Зображення користувача Жорж Брода.
Жорж Брода
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вибори народних депутатів (часткова узурпація державної влади політичними партіями).

Так, Верховна Рада України (народні депутати), як єдиний орган законодавчої влади (ст. 75, 76 КУ), обирається народом.

Але тут відбувається часткова узурпація державної влади політичними партіями.

 

Так, ч. 1 ст. 76 КУ передбачає обрання народного депутата і на підставі прямого виборчого права.

 

Стаття 76 КУ. Конституційний склад Верховної Ради України - чотириста п'ятдесят народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років.

Однак, половина народних депутатів обираються у Верховну Раду по партійних списках.

ч. 3. ст. 1 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»

Вибори депутатів здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою:

1) 225 депутатів обираються за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі (далі - загальнодержавний округ) за виборчими списками кандидатів у депутати (далі - виборчі списки) від політичних партій (далі - партії);

2) 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах (далі - одномандатні округи).

 

Ніде не написане в Конституції, що партії обираються у Верховну Раду. Написано, що партії сприяють формуванню й вираженню політичної волі громадян, беруть участь у виборах (але не обираються; можуть агітувати за якогось кандидата в депутати, який є партійним або підтримує певну партію й т.п.).

 

Стаття 36. Громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Політичні партії в Україні сприяють формуванню і вираженню політичної волі громадян, беруть участь у виборах. Членами політичних партій можуть бути лише громадяни України. Обмеження щодо членства у політичних партіях встановлюються виключно цією Конституцією і законами України.

 

Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

 

Виходить, що політичні партії, не мають конституційного права формувати виборчі списки кандидатів у депутати, по яких обираються народні депутати.

Це не передбаченеоКонституцією, а також порушується конституційне право громадян на обрання народного депутата на підставі прямого виборчого права, де кандидат у депутати не прямо обирається громадянином, а через виборчий список, який склала політична партія.

Обирати безпосередньо народних депутатів має виняткове конституційне право тільки народ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи