Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
ДЗен ДЗелень
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Виправлення термінів: ксенофобія

Ксенофобія - це почуття страху перед чужинцями. Поняття походить від грецьких слів ξένος (ксенос), що означає «чужинець», «незнайомець», та φόβος (фобос), що означає "страх".

Ксенофобія та інші види взаємин з чужинцями

Іноді ксенофобією називають нетерпимість, ненависть або зневагу до чужинців. Але страх і нетерпимість - це різні почуття і є мотивацією різних вчинків. Так само зневага і ненависть. Тому для точності нетерпимість, зневага, ненависть і страх чужинців вимагають чотирьох різних термінів. Деякі діячі розглядають расизм як прояв ксенофобії, але подібне твердження - хуцпа. Адже расизм - це концепція, згідно з якою раси (точніше біологічні види чи підвиди) не однакові, тобто розрізняються за деякими істотними ознаками, які можуть бути об’єктивно оцінені в логічних чи арифметичних категоріях. Тобто расизм прямим чином не пов'язаний зі страхом чи безстрашністю.
В цілому справжня ксенофобія, як і будь-яка інша фобія, є шкідливою, бо є проявом страху. А страх заважає діяти виважено і ефективно. Патологічним проявом ксенофобії є нав'язливий страх усього нового і незнайомого.
В той час як нетерпимість є природнім і корисним проявом. Адже вона виникає як реакція на загрозливі і болючі чинники. В той час щодо сприятливих чинників нетерпимість не виникає, бо до нового і хорошого індивідуум швидко звикає. Згідно з опитуваннями, серед українців найнижчий рівень терпимості до циганів і негрів, а найвищий - до росіян (серед яких багато хто має українське походження) і білорусів (фактично, український субетнос).

Чужинські організації з нагляду за ксенофобією

1) Європейський центр моніторингу расизму і ксенофобії (EUMC) був сформований Європарламентом в 1997 році.
2) Єврейський фонд України.

Линки та джерела

Соціологія: українці не люблять циганів, євреїв і росіян
Українці нетолерантні до негрів і циганів

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
чужинці
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

"Але страх і нетерпимість - це різні почуття і мотивують індивідуумів на різні вчинки". - мабуть, Ви мали на увазі: але страх і нетерпимість - це різні почуття, що є мотивацією різних вчинків індивідуумів.

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

"Але страх і нетерпимість - це різні почуття і мотивують індивідуумів на різні вчинки". - мабуть, Ви мали на увазі: але страх і нетерпимість - це різні почуття, що є мотивацією різних вчинків індивідуумів.

Творімо разом мову Сенсар!