Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Видалення зуба мудрості

У більшості людей в різний час виростають так звані зуби мудрості, крайні одиниці ряду. Вони прорізуються найчастіше в 16-24 років та мають рудиментарні відзнаки, не приймають участь у процесі жування.

Часто є потреба видалення зуба мудрості через такі проблеми:

  • ріст з порушенням щодо положення інших молярів
  • неправильно вигнута коренева система
  • хворобливе прорізування
  • патогенні процеси виникають через складність лікування 

Але кожен повинен сам вирішувати, чи проводити операцію з виривання зуба мудрості, чи краще залишити його на місці та лікувати. Важкість прорізування цих крайніх одиниць залишається в пам’яті надовго. Та назвати ці відчуття приємними не можна. Адже часто підвищується температура, біль віддається у вухо або скроню, ясна сильно набрякають.

Тому рішення вирвати зуб мудрості люди приймають часто, не витримавши процесу його прорізання. В усякому випадку початок такого болючого процесу є приводом для звернення в стоматологічну клініку. Бо в іншому випадку можливі негативні наслідки в вигляді запальних процесів, гнійного абсцесу аж навіть до летального результату. 

Основні причини для видалення зуба мудрості

Лише вертикальне положення прорізування крайньої зубної одиниці вважається правильним. Але воно зустрічається нечасто, більш звичними для цього процесу є такі варіанти проростання:

  1. горизонтальне з прямим кутом розташування відносно вертикальної осі
  2. кутове, по відношенню до вертикальної осі створює кут менший, ніж 90 градусів
  3. дистальне направлене в бік зубів поруч
  4. медіальне з протилежним напрямком зростання від сусідніх зубів

У випадках неправильного зростання зуб мудрості видалення також очікує з великою долею вірогідності. Адже цей процес може приносити негативні наслідки, користі від таких зубних одиниць немає, лише одні проблеми. Також вони можуть затримувати свій ріст в щелепі, тобто бути повністю або частково ретинованими. Від цих показників залежить на видалення зуба мудрості ціна, розрахунок якої складається з різних чинників. 

В яких випадках дантисти радять видалити зуб мудрості пацієнтам

Не кожного разу прорізування “вісімки” викликає негативні реакції в ротовій порожнині або додають незручностей власникам. Але частіше на зуби мудрості видалення все ж очікує по таким причинам:

  • велике пошкодження верхньої частини каріозним осередком
  • розвинена кіста, занадто утиснутий трійчастий нерв
  • періодонтит або ускладнений пульпіт з спричиненням ураження тканин зуба  
  • неможливо лікувати терапевтично
  • патологія прикусу потребує виправлення

У цих та деяких інших випадках стоматологи дають пораду пацієнтам не зволікати з оперативним втручанням. Тому операція по видаленню зуба мудрості проводиться не тільки в Києві, але по всій країні. Вона користується попитом у відповідальних стоматологів, які мають досвід подібної роботи в столиці та інших містах України.

Тільки лікар з великим практичним досвідом стоматолога прийме правильне рішення для пацієнта. Він на основі вагомих аргументів доведе необхідність видалити зуб мудрості або її відсутність. Ортодонтичне лікування має приймати до уваги діагностику ротової порожнини, урахування моделі щелепи з ретельним вимірюванням. Також проводяться та аналізуються рентгенографічні знімки, посмішка та форма обличчя пацієнта.

У деяких країнах практикують хірургічне видалення зуба мудрості одразу при його появі над яснами. В Києві та в Україні цю стоматологічну процедуру проводять у кожному випадку індивудуально, визначаючи доцільність того чи іншого рішення. Цей процес проходить з поясненням пацієнту усіх показників та факторів для його чіткого визначення з виваженим рішенням.

Наші інтереси: 

Здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи