроборонпрома"

Категорія:

Юрій Гусєв пробув на посаді очільника Державного концерну "Укроборонпром" з 3 грудня 2020 року по 27 червня 2023 року. Попри гучний старт з обіцянки ліквідувати ДК "Укроборонпром" до кінця 2021 року, саме її Гусєв і не виконав. На його совісті й розбомблений Ан-225 "Мрія", який стояв в Гостомелі, а не був  евакуйований.

23070202.jpg

колишні керівники Укроборонпрома Юрій Гусєв та Сергій Бичков

Перший серйозний маркер того, що щось не так із Гусєвим з'явився майже одразу. Гусєв пообіцяв розібратися з усіма заступниками колишнього очільника "Укроборонпрому" Айвараса Абромавичуса, які отримували по третині мільйона гривень за місяць, пише Defense Express.

Водночас вагомих кадрових змін не відбулось, на середину 2021 року заступники з "когорти" Абромавичуса (Роман Бондар, Сергій Іванюта та Михайло Морозов) продовжували працювати. Позицію Михайла Морозова не змогло навіть похитнути звинувачення на рівні Верховної Ради у приналежності до російських спецслужб, зокрема, "Укроборонпром" звітував, що той пройшов внутрішню перевірку.

Сам Гусєв у цей час вже встиг прославитись тим, що дав обіцянку запустити на "Одеському авіаційному заводі" ліцензійне виробництво вертольотів UH-1 Iroquois. Чим дуже сильно здивував самого розробника вертольотів Bell Textron, який не тільки не давав дозвіл, а й не отримував відповідний запит.

Своєї посади лишився лише директор "Одеського авіаційного заводу".

Ще однією обіцянкою Гусєва було традиційне декларування боротися з корупцією. Але сам Юрій Гусєв та його команда використовували літаки ДП "Антонов" у вигляді аеротаксі, літаючи "контрабандою" за державний кошт. Такого, до речі, не дозволяв собі ніхто з минулого керівництва. А такі польоти, зокрема на Ан-74Т, були систематичні й здійснювались під виглядом сертифікаційних перевірок та тренувань льотного складу.

І поки у грудні 2021 року "Антонов" говорив, що це нормально, коли двигун з РФ придбаний через відверту підставну британську компанію з російським керівництвом, наближалась війна. І питання чому не було евакуйовано Ан-225 "Мрія" з Гостомеля можна цілком закономірно ставити Гусєву (як і попередньому керівнику Бичкову).

Головна задача для керівника – забезпечити збереження підприємств. Так склалось, що деякі підприємства історично знаходились у безпосередній близькості від кордону з РФ, наприклад, на Сумщині, яка доволі швидко опинилась під окупацією. Й тому врятувати "Шосткинський казенний завод "Імпульс" навряд було можливо, якщо не розпочати цей процес ще у січні 2022 року.

"Шосткинський казенний завод "Імпульс" за кілька років до вторгнення РФ глобально оновив свій верстатний парк.

Але зовсім інша ситуація з "Ізюмським приладобудівним заводом", фронт до якого наближався декілька місяців. У результаті підприємство було повністю знищено та розграбовано, про що повідомив заступник міського голови Ізюма Максим Стрельник.

Чи була проведена належна евакуація цього підприємства "Укроборонпромом" безперечно має встановити слідство. Як стосовно і деяких інших заводів, які також повинні були бути евакуйовані. Дуже хочеться вірити, що їх все ж таки евакуювали. Але, на жаль, сподіватися на це об'єктивно важко, бо самі окупанти показали готову продукцію, креслення та іншу документацію захопленого підприємства в Ізюмі.

Втрата цього підприємства для України – дуже болісна, бо саме там вироблялись оптичні системи та системи наведення для ПТРК, бронетехніки та ціла низка інших ключових компонентів, які використовуються у багатьох зразках українського озброєння.

А поки ЗСУ намагались стримувати рашистів, в "Укроборонпромі" створили ДФТГ (Добровольче формування територіальної громади) та активно піарились. Один з епізодів самореклами коштував життя фахівців одного з оборонних підприємств у Києві. У квітні 2022 року Юрій Гусєв "дав добро" на зйомку та безпосередньо взяв участь у сюжеті про роботу неназваного підприємства. Його точна геолокалізація була визначена навіть російськими "воєнкорами". А через три доби після сюжету на телемарафоні рашисти завдали ракетного удару по конкретному цеху, де йшли роботи. Були знищені не лише виробничі потужності, а й загинули люди.

Нагадаємо, російський агресор знищив флагман української авіації – легендарний Ан-225 "Мрія".

В листопаді 2022 року почалися розмови про відновлення літака "Мрія", на що державне підприємство "Антонов" захотіло $500 млн доларів.

Наші інтереси: 

Бачимо некомпетентність керівних кадрів на держпідприємцях, через провальну діяльність яких Україна зазнала збитків. Але цих кадрів замість покарання відправляють послами. Це – приклад бездарної політики влади в управлінні державними підприємствами. Збитки держави їх не цікавлять, їм потрібна тільки висока зарплата та піар. Як держава Україна ще існує?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Три чверті?

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Цього Гусєва треба до в'язниці саджати. Три чверті чиновників в Укроборонпромі – неефективні, тільки отримують зарплати від держави. Заміна керівника Укроборонпрому не призведе до змін. Укроборонпром – це мертвонароджена структура, яка колись була створена тільки для того, щоб продавати рештки радянського озброєння за кордон. Продавали все, чого нам зараз не вистачає на війні. Про це сказав Юрій Касьянов – військовослужбовець, у 2014-2015 роках волонтер і громадський діяч. Послухайте після 12-ї хвилини https://www.youtube.com/watch?v=YseWFm4as8A

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

"Три чверті чиновників в Укроборонпромі – неефективні"

Знайдіть зайві слова :)

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Три чверті?