Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Всесвітній день пошти в Україні

Щороку, 9 жовтня, світове поштове співтовариство відзначає Всесвітній день пошти на честь історичної дати 9 жовтня 1874р., коли була укладена Бернська Угода яка заснувала Всесвітній поштовий союз (ВПС) із штаб-квартирою в столиці Швейцарської Конфедерації м. Берні.
Усі країни-члени ВПС, у тому числі й Україна, що увійшла до складу ВПС ще в 1947 р., з нагоди Всесвітнього дня пошти проводять у себе низку заходів, які мають на меті ознайомити широкі верстви населення з діяльністю та завданнями ВПС, поширити відомості про роль поштових служб у державі та світі, ще раз привернути увагу споживачів до поштових послуг та проблем галузі.

Всесвітній поштовий союз (ВПС) є спеціалізованим агентством Організації Об’єднаних Націй, що регулює надання універсальної поштової служби. 189 країн-членів ВПС формують найбільшу мережу доставки у світі. Майже 6.2 мільйонів поштових працівників у понад 700 тис. поштових відділеннях усього світу щорічно обробляють приблизно 430 млрд. відправлень письмової кореспонденції, друкованих видань і поштових посилок у внутрішній мережі, і майже 10 мільярдів листів, друкованих видань і посилок у міжнародній мережі.

Саме ВПС забезпечує країнам і громадянам право на єдину поштову територію, відпрацьовує єдину технологію збору, прийому, обробки і доставки пошти, впроваджує єдині стандарти якості, надає рекомендації щодо тарифів, розробляє стратегію розвитку . пошти та поширює нові технології.

З 15 вересня по 5 жовтня 2004 року в м. Бухаресті (Румунія) працював черговий XXIII Конгрес ВПС, який є вищим органом ВПС і відбувається раз на п’ять років для затвердження рішень, якими керуватимуться поштові адміністрації протягом наступних п’яти років.

Завдяки авторитету національної поштової служби Україна на двох попередніх Конгресах ВПС в Сеулі в 1994 році і Пекіні в 1999 році вже двічі обиралася членом керівного органу ВПС - Адміністративної Ради, тепер українські поштовики планують обиратися до Ради поштової експлуатації.

У 2003 р. Всесвітній день пошти проводиться під гаслом “Відкрийте для себе нові перспективи”. Як і раніше, до святкування Всесвітнього дня пошти приурочено проведення Міжнародного тижня листа, який триватиме з 5 по 11 жовтня. Упродовж цього періоду буде проведено спеціальну перевірку якості пересилання письмової кореспонденції в Україні. У структурних підрозділах Укрпошти, що надають послуги споживачам, можна буде ознайомитись з афішами, стендами, присвяченими Всесвітньому дню пошти, з нововведеннями у галузі тощо.

З нагоди міжнародного свята поштовиків виготовлено художній маркований конверт. Крім того, протягом Міжнародного тижня листа в ряді міст України буде проводитись погашення поштових марок спеціальними поштовими штемпелями “Тиждень листа” та “Всесвітній день пошти”.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи