Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

За принципом рою. Тактика, як змінити світ. Глава 2. Як започаткувати рій

Світ:

Запуск рою - це напружена подія, коли ви можете отримати сотні чи тисячі нових колег менше ніж за день. Ви маєте дуже мало часу на оцінку їхніх зацікавлень, бо інакше вони підуть.

Глава 1

Гаразд, у вас є провокативна ідея. Ви зробили підрахунки. Все виглядає добре як на початок. Як вам зібрати рій навколо вашої ідеї?

Традиційна методика була б такою – провести рекламну кампанію, щоб створити інтерес. Втім, якщо йдеться про роботу за принципом рою, ЗАБУДЬТЕ ПРО ЦЕ. Якщо ваша ідея не породжує ентузіазм сама по собі, ніяка кількість «косметики» не створить того базового активізму, який потрібний вам для формування рою.

З іншого боку, рій буде формуватися тоді, коли ви представите достатньо потужну ідею, і люди відчують, що можуть стати її частиною. Вам не треба витрачати десять мільйонів доларів на рекламну кампанію. Достатньо буде згадати цю ідею лише один раз у не дуже популярному чат-каналі.

Для традиційних економістів це звучить сміхотворно. Але саме так я вчинив, щоб запустити з нуля бренд, який зараз добре відомий у світовому ІТ-секторі і має місцеві представництва у понад п’ятдесятьох країнах.

Коли я започаткував Піратську партію в Швеції, я запустив її веб-сайт і написав два рядки у чаті на сайті файлообмінного порталу. Це було 1 січня 2006 року о 20:30 за центральноєвропейським часом.

«Погляньте, Піратська партія запустила свій веб-сайт після Нового року. http://www.piratpartiet.se/»

На сайті знаходився текст звернення – чорновий, «невідполірований», але він сприймався як гідний довіри, осяжний, мобілізуючий та спроможний змінити світ. Сайт сам по собі також був чорновим та невідшліфованим – що є типовим для рою шляхом спроб та помилок, коли ти забиваєш у землю перший кілок і розвиваєшся з цієї точки далі.

І це все. Оці два рядки, що оголошували про створення сайту, що виглядав як чорновик, - це вся реклама, яку я зробив. Протягом наступних двох днів цей сайт отримав три мільйони унікальних відвідувань (у Швеції живе дев’ять мільйонів людей). ЗМІ також відреагували швидко. На третій день моє фото було в пакистанській газеті.

Я зараз наголошую ось на чому: якщо ви багато думаєте про те, як зібрати рій навколо вашої ідеї, то НЕ ПЕРЕЙМАЙТЕСЯ РЕКЛАМОЮ.

Розголос «із уст в уста» значно ефективніший за будь-яку рекламну кампанію, але це вимагає, щоб ваша ідея – точніше, ваша презентація цієї ідеї – відповідала чотирьом критеріям: осяжний, гідний довіри, мобілізуючий та епічний.

• Осяжний: вам потрібно окреслити цілі, яких ви хочете досягти, коли вони будуть досягнуті та в який спосіб.

• Гідний довіри: Після того, як ви презентували свою дерзновенну мету, вам слід презентувати її як цілком придатну до втілення. Додаткові бали ви отримаєте, якщо ніхто раніше нічого подібного не робив.

• Мобілізуючий: Повинен бути простір для участі кожного, хто зацікавиться ідеєю, і вони повинні зрозуміти це, просто почувши про проект.

• Епічний: Насамкінець, вам слід оголосити про наміри змінити весь світ на краще – або принаймні досягти суттєвого покращення в житті багатьох людей.

Якщо ці чотири критерії є якісними, рій сформується сам собою. І дуже швидко, що я спостерігав у двадцятьох із гаком ситуаціях. ДУЖЕ швидко. З протилежного боку, якщо ці чотири компоненти недостатньо якісні, ніяка кількість реклами чи прикрашання не створить тієї волонтерської діяльної потуги, якої ви прагнете.

Поганий приклад плану проекту            
------------
Чуваки я п0чинаю новий пр0ект чиста по приколу. 11!!одинодин!!шість!!11 ололо
------------

От цікаво, про що це взагалі?

Ще один також поганий приклад
------------
Ми шукаємо синергію між видами діяльності, орієнтованими на результат, пов’язаними з динамічною бізнесовою компетенцією та конкурентними соціальними медіа. Зокрема, ми ведемо пошук шляхів збільшення ефективності витрат щодо передбачення якості та статичного задоволення клієнтів, оціненого за кількістю використаних купонів та наданих відгуків. Як засіб досягнення синергії ми розглядаємо взаємодію між фокус-групами споживачів у галузі крос-брендової соціальної комунікації та між фаховими групами студентів, що вивчають потенціал мережевих доходів. Мета проекту – підвищити квартальні операційні прибутки на два процентні пункти.
------------

Кращий приклад
------------
Ми завдамо удару по глобальній війні політиканів проти мережевої анонімності, запустивши один мільйон анонімних вузлів мережі TOR та вбудувавши відповідний клієнт TOR у програмний код, що встановлюється за замовчуванням у як мінімум 25% браузерів, що використовуються в Інтернеті (за кількістю користувачів).

Ми виконаємо це у сім етапів, збільшуючи кількість вихідних вузлів TOR уп’ятеро протягом кожних 60 днів. На кожному етапі встановлені вихідні вузли будуть зобов’язані залучити п’ять своїх друзів для наступної стадії встановлення вузлів, щоб у таких спосіб змінити світ. Ми забезпечимо всесвітнє визнання в Інтернеті для тих, хто зробить найбільший внесок у справу.

На середині проекту, на четвертій стадії, ми звернемося до програмістів браузерів Mozilla та Chrome із пропозицією включити клієнт TOR у базу коду за замовчанням. Якщо ми виконаємо п’яту стадію, будь-хто охочий зможе після цього отримати повну анонімність.

Ми маємо намір змінити світ на краще і не дозволити печерним політиканам знову сховати шило в мішку. Хочете долучитися до першої стадії? Підпишіться ТУТ (лінк).
------------

А зараз повернімося до наших цілей. Нам потрібно зібрати десятки тисяч «заряджених» активістів навколо ідеї зміни світу. Мати ідею – цього мало; ідея та план її реалізації має заохочувати людей до дій.

Тож не хвилюйтеся про рекламу. Згадайте про вашу ідею та її план у кількох місцях, де тусуются ваші ймовірні активісти. Цього достатньо. Якщо ідея якісна, люди її підхоплять і в свою чергу розкажуть про неї своїм друзям. З цього моменту все зростає за принципом снігової лавини. Якщо ідея не заряджає, ніяка реклама цього не змінить.

Якщо ваша ідея якісна, і люди можуть зробити свій внесок у її втілення, змінити світ, і бачать, як це можна зробити, тоді менше ніж за добу у вас буде перша хвиля із сотень добровольців. Ви побачите, як сотні людей простягають до вас свої долоні й кажуть «Ось моя рука. Я хочу бути частиною цього. Дайте мені щось зробити» на тих електронних каналах, де ви оголосите про вашу присутність.

Ідею не потрібно «полірувати». Важливо просто забити цей кілок у землю, почати залучати людей і почати рух до мети. При цьому занадто великі зусилля, витрачені на те, щоб довести до ідеалу ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ідеї, а не притаманні їй цінності, може бути навіть контрпродуктивним, бо люди почнуть сприймати її як лощене корпоративне окозамилювання.

І це приводить нас до наступної проблеми: як подбати про ці сотні людей, поки вони все ще зберігають зацікавлення. Бо всі вони звертатимуться до вас, особисто до вас, але ви будете фізично неспроможні дати кожному з них окремі інструкції.

Пережити етап початкової уваги

Коли ваша ініціатива виходить у люди і коли вона є достатньо привабливою, щоб породити сплеск цікавості, то цей сплеск буде несхожим на все, що ви бачили раніше. Це може статися по-різному – розповсюджуватися від однієї людини до іншої, стати головною темою для «старих» ЗМІ, або, найчастіше, ініціатива може потрапити на перші сторінки одного з багатьох соціальних інформаційних сайтів (або на декілька водночас).

Коли це стається, ви перестаєте бути самотнім – несподівано у вас є сотні людей, які нічого так не бажають, як допомогти вам у вашому проекті у свій вільний час. Але цей період уваги є коротким; вам потрібно відреагувати на нього. Якщо ви цього не зробите, вони знизають плечима, і ваша ініціатива зникне з пам’яті менше ніж за наступні 24 години.

Щоб зберегти ці сотні людей, вам також потрібна точка зосередження їхньої зацікавленості – щось таке просте, як сторінка реєстрації підписів чи форум. Звісно ж, ця фокусна точка повинна бути готовою та працездатною у той момент, коли ідея привертає увагу, інакше ви втратите активістів.

Фокусна точка працює, ідею запущено. Кажуть, що у бізнесі один з найважчих етапів – це перехід від однієї задіяної особи до двох, тобто, коли ви наймаєте вашого першого співробітника. Коли йдеться про рій, все відбувається в цілковито інших масштабах. Тут ми переходимо від однієї людини – вас, засновника, - до трьохсот чи більше у першу ж мить.

Само собою зрозуміло, що це може бути непросто, і у вас є максимум 24 години, щоб або дати раду ситуації, або втратити ініціативу формування рою навколо вашої ідеї. І що ще гірше, ви не можете насправді зробити все це самотужки. Нема способу дати окремі чіткі інструкції трьомстам людям, чию увагу ви привернули.

Але рій може це зробити замість вас, якщо ви йому дозволите. І вам треба це дозволити.

Найперше завдання рою – це самоорганізація, і він чудово дає раду таким завданням. Але саме ви повинні визначити структуру та явно дати рою завдання самоорганізуватися.

І тут певною мірою можна застосувати традиційну теорію організації. Початково ви зможете координувати максимум 30 груп, тож створіть дискусійний форум з максимально такою кількістю підгруп. Вочевидь, ви захочете, щоб люди невдовзі почали пропагувати ідею рою на вулицях та площах, тож на цьому етапі доречно розподілити ваш «зародковий» рій за географічним принципом. (У більшості країн існує адміністративний поділ на округи, штати, області тощо, і їхня кількість становить від 15 до 30 одиниць. Якщо ви орієнтуєтеся на загальноєвропейський рух, то можете легко спостерегти, що розмір Євросоюзу плюс кількох «супутніх» країн також потрапляє у межу з 30 держав, і т.п. США з її 50 штатами будуть складнішою справою, як і Північна Америка загалом. Просто знайдіть спосіб поділу на максимум 30 одиниць).

Ваш дискусійний форум може мати багато форм. Це може бути традиційний веб-форум, це може бути вікі, etherpad, будь-який вид спільного робочого простору, куди люди можуть потрапити без запрошення і просто почати роботу з іншими людьми. Я надаю перевагу традиційному форумові через його загальновідому форму.

Вам потрібно буде визначити приблизний розмір утворених груп, виходячи з того, скільки робочих рук є у вашому розпорядженні. Намагайтеся компонувати ваші географічні осередки так, щоб їх типовий розмір складав десь сім членів, і щоб у жодній підгрупі не було більше ніж тридцять членів. Не оголошуйте про ці умови, бо якщо ви це зробите, то з цього приводу розпочнеться дискусія, яка тільки відволікатиме: просто створіть підгрупи так, щоб виник саме такий розподіл.

Якщо після початкового сплеску у вашому розпорядженні є понад тисяча людей, а таке може статися, тоді тридцятьох підгруп по тридцять людей буде недостатньо: у такій структурі буде лише 30х30=900 людей. У такому рідкісному випадку вам доведеться перевищити ліміт «30 людей на групу» й мати до 150 людей у кожній з 30 підгруп. Втім, це рідкісний випадок, і вам, найімовірніше, не доведеться з цим зіштовхнутися.

(Магічні цифри 7, 30 та 150 є глибоко інтегрованими компонентами соціальної психіки людини – так влаштована наша свідомість. Ми повернемося до того, як люди поводяться в групах таких розмірів, у наступному розділі).

Після того, як визначено початкову структуру, вам потрібно повідомити всіх про входження до відповідної підгрупи та про те, що їм треба познайомитися з іншими людьми, які до неї увійшли. Скажіть, щоб усі представилися один одному, і щоб обрали між собою лідера підгрупи. На цьому етапі ви можете спокійно утриматися від інструкцій про те, як саме слід обрати цього лідера; підгрупи знайдуть різноманітні способи, і кожен із них матиме легітимність у відповідній групі, а тільки це наразі й має значення.

Коли підгрупи визначать лідерів, зв’яжіться з цими лідерами особисто – як мінімум, телефоном чи за допомогою відозв’язку, а краще – за пивом чи кавою, якщо ви мешкаєте поруч, - представтеся і спробуйте познайомитися з ними більш персонально. У найближчому майбутньому ви тісно працюватимете з цими людьми, тож варто відчути їх як людей та колег,

Можливо, ви захочете створити підфорум, де ці лідери підгруп могли б вести обговорення між собою та з вами. Подбайте про те, щоб інші люди могли читати цей підфорум. Не створюйте секретів; натомість хай усі бачать, як відбувається ріст вашого рою.
.
Цей процес займе кілька днів, але він дає рою старт на всіх рівнях. Ви матимете маленькі підгрупи завзятих людей, які живуть приблизно поруч один із одним, і в них будуть легітимні лідери, - принаймні, легітимні для них. Тридцять лідерів плюс ви складають первинну піраміду управлінської команди у опорній структурі рою – керівників, людей, які говоритимуть рою, що робити. Зібрані докупи, ваші підгрупи повністю покривають ту «територію», яку вам необхідно покрити.

(Через кілька тижнів після цього етапу ви зрозумієте, що вам потрібний проміжний рівень керівників – між вами і цими тридцятьма – кілька з них утратять інтерес і зникнуть з горизонту, і ви цього не помітите, бо 30 людей – це забагато, щоб відстежувати ситуацію на цьому рівні, якщо вони не виходять з вами на зв’язок. Відповідно, у процесі зростання рою вам знадобиться проміжний рівень із п’яти чи шести людей між вами й цією тридцяткою. Але не переймайтеся цим на даному етапі – це тема наступного розділу, і це буде потрібно лише через кілька тижнів).

Перше завдання рою

Як тільки рій організувався у підгрупи за географічним принципом, йому слід негайно дати завдання, щоб він викристалізувався належним чином. Якщо ви просто скажете людям іти на форум, вони втратять зацікавлення протягом тижня, якщо більше нічого нового не відбудеться. Не забувайте, що це ті люди, які хотіли допомогти рою досягти успіху за допомогою їхньої власноручної праці.

Тож для того, щоб ця організація запрацювала, потрібно дати їй роботу – і негайно. У випадку Шведської піратської партії завдання полягало в зборі 2 тисяч підписів від громадськості на підтримку реєстрації партії у виборчому комітеті країни. Завдання має виглядати як таке, що потребує зусиль, але здійсненне для кількасот людей, це має бути завдання, де можна запровадити змагання поміж тридцятьма чи десь так географічними підгрупами, які ви створили, і це має бути таке завдання, де кожен має бачити вигоду для рою від цього змагання. У випадку політичної партії її реєстрація у виборчому комітеті була очевидною вигодою, яку розумів кожен; вам потрібно мати напоготові подібне завдання, що веде до подібної мети.

Що це дає? Це вчить рій, як спільно працювати протягом перших чотирьох тижнів свого існування, оскільки виконуване ним завдання є децентралізованим за природою. Вам слід відстежувати загальний прогрес просування до мети як мінімум щодня. Ройова організація - це в першу чергу аж ніяк не малювання ліній між точками на графіку. Ройова організація – це люди, які знають інших людей і які обрали для себе спільну роботу. Таким чином, пріоритетною метою вашої діяльності на цей період має бути знайомство одних людей з іншими.

Обов’язково заохочуйте людей зустрічатися між собою, і відверто пояснюйте їм, що це не слід робити формально. Не проводьте офіційних нарад «під протокол» за будь-яких обставин, а натомість зустрічайтеся за пивом, піццою чи розвагами. Зосередьтеся на тому, щоб дати людям нагоду знайомитися один з одним, а новим людям – відчувати приязнь до групи. Як тільки такі зустрічі стануть регулярними, ще більш важливо подбати про те, щоб новачки відчували гостинність.

Один метод, як цього досягти, полягає в тому, щоб розпочинати кожну зустріч із знайомств, коли люди представляються, повідомляють про себе якісь дрібнички, наприклад, що вони завантажили чи розшарили в інтернеті: «Привіт, я Рік, мені сорок. Я відомий перш за все тим, що створив потворний веб-сайт. Останнє, що я завантажив з інтернету – це реліз Ubuntu Linux». Коли новачки бачать, що всі представляються іншим, це їм дуже допомагає, а також створює зручне середовище повідомити про себе, а завсідникам – дізнатися, як тих звуть. Крім цього, місцевим лідерам слід звертати особливу увагу на новачків на кожній зустрічі, особисто запрошувати їх на наступну зустріч.

Організація складається тільки із стосунків між людьми. Із кожним новоствореним стосунком організація зростає.

Як приборкати «увагоманів»

Коли ваш рій здобуде перші успіхи, дуже незначна кількість людей захоче приєднатися до нього не тому, що співчуває цілям рою, а тому, що вони прагнуть та вимагають уваги до своїх осіб, і помітність рою видається можливістю це отримати.

Оскільки рій є відкритою організацією, ви не можете і не повинні намагатися не допускати цих людей – але ви можете позбавити їх того простору та «прожекторів», яких вони прагнуть. Виявити їх важко, але є одна ознака: ці люди вимагатимуть уваги від вас особисто, замість того, щоб розбудовувати рій загалом спільно з людьми, які наразі ще не помітні. Ви також зауважите, що вони дуже часто мислять у термінах рангів та ієрархії, тоді як інші люди думають про те, як зробити справу і як змінити світ.

Декілька особливо «продуманих» людей кілька перших тижнів дуже ретельно працюватимуть над цілями рою, а потім використають створену в такий спосіб довіру, щоб заробити на цьому увагу до себе. Якщо таке сталося, прозорість рою є найкращими ліками, бо подібні люди зазвичай залежать від того, щоб інші люди не могли співставити різні версії тієї історії, яку їм розповідають.

Цієї частини розбудови рою не уникнути, з нею важко дати собі раду, але ви можете заспокоїтися тим, що поки ваш рій залишається прозорим та відкритим, люди такого штибу не зможуть вкрасти його й використати задля власного особистого бачення. Вони зрештою підуть, іноді завдавши при цьому чималої шкоди.

Далі буде

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи