Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як успішні люди ухвалюють розумні рішення

Ваші дні наповнені постійним потоком рішень. Дослідження Колумбійського університету виявили, що протягом дня ми ухвалюємо до 70 гарних рішень.

Деякі рішення є незначними, типу: що поїсти, яким маршрутом дістатись до роботи, або в якому порядку виконати задачі. Інші рішення більш важкі: вибрати з двох пропозицій працевлаштування, або чи переїхати в інше місто до людини, яку ви любите, або як позбутися неприємних людей у вашому житті.  

Оскільки доводиться щоденно ухвалювати так багато рішень, варто навчитись розставляти їх за пріоритетом і ефективно вирішувати, що саме є необхідним для вашого успіху і щастя.

Оскільки я знайомий з багатьма стратегіями, котрі успішні люди використовують для ефективного ухвалення рішень, я спробую зробити для вас вижимку з цих знань.


Вони перетворюють дрібні рішення в рутину

Коли мозок ухвалює рішення, він працює подібно м’язам: якщо ви багато навантажуєте їх протягом дня, то вони втомлюються і не зможуть ефективно працювати. Одна з кращих стратегій успішних людей уникнути цієї втоми — це усунути дрібні рішення, перетворити їх на рутину. Це дозволяє звільнити розумові ресурси для більш складних рішень.

Стів Джобс спокійно носив чорну водолазку кожен день на роботу. Марк Цукерберг постійно ходить у толстовці. Обидва відмічали, що ці їхні вже культові іміджі, насправді просто результат відмови від щоденних роздумів “а що вдягнути”. Вони обидва в курсі про наші обмежені можливості ухвалення гарних рішень, так само, як і Барак Обама, котрий заявив: “Як бачите, я ношу тільки сірі або блакитні костюми. Я намагаюсь зменшити необхідність рішень. Я не хочу задумуватись про те, що їсти, або що вдягнути, тому що у мене занадто багато задач, які я маю вирішувати”.


....а Великі рішення ухвалюють зранку

Ще один чудовий засіб подолати втому — це залишити дрібні рішення на вечір (коли дається взнаки втома від ухвалення рішень), а дійсно складні рішення ухвалювати зранку, “на свіжу голову”. Коли ви стикаєтесь з купою важливих рішень, що потребують ухвалення, то головний трюк полягає в тому, щоб встати раніше і попрацювати над найбільш важливими задачами до того, як навалиться маса дрібних відволікаючих рішень (телефонні дзвінки, вхідні електронні листи тощо). Ще є подібна стратегія — робити деякі дрібні речі ввечері напередодні, щоб мати зранку гарний старт. Наприклад: підготувати одяг, щоб зранку навіть не думати, “а що вдягнути”.


Вони звертають увагу на свої емоції

Є стара приказка: “Не робить постійні рішення, засновані на тимчасових емоціях”, і безумовно, так воно і є. Успішні люди визнають і розуміють свої емоції (зокрема їх інтенсивність та вплив на поведінку), тому-то вони здатні поглянути на рішення об'єктивно і раціонально, наскільки це можливо.

На жаль, більшість людей не вміють керувати або навіть визначати свої емоції. TalentSmart протестував понад мільйон осіб і виявив, що тільки 36% з нас в змозі точно визначити, як діють наші емоції. З іншого боку, сильні особи, які ухвалюють рішення, знають, що поганий настрій може збити їх з моральних орієнтирів так само легко, як гарний настрій може зробити їх самовпевненими та імпульсивними.


Вони об'єктивно оцінюють свої можливості

При ухваленні рішення успішні люди зважують свої можливості за заздалегідь визначеним набором критеріїв, тому що вони знають, що це робить процес ухвалення рішень більш простим і ефективним. Ось деякі корисні критерії для розгляду: Чим може це рішення бути для мене корисним? А чим шкідливим? Яка користь від...? Яка шкода від...? Чи узгоджується це рішення з моїми цінностями? Чи буду я шкодувати від цього рішення? Чи буду я шкодувати через відмову від цього рішення?


Вони сплять перед ухваленням рішення....

Сон перед ухваленням рішення гарантує, що наступного дня при наближенні до рішення у вас буде ясність думки. Це  також дає час вгамуватись вашим емоціям. Коли ви дієте занадто швидко, ви просто реагуєте. А коли ви приділяєте більше часу і уваги вашому рішенню — ви враховуєте важливі деталі, котрі не помічали напередодні.


... Але не надто довго

Успішні люди знають, як важливо зібрати як можна більше доступної інформації, але в той же час вони не хочуть впадати у “аналітичний параліч”. Замість того, щоб місяцями накопичувати інформацію, вони воліють мати графік, якого треба дотримуватись при підготовці рішення. Коли вони вже установили собі дату, вони вже є мотивованими на здійснення роботи і душевних пошуків таким чином, щоб укластися в строк.


Вони використовують гімнастику для “підзарядки”

При стресі при ухваленні важливого рішення організм виробляє кортизол — хімічну речовину, котру організм виробляє під час бою або польоту. Кортизол блокує вашу здатність мислити ясно і раціонально. Якщо ви відчуваєте стрес при ухваленні рішення, спробуйте зробити кілька вправ. Тридцяті хвилин вистачить, щоб отримати повний ендорфину стан і повернутись до ясності розуму. Також гімнастичні вправи допоможуть вам вийти з цього “бійцівсько-польотного” стану, тому що кортизол буде використаний за призначенням. Дослідження показують, що довгострокові вправи покращують загальне функціонування тих ділянок мозку, що відповідають за ухвалення рішень.


Вони завжди звіряються зі своїм моральним компасом

Успішні люди знають, як важливо при ухваленні важливих рішення дотримуватись моралі. Мораль є надійним гідом, в той час, як ваші емоції тягнуть вас в іншому напрямку.


Вони шукають зовнішнього консультанта

Коли ми наближаємось до ухвалення рішення, у нас з’являється природне прагнення вибрати якусь альтернативу, а потім збирати інформацію, яка підтверджує це рішення, замість того, щоб  спочатку збирати інформацію, а потім вибрати той чи інший варіант (це називається “Підтверджувальне упередження”. Англійською - “confirmation bias”). Кращий спосіб уникнути “підтверджувального упередження” - пошукати зовнішні думки та поради від людей, котрі можуть по-різному подивитись на вашу ситуацію. Їхні точки зору допоможуть вам зважити ваші варіанти більш об’єктивно і визначити свої суб'єктивні або ірраціональні прагнення.


Вони беруть до уваги попередні рішення

Марк Твен так описав складний характер ухвалення рішень: “Вдалі рішення з’являються з досвідом, а досвід з’являється від невдалих рішень”. Це не означає, що для того, аби стати Великим Рішателем, треба наробити масу помилок. Це означає, що важливо брати до уваги попередні рішення. Успішні люди серйозно ставляться до минулих рішень і використовують цей досвід при появі подібних ситуацій.


І що у підсумку...

Наслідки ваших рішень можуть даватись взнаки протягом днів, тижнів і навіть років,  тож при ухваленні вашого важливого рішення вартий кожен біт вашого часу та енергії.

А як ви ухвалюєте важливі рішення? Будь ласка, напишіть свої думки у коментарях під статтею, щоб я узнав від вас так само багато, як ви від мене.
[мається на увазі, що автор просить написати коментарі під його англомовною статтею у першоджерелі]

Джерело: How Successful People Make Smart Decisions

Переклав Володимир Щербина


Про автора

Доктор Тревіс Бредбері (Travis Bradberry) є співавтором бестселера №1 “Emotional Intelligence 2.0” (Емоціональний інтелект) і одним із засновників  TalentSmart — провідного світового постачальника тестів емоційного інтелекту і тренінгів, котрий обслуговує 75% компаній зі списку 500 найбільших компаній журналу “Форчун” (Fortune 500). Його книги-бестселери перекладені 25-ю мовами і продаються у понад 150 країнах. Про нього писали і/або виносили на свої обкладинці такі видання, як Newsweek, TIME, BusinessWeek, Fortune, Forbes, Fast Company, Inc., USA Today, The Wall Street Journal, The Washington Post, The Harvard Business Review.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

+.

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Я зранку завжди читаю Живе Слово. Через 30 хвилин завжди з’являється бадьорий настрій і приходять конструктивні думки.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Запровадження єдиної шкільної форми може позитивно вплинути на успішність.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

+.