Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 102
  • Переглядів: 104

Як нова допомога від США змінить війну в Україні – The Guardian

Наприкінці минулого року військова допомога з боку США практично припинилася. Українське військо потерпало від серйозної нестачі артилерії. Українські військові були змушені залишити місто Авдіївку в лютому і зараз перебувають під тиском у Часів Ярі.

23010602.jpg

Ілюстративне фото

Сили Москви змогли переважати Київ у співвідношенні щонайменше п'ять до одного, а зараз це співвідношення зросло до 10 до одного, а це означає, що українська артилерія все частіше виявляється нездатною перешкодити російським військам зосереджувати сили перед наземними атаками. Нестача снарядів була настільки гострою, що деякі українські артилеристи повідомляли, що їм доводилося стріляти димовими снарядами, щоб налякати росіян, тому що у них не залишилося снарядів.

Про це у своїй статті в The Guardian пише Dan Sabbagh, редактор з питань оборони та безпеки, і зауважує, посилаючись на експертів, що пройде деякий час, перш ніж буде відчутна будь-яка різниця.

Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі, сказав, що "можуть пройти тижні, перш ніж ми побачимо значні наслідки на полі бою", а президент України Володимир Зеленський попередив у неділю, що Росія може спробувати здійснити поспішний наступ і почати нові повітряні нальоти, намагаючись закріпити свою перевагу на східному фронті.

Європейські країни не поспішали реорганізовувати свою військово-промислову базу на підтримку України. На відміну від США, де деякими видами озброєнь, такими як виробництво артилерійських снарядів, займаються державні компанії, європейські країни покладаються на фірми приватного сектору, а укладання контрактів зайняло більше часу, ніж очікувалося.

Але занепокоєння щодо того, чи постачатимуть США зброю Україні, і якщо так, то коли, прискорило активність. Ініціатива Чехії закупити більше артилерійських снарядів у нейтральних країн, які мають надлишкові запаси, отримала щонайменше 300 тисяч снарядів, перші поставки яких відбудуться до червня. Тиждень тому Німеччина заявила, що передасть Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot, а Нідерланди запропонували купити Patriot у країн, які не бажають надавати їх Україні напряму.

Яким може бути середньостроковий вплив на війну?

Росія також збільшує свої оборонні витрати, за деякими оцінками, до 7,5% ВВП, і впроваджує інновації на полі бою. Москва все частіше використовує грубі, але смертоносні планерні бомби, що запускаються з повітря, для спустошення лінії фронту з відстаней, яким Київ не може протистояти, а українські солдати повідомляють, що проти них використовується все більша кількість безпілотних літальних апаратів. Росія також має перевагу в живій силі на полі бою, яку вона змогла використати разом з важким озброєнням.

Експерти не очікують, що Україна переломить ситуацію на полі бою у 2024 році. "Головне те, що це фінансування, ймовірно, може допомогти лише стабілізувати українську позицію на цей рік і почати підготовку до операцій у 2025 році", - сказав Метью Савілл з військового аналітичного центру Rusi, в той час, як Ходжес стверджує, що 2024 рік, ймовірно, був "роком промислової конкуренції", коли обидві сторони намагалися наростити ресурси, щоб завдати вирішального удару в наступному році.

У грудні минулого року ми писали, Як нестача боєприпасів у ЗСУ вплине на ситуацію на фронті.

Рік тому ми писали, що очікування допомоги від США та НАТО невиправдано затягує війну. За рік наша влада так і спромоглася поставити економіку на військові рейки, мобілізувати державу і скоротити держвитрати на користь воєнним потребам.

Наші інтереси: 

Читаємо прогнози, оцінюємо результати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи