Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

За що Росія намагалася вбити Скрипаля, – розслідування The New York Times

Світ:

Спецтема:

Сергій Скрипаль, колишній російський шпигун, отруєний у Великій Британії, в останні роки співпрацював з розвідкою Іспанії, країною, яка перебуває в постійній боротьбі з російськими організованими злочинними групами, деякі з яких пов'язані з російським урядом.

За словами європейських чиновників, замість того, щоб жити ізольованим життям у відставці, Скрипаль продовжував надавати інформацію розвідникам в Чехії і Естонії. І, як з'ясовується, в Іспанії.

Нові дані проводять ще одну яскраву паралель між Скрипалем і іншим колишнім російським розвідником Олександром Литвиненком, який помер в Лондоні в 2006 році після отруєння радіоактивним ізотопом полонію. Іспанська влада визнала, що Литвиненко залучався до кампанії із боротьби з учасниками російської організованої злочинності в Іспанії.

Будучи полковником російської розвідки, в середині 1990-х років Скрипаль працював в Мадриді під прикриттям в якості військового аташе в російському посольстві.

Згідно з російськими судовими документами він був завербований британською розвідкою як шпигун. Це спричинило ланцюг глобальних подій: його арешт в Росії в 2004 році, звільнення за обміном шпигунами зі Сполученими Штатами в 2010 році і його переселення в Англію в тому ж році.

В останні роки Скрипаль їздив в Іспанію на кілька зустрічей з офіцерами розвідувальної служби країни, хоча зміст і точний час цих зустрічей засекречено.

"Він продовжував приїжджати в Іспанію, - сказав виданню іспанський журналіст Фернандо Руеда, пославшись на розмови з іспанськими розвідниками.

В роки після переселення в Англію Скрипаль жив відкрито в місті Солсбері.

Але він їздив до Праги в 2012 році, де провів зустріч з чеськими розвідниками. У 2016 він їздив до столиці Естонії Таллінна, щоб передати інформацію місцевим спецслужбам. У кожній з поїздок, які були організовані і схвалені британською службою зовнішньої розвідки МІ-6, він розповів про російську розвідку і, можливо, надав інформацію, яка привела до вигнання російських шпигунів під прикриттям.

Проте, газета зазначає, що Іспанія - це особливий випадок. З часу розпаду Радянського Союзу Іспанія була притулком для російських кримінальних босів і корумпованих чиновників. Вважається, що деякі з них пов'язані з Кремлем.

Те, що Скрипаль продовжував візити до Іспанії було підтверджено нинішньою високопоставленою особою, яка не надала додаткової інформації. Але колишні чиновники повідомили, що Скрипаль був би особливо корисний в боротьбі з російською організованою злочинністю.

"З самого початку у нас була велика проблема. Ми проігнорували російське явище і її організовану злочинність. Ми не знали, як вони діяли", - сказав відставний іспанський начальник поліції на умовах анонімності.

"Скрипаль, Литвиненко, вони дали більш точне уявлення про реальність", - сказав він.

Іспанські прокурори і слідчі поліції визнали що співпрацювали з Литвиненком, експертом з російської організованої злочинності, який втік до Англії після публічної сварки з Владіміром Путіним, коли він був директором Федеральної служби безпеки.

Адвокат сім'ї Литвиненка стверджував, що він також був агентом іспанського розвідувального агентства і планував відправитися в Іспанію, щоб передати докази можливих зв'язків між Кремлем і російськими діячами організованої злочинності. Він був убитий, перш ніж він зміг здійснити поїздку.

Наші інтереси: 

Кремль прибирає свідків.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"Проте, газета зазначає, що Іспанія - це особливий випадок. З часу розпаду Радянського Союзу Іспанія була притулком для російських кримінальних босів і корумпованих чиновників. Вважається, що деякі з них пов'язані з Кремлем."

Українські чиновники найвищого рангу також люблять їздити на відпочинок до Іспанії...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"Проте, газета зазначає, що Іспанія - це особливий випадок. З часу розпаду Радянського Союзу Іспанія була притулком для російських кримінальних босів і корумпованих чиновників. Вважається, що деякі з них пов'язані з Кремлем."

Українські чиновники найвищого рангу також люблять їздити на відпочинок до Іспанії...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я б теж з задоволенням їздив відпочивати в Іспанію. На жаль, не вистачає грошей на 5-зірковий готель, а на нижчий гординя не дозволяю...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!