Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

За минулий рік у реконструкцію та будівництво електромереж інвестували 3,12 млрд гривень

У 2020 році Укренерго інвестувало у розвиток мереж 3,12 млрд грн, виконавши інвестиційну програму року на 95,3%.

Левова частка фінансування – понад 85% або 2,667 млрд грн – була спрямована на  реконструкцію підстанцій, ліній електропередачі, придбання обладнання тощо. Решта 15% фінансування (453 млн грн) – у нове будівництво. При цьому 71% річного обсягу інвестицій становили кредитні кошти.

Зокрема, у 2020 році:

  • Завершено будівництво і включено у роботу підстанцію 500 кВ «Кремінська» трансформаторною потужністю 500 МВА з мережевою інфраструктурою 330 кВ. Це дозволило усунути ризики відключення споживачів частини Луганської області у випадку втрати потужності Луганської ТЕС, у тому числі після від’єднання ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі.
  • Завершено будівництво і включено під робочу напругу ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська (186 км). Завдяки цьому Запорізька АЕС змогла працювати на повну проектну потужність і вже у січні 2021 р. у період дефіциту потужності в енергосистемі забезпечила передачу додаткових 700 МВт потужності в ОЕС.
  • Замінено 14 одиниць трансформаторного обладнання на ПС 750 кВ «Донбаська», «Дніпровська», 330 кВ «Харківська» та «Суми», піднявши рівень виконання програми із заміни силового обладнання до 71%.
  • Споруджено 537 км волоконно-оптичних ліній зв’язку (ВОЛЗ) для створення високошвидкісних каналів передачі технологічних даних. Зокрема, вперше в Україні споруджено ВОЛЗ на лінії напругою 750 кВ (Запорізька АЕС – Каховська). Важливою у цьому напряму була реконструкція 26,5 км ділянки міждержавної ПЛ 400 кВ Мукачеве – Саболчбака (від підстанції до держкордону) зі спорудженням ВОЛЗ, якою здійснюється експорт/імпорт електроенергії між «островом Бурштинської ТЕС» та енергосистемою Угорщини.
  • Замінено трансформатори струму ТОГ-750 кВ на елегазові на ПС «Вінницька», «Західноукраїнська», «Південнодонбаська», «Запорізька».
  • Завершено повну реконструкцію ВРП 110 кВ на ПС 330 кВ «Лозова».
  • Розпочато першу чергу реконструкції ПЛ 330 кВ Західноукраїнська – Богородчани.
  • Тривали підготовчі роботи на ВРП 400, 220 та 35 кВ на ПС 400 кВ «Мукачеве» для приєднання нового АТ-3, який вже поставлено на ПС.
  • Монтувалось обладнання комплектних розподільчих пристроїв з елегазовою ізоляцією (КРПЕ) 150 і 330 кВ на ПС 330 кВ «Кременчук», КРПЕ 110 і 330 кВ на ПС 330 кВ «Новокиївська».

Інвестиції у розвиток мереж дозволяють зменшити технологічні витрати електроенергії при її передачі, попередити виникнення технологічних порушень та забезпечити експлуатаційну готовність мережі на рівні 99,94% з урахуванням ремонтно-відновлювальних робіт.

За даними Укренерго.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи