Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як збільшити продуктивність ноутбука: 3 поради від експертів

Багато власників ноутбуків стикаються із тим, що з часом пристрій втрачає ефективність роботи. 

Віруси, фізичний знос компонентів, банальне забруднення системи охолодження – усе це знижує продуктивність роботи техніки. Звісно, найлегшим рішенням у такому разі буде купити ноутбук https://eldorado.ua/notebooks/c1039096/ з актуальним, більш потужним залізом. Проте якщо на купівлю нема грошей, часу чи бажання, є кілька способів реанімувати старого роботягу.

Генеральне очищення кулера

У першу чергу потрібно механічним способом почистити всю систему охолодження. Якщо впевнені у своїх силах та вмінні, можна спробувати зробити це самотужки, заощадивши на фахівці з ремонту чи техобслуговування.

Генеральне чищення ноутбука виконується за таким алгоритмом:

  1. Розбираємо корпус. Для цього знадобиться набір спеціальних викруток для роботи з дрібними гвинтиками.
  2. Особливо уважно від'єднуємо клавіатуру, важливо залишити внутрішні петлі, які її утримують, непошкодженими.
  3. Після зняття пластикового кожуха, відкручуємо тепловідвідну збірку від процесора.
  4. За допомогою щітки чистимо радіатор теплообмінника, прибираємо відкладення на лопатях кулера.
  5. Обов'язково витираємо стару термопасту на процесорі й замінюємо на нову.
  6. Збираємо все у зворотному порядку.

За належної спритності на все піде приблизно година. Така процедура мінімум раз на рік відновить оптимальне тепловідведення від процесора й забезпечить стабільну роботу ноутбука без перегрівання.

Видаляємо непотрібне й захищаємося

Крім чистки, треба перевірити систему на наявність вірусів і помилок. У 2021 році в комп'ютері обов'язково повинен бути надійний антивірус з актуальною базою сигнатур вірусів. Якщо його немає, техніка беззахисна перед атаками з мережі й може стати жертвою, наприклад, вірусу-майнера, який використовує частину обчислювальної потужності для виробництва криптовалюти. Дуже неприємна ситуація.

Також обов'язково перевірте вільне місце на системному диску. Експерти рекомендують підтримувати вільний обсяг у межах 10–15 Гб. Річ у тім, що на системному диску підключений так званий файл підкачування – вільна пам'ять, яка допомагає оперативці в разі потреби. Але місце під цей файл на фізичному диску не зарезервовано, тому його легко можна зайняти чимось іншим, що призведе до зниження продуктивності роботи Windows. Щоб запобігти цьому, видаляємо із системного диска всі невикористовувані програми, а великі файли переносимо до сховища на іншому диску.

Апгрейд системи

Можливості модернізації в ноутбуках досить обмежені. Користувач може додати кілька планок оперативної пам'яті й замінити жорсткий диск HDD на швидкісний SSD. Але навіть ці дії часто дають помітне прискорення системи й підвищення її продуктивності.

Якщо усі ваші зусилля виявилися марними, ноутбук швидше за все безнадійно застарів і вимагає заміни. Заходьте в каталог, щоб купити Асус ноутбук https://eldorado.ua/notebooks/c1039096/producer=asus/ або рішення іншого бренду із сучасним “залізом”. 

Вибір за посиланням дуже широкий, починаючи від базових моделей із 4–8 Гб оперативної пам'яті й середнім процесором за 200–400 доларів і закінчуючи флагманськими рішеннями за $1 000 і вище.

Наші інтереси: 

Комп'ютерна техніка. Сучасні рішення.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи