Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 132
  • Переглядів: 139

Як українці несвідомо фінансують російську армію, дивлячись YouTube та слухаючи музику

Категорія:

Перегляди українцями відео російських блогерів та прослуховування російської музики генерують для авторів десятки мільйонів доларів на рік, які йдуть в російський бюджет і опосередковано фінансують російську армію.

Про це свідчить дослідження журналістів Економічної правди. Звичайно, розрахунки умовні. Реальна сума від українських глядачів і слухачів може коливатися у діапазоні десятків мільйонів доларів.

YouTube припинив монетизацію відео для авторів з РФ ще у березні 2022 року. Проте це стосується лише переглядів на території РФ. Якщо ж відео подивляться за кордоном, блогер отримає гроші від YouTube.

Українці щороку дивляться близько 36 млрд повних відео на YouTube. Приблизно 6,6 млрд переглядів припадає на російських авторів.

Виходячи з тарифів монетизації YouTube-каналу ЕП, 1000 переглядів приносять блогеру близько $1. Таким чином, щорічний заробіток росіян на українській аудиторії становить до $6,6 млн.

Музичні стримінги та великі лейбли також обмежили діяльність в Росії. Проте там залишилися невеликі дистриб'ютори, які можуть публікувати треки та сплачувати роялті виконавцям.

Визначити точний дохід складно, адже в Україні популярні одразу три платформи: Spotify, Apple Music та YouTube Music. Роялті також відрізняються залежності від лейбла.

В середньому стримінги платять $4,4 за 1000 прослуховувань, з яких музикант отримує близько $2. Українці щороку слухають 200 млрд треків, з них російських виконавців 37 млрд. Їхній річний дохід від української аудиторії може сягати $74 млн.

У Росії лише невелика частина блогерів платять податки. Але якщо уявити, що всі сплачують 6%, то щорічно російський бюджет отримує близько $5 млн від українців.

Також варто врахувати, що на Росії є ПДВ 20%. А дистриб’ютори сплачують ПДФО у розмірі 18%, адже в більшості випадків зареєстровані як ТОВ.

За ці кошти Росія може придбати до 10 тис. FPV-дронів для армії, підрахували в Telegram-каналі UA War Infographics.

 

Наші інтереси: 

Думати, кого слухати та що слухати на YouTube.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи