Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як виплачувати мікрокредит, якщо тимчасово немає роботи

На жаль, в епоху пандемії таке явище як втрата роботи зустрічається часто. Люди втрачають звичне джерело доходу і не в змозі забезпечити собі гідний рівень життя. А якщо є активні мікрокредити, такий стан речей викликає відчуття глухого кута. Але вихід є й у цьому випадку.

У цій статті йтиметься про те, як закрити борги, якщо тимчасово немає доходу, а кредит без відмов став непосильним тягарем.

Що не можна робити, якщо нема чим платити борг?

1. Переховуватися від кредитної организації. Переїзд або зміна телефонного номера питання не вирішать. Колектори легко знайдуть боржника через контакти рідних чи знайомих.

2. Подавати до суду. Результат буде малоприємним – продаж нерухомості, автомобіля чи іншого цінного майна за півціни. Це все для того, щоби закрити борг. Але в цьому випадку ще слід враховувати витрати на юриста, оплату держмита.

3. Чекати, що все саме вирішиться. Дуже багато боржників думають, що якщо вдавати, що мікрокредиту немає, то все якось утвориться. Але це велика ілюзія та інфантильне ставлення до грошей.

Ключова думка взяти відповідальність за свої фінансові хвости і почати їх вчасно вирішувати.

Перше, що слід робити, коли втратив роботу
Для того, щоб хоч трохи полегшити своє становище, потрібно зробити наступні кроки:

1. Написати заяву про те, що немає можливості на даний момент вносити кошти та вказати причини.

2. Надати ксерокопії документів, що підкріплюють слова боржника:

  • копія трудової книжки із записами про звільнення;
  • виписка з центру зайнятості у тому, що людина перебуває в обліку у статусі безробітного;
  • довідка з медичної установи, якщо є питання щодо здоров'я;
  • виписка з ЖЕКу з підтвердженням того факту, що під опікою боржника є діти або інші фінансово залежні від нього люди.

Після надання всіх необхідних паперів необхідно обговорити подальші дії з фахівцем кредитної організації. Від такої розмови залежить найближчий розвиток подій: чи МФО буде лояльна до боржника, чи можливий перегляд договору.

Способи погашення боргу, якщо коштів немає

Варіантів виходу із ситуації кілька. Але перед тим, як кудись звертатися, слід ознайомитись з усіма можливостями. Про них поговоримо нижче:

1. Реструктуризація – це процедура, яка передбачає перегляд договору. Вона полегшує процес погашення заборгованості.

Є різні способи реструктуризації:

  • кредітні канікули - відстрочка виплат за борговими зобов'язаннями;
  • закриття лише тіла мікрокредиту зниження суми відсотків, які нараховуються;
  • продовження періоду дії договору. Цей спосіб зменшує щомісячний платіж та полегшує процес погашення боргу;
  • зниження ставки за відсотками.

Кожен кредитор надає свої правила реструктуризації. Але всі мають одну спільну мету: запропонувати своєму клієнту посильні умови для погашення боргу.

2. Рефінансування - це процес, який передбачає оформлення одного мікрокредиту для закриття кількох позик. Це полегшує процедуру погашення та знімає напругу із позичальника. МФО видають гроші у борг, як і банки, але на більш лояльних умовах. Це поширюється і людей без постійного місця роботи. Вони працюють законно, за ліцензією та мають філії у багатьох містах Республіки Казахстан. Існує рейтинг найкращих МФО, з якими найкраще співпрацювати.

3. Позичити у знайомих, друзів та родичів. Кожній людині хотілося б, щоб близькі підтримували її у будь-якій складній ситуації. Але, на жаль, практично часто виходить зовсім по-іншому. Рідні люди не завжди мають у своєму розпорядженні потрібну суму. А в ситуації, якщо кошти повертатимуться із затримкою, є ймовірність зіпсувати стосунки.

4. Знайти додаткове джерело прибутку. Але для цього завжди потрібен час, а боржник не завжди їм має в своєму розпорядженні.

Слід пам'ятати, що з будь-якої складної ситуації завжди є вихід. Головне не опускати руки та шукати відповідний варіант.

Наші інтереси: 

Фінанси.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи