Зображення користувача Оксана Лутчин.
Оксана Лутчин
  • Відвідувань: 35
  • Переглядів: 38

Взаємини, відносини, стосунки, відношення, ставлення

Як зауважила, часто вживаємо слово відношення замість ставлення або взаємини. Чи можуть ці іменники замінювати одне одного? Ні! Вони не належать до взаємозамінних. Розглянемо їх семантику.

 

idyliya942782_464172586993042_1028838083_n.jpg

"Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи". В. Сосюра

Слово відношення уживаємо в значенні взаємозв'язку між предметами, явищами, величинами, також як аспект, погляд. Геометричне відношення. Граматичне відношення. Відношення мислення до буття. Стилістичним порушенням є звороти у відношенні до, по відношенні до, які треба замінювати словами щодо, до, стосовно. В інших випадках замінювати іменником ставлення (твоє відношення до справи – правильно: твоє ставлення до справи. Добре відношення до людей – правильно: добре ставлення до людей).

Ставлення вживаємо у значенні поводження з ким-, чим-небудь. Ставлення до життя, до почуттів. Ненормативно цей іменник підмінювати словом відношення.

Відносини – виражає зв’язок між державами або групами людей. Виробничі відносини. Суспільні відносини. Дипломатичні відносини.

Взаємини, стосунки – вживаємо у значенні зв’язок між людьми. Взаємини підлітка з дорослими. Наші взаємини (наші стосунки). Неправомірно вживати в цьому значенні слова взаємовідношення, відношення.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи