Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 21
  • Переглядів: 21

Як спілкуватися з важкими людьми: три головних правила

Якщо хтось поводиться агресивно і грубо, критикує, маніпулює або бреше, а потім перевертає ситуацію з ніг на голову, представляючи вас винуватим, — це означає, що ви зіткнулися з важким партнером. При всьому розмаїтті поведінки у таких людей є одна загальна риса: з ними неможливо мати справу.

Однак, іноді взаємодіяти з конфліктною людиною необхідно, особливо, якщо це ваш родич, начальник або сусід,тобто той, з ким ви постійно бачитеся. Ці правила допоможуть вам зберегти спокій, а отже, контроль над ситуацією, пише Ukr.Media.

Правило 1. Встановіть чітку мету

Коли ви вирішуєте протистояти комусь, переконайтеся, що ви розумієте, навіщо ви це робите. Чи варта гра свічок? Якщо ви хочете зберегти мир з ірраціональною людиною, можливо, краще не гасити пожежу вогнем. Або, навпаки, ваше терпіння закінчується і ви готові розлучитися, бо подальша взаємодія руйнує вас?

Переконайтеся, що у вас є чіткий план, перш ніж ви вступите в конфлікт з важкою людиною — інакше результати можуть виявитися зовсім не такими, на які ви очікували.

Правило 2. Компроміс — більше ніж зазвичай

Важкі люди, з якими ви стикаєтеся, володіють роздутим почуттям власної важливості, відчувають дуже мало емпатії до навколишніх і не визнають своїх помилок. Тому вступайте в переговори (чи конфлікт), відмовившись від будь-яких очікувань домогтися від них вибачень («Мені шкода, що так вийшло»), співчуття («Я розумію, що тебе це турбує») або визнання власної неправоти.

Так, було б дуже приємно почути ці слова, особливо якщо важка людина образила вас або зачепила ваші почуття, але не розраховуйте на розуміння і вибачення. Самозакохані особистості занадто порожні всередині, навіть якщо прикривають цю порожнечу маскою впевненості в собі.

Визнайте свій внесок у виникнення проблеми, вибачтесь, якщо це доречно, і дайте опоненту відчути, що він якимось чином «виграв». Наприклад, простежте, щоб останнє слово залишилося за ним, або округлить у меншу сторону його борг. Можливо, це не ті компроміси, на які ви хочете піти, але вибирайте битви, де вам належить брати участь. Тоді ваше власне психічне здоров'я постраждає менше, а це найважливіше.

Правило 3. Встановіть межі

Хоча компроміс корисний і утихомирює конфліктних людей, важливо встановити міцні кордони, спілкуючись з ними. Просте прохання: «Будь ласка, не розмовляй зі мною в такому тоні» ефективна, коли на вас кричать. Якщо це не зупиняє грубіяна, фраза: «Мені пора йти» або «Мені терміново потрібно зателефонувати», коли вас ображають, допоможе вийти з битви з найменшими втратами.

Це складний баланс. Багато хто так хоче уникнути конфлікту, що швидше пожертвують власними інтересами, ніж кинуть виклик емоційним тиранам. Але зрештою ви відчуєте себе ще більш розлюченими, скривдженими та виснаженими, якщо не зумієте захистити себе.

Щоб зберегти мир з важкою людиною, вам доведеться майстерно маневрувати, уникаючи «емоційних мін». Переконайтеся, що усвідомлюєте свої цілі, пропонуйте компроміс, коли він доречний, і захищайте свої кордони.

Наші інтереси: 

Розуміти, що "важких людей" як таких немає, є важкі стосунки між людьми. Спілкування із «важкими» людьми одним легше, іншим важче, все залежить від інтертипних відносин.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи