Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 106
  • Переглядів: 112

Заходу все більше набридає помилятися стосовно Росії, але він не підніматиме ставки публічно – Клімкін

Категорія:

Цей рік не буде таким, як 2023. Він не буде кращим або гіршим, він буде іншим. Світ не живе нашими емоціями. Для Заходу 2022 став "гойдалками" від переоцінки російського режиму і недооцінки нас до розуміння, як він помилявся. І все це на фоні шоку від російської агресії. 2023 став для багатьох на Заході так само "відкриттям".  

19052404.jpg

Павло Клімкін. Фото: РБК-Україна

Відкриттям в сенсі здатності цього режиму перейти на військові рейки, вдаючи "нормальне" життя, і обходити недосконалі санкційні режими, навіть сплачуючи за це чималу ціну. На початку 2024 хороша новина для нас у тому, що все більшій кількості людей на Заході все менше подобається і набридає помилятися стосовно РФ, написав у Фейсбук дипломат, колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Він зауважує, що це відчутно. В тому числі через сприйняття російського режиму не тільки як проблеми, а й загрози. "Нові стратегічні плани Заходу будуть більш перспективними, а в нас часу нема. Цей рік точно піде "не за планом", адже вибори у 70 країнах – це гримуча суміш непередбачуваності та спроб автократів зробити світ менш демократичним.

Це – основний виклик цього року. "Хто кого" – демократії, навіть недосконалі, чи авторитарні режими. Нема ніякої гарантії, що демократії це змагання виграють і на Заході це добре розуміють. Як і розуміють, що тепер, після рішення почати переговори про вступ України до ЄС, йдеться про те, хто власне встановлює кордони Європи й Заходу: вони чи РФ.

Реакція Заходу на російську ракету у повітряному просторі Польщі – ще один доказ, що Захід залишатиметься раціональним і не підійматиме ставки публічно, що я, до речі, вважаю помилкою, адже це сприймається у Москві як слабкість.

Відповідь Захід знайде, питання лише, чи готовий буде її задіяти та як саме – від якісно іншої допомоги для нас до того, що у РФ також щось може піти "не за планом". Ми не наївні і не розраховуємо, що наші друзі пристануть на наші емоції, але Заходу це б не завадило – іноді потрібно не тільки показувати зуби, а й кусатися.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що 2024 рік вирішальний у цій війні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи