Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як заохотити дітей до святкування Великодня?

Кожного року, християнство відзначає безліч святкових днів, але найголовніший з них – це Великдень.

Чому варто розповідати про цю культурну традицію дітям з самого малечку, які головні символи цього свята. І чому немає встановленої конкретної дати святкування цього величнішого свята для мільйонів людей? Це свято не має конкретної дати кожного року, і все залежить від декількох факторів:

  1. Велике воскресіння христове завжди припадає на неділю з 7 квітня по 8 травня.
  2. Визначення дати християнської Пасхи відбувається за місячно-сонячним календарем.

З давніх давен, наші бабусі та прабабусі клопітливо йшли до церкви в цей день, щоб освятити не тільки випечені в печі свіженькі пасочки та писанки, але і певні предмети вжитку, певні продукти (сіль, цукор). Зараз, на жаль, сучасне покоління не сприймає цей день так поважно, і несе до освячення майже все, що може знайти в холодильнику. З однієї сторони, людина хоче на великдень освятити якомога більше продуктів, з іншої сторони, втрачається саме головне – розуміння свята та його величі.

Великдень для малят. Як зацікавити святом

Малята сприймають розповідь про Великдень як особливе свято з незвичними обставинами. Освячення писанок та великодніх пасок священнослужителем зачаровує малечу. А які емоції вони отримують від допомоги в підготовці до цього свята, особливо зачаровує заміс тіста та його випічка, а вже потім – ласування смаколиками. Це цілий обряд, де кожна господиня має свій, унікальний рецепт. Найголовніша дія відбувається вночі, де починається обряд освячення пасок. Ці моменти вкрай важливі для дітей, оскільки саме завдяки ним стає зрозуміло, що відбувається навколо.

Найкращий спосіб додатково зацікавити малечу – малюнки ілюстрацій, розпис писанок, декорація пасок. Це для них – нові відчуття та емоції, які безумовно стануть гарним приводом вивчити великодні традиції.

Роль символіки великодня

Зазвичай, окрім саме приготованих смаколиків, головними символами цього християнського свята є ікони, свічки та рушники, які є незамінним атрибутом відзначення найголовнішої події року, яка відбувається в храмі господньому. Малечі з самого малку треба розповісти про продукти, які символізують цье великодньє свято, види пасок, які готуються майстринями. Так, є декілька видів пасок, які майстрині-господині готують:

  • здобні паски з борошна;
  • сирні паски з домашнього сиру.

Кожна з цих пасок  символізує  настання величнішого свята для всіх християн світу.

Роль дошкільних навчальних закладів і закладів освіти в отриманні інформації про Великдень

Викладач або вихователь проводячи тематичні заняття naurok.com.ua зі своїми маленькими слухачами про це свято, можуть розповісти всі секрети приготування до свята та здійснення обряду освячення, яке відбувається в період з опівночі до ранку. З тематичного заняття, найкращий варіант – відразу перейти до практичного заняття – розпису писанок різноманітними малюнками і різними способами.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи