Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як українська молодь може вступити до коледжів та ВНЗ Польщі?

Все актуальнішим серед сучасної молоді стає питання навчання у закордонних, в основному європейських, закладах освіти.

Зараз українці все більш охоче обирають вищу та середню освіту в Польщі. Сьогодні коледжі, ліцеї, ВНЗ Польщі для українців пропонують дуже високий рівень підготовки, а ціни – невисокі, якщо порівнювати з іншими європейськими закладами освіти. Звичайно, виникає і безліч питань: що потрібно аби вступити? Чи потрібно здавати вступні іспити? Який заклад освіти краще обрати? На ці питання більше детально вам зможуть відповісти фахівці Проекту ОБК, які допомагають учням та абітурієнтам обрати та успішно вступити до обраного навчального закладу.

У статті ми більше уваги хочемо приділити таким питанням:

  • вартість навчання;
  • можливість навчатися безкоштовно;
  • вибір найкращого закладу освіти;
  • проживання учнів та студентів впродовж навчального року;
  • особливості вступу.

Скільки коштує навчання? Чи можна вчитись безкоштовно?

Середня освіта. Є чимало польських технікумів та ліцеїв, де вчитися можна безкоштовно! Навіть для іноземців. Проживання та харчування буде платним. Студенти живуть у гуртожитках, при них є і їдальні. Тут можна смачно і, до того ж, недорого поїсти. Можна готувати й самостійно. У Польщі ціни на продукти харчування практично ідентичні українським.

Саме навчання триває 4 роки в технікумі та 3 роки в ліцеї. Є й певна відмінність між ними. Після закінчення ліцею молодь продовжує вчитися у ВНЗ Польщі, а після закінчення технікуму молодь отримує професійну кваліфікацію і може йти працювати за спеціальністю, а може вступити до університету.

Вища освіта. Така освіта є платною, а її вартість буде залежати і від обраного ВНЗ Польщі, і від спеціальності, і від форми навчання. Наведемо декілька прикладів. Вартість навчання у Вроцлавському університеті починається від 1 тис. євро на рік, у престижному Ягеллонському університеті – від 840 євро, у Варшавському університеті – від 2-х тис. євро, у Лодзькому ВНЗ – від 1 тис. євро. Ціни на навчання в Польщі на медицині значно вищі, але й зарплати лікарів у ЄС дуже високі. Тому не варто відкидати можливість вчитися на лікаря, якщо абітурієнту це до душі: у випускників є безліч можливостей для хорошого працевлаштування в ЄС.

Хто і яким чином може потрапити на безкоштовне навчання? Перший варіант – якщо ви виграєте стипендію на навчання або грант. Щоб його виграти, потрібно ще у 10-11 класі активно займатись науковою, творчою діяльністю та брати участь у програмах, де переможці отримують можливість вчитися безкоштовно. Інший варіант – якщо у вас є карта поляка, тоді потрібно буде здавати разом з польськими абітурієнтами вступний іспит.

Особливості вступу

Ліцеї та коледжі. Вступних іспитів тут немає, варто лише подати повний перелік документів, основний серед яких – ваше свідоцтво про загальну освіту, видане в Україні. Також ви повинні довести, що учень добре володіє польською мовою, аби сприймати та засвоювати всю інформацію.

Університети. На радість абітурієнтам, вступних іспитів здавати не потрібно, а бали ЗНО до уваги прийматися не будуть, якщо ви оберете ВНЗ Польщі. Потрібно лише зібрати повний перелік документів. Ви можете переглянути його на сайті обраного університету, або ж звернутися до працівників Проекту ОБК. Отримавши від університету підтвердження про зарахування, потрібно хутчіше збирати довідки та подавати їх для оформлення студентської візи.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи