Зображення користувача Бор Крутивус.
Бор Крутивус
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Віртуальна міграція блогерів з ЖЖ на Dreamwidth

Вчора стала помітною друга хвиля міграції українських користувачів з ЖЖ. Набагато потужніша. Це зумовлено тим, що як виявляється сервери ЖЖ тепер переїжджають в Московщину, що робить його остаточно російським ресурсом. А їх спецслужби отримують доступ до всіх персональних даних користувачів. Також масові блокування українців теж дались в знаки.

LiveJournal, він і Живий Журнал (ЖЖ). Популярна платформа для ведення персональних блогів спочатку серед англомовних а згодом і серед представників різних мовних груп, україномовних і російськомовних зокрема.

Передісторія

З розвитком Інтернет технологій все більше людей приєднувалось до всесвітньої мережі. Багато хто з них не просто хотів щось черпати звідти, але й ділитись своїми думками зі Світом. І тут в нагоді стали платформи для ведення блогів. ЖЖ одна з них – спочатку набрала популярності в англо-саксонському світі, а згодом і у нас.

Зі збільшенням кириличного сегменту в блогосфері творцям ЖЖ довелось вводити окремих «модераторів» в цій сфері. Спеціально чи випадково всі блоги, що послуговуються кирилицею розглядались як один сегмент. І модераторами звичайно стали росіяни.

Перші роки з того часу це було навіть не помітно, якби не війна, що розгорілась. Українські волонтери поширювали інформацію про ці події, що не подобалась Московщині, збирали пожертви для війська. Можна навіть було пробувати достукуватись до російського обивателя. ЖЖ стало платформою поширення вільної думки.

Але це не довго тривало, з надуманих (і очевидних) причин блоги волонтерів того часу, що послуговувались ЖЖ почали блокувати. Це ж стосувалось і тих, хто копіював заборонені дописи в свої блоги. Але з часом такі публікації серед українців стали масовими, всіх не заблокуєш.

Наступний хід був за нами, і дуже багато користувачів ЖЖ перебрались на дуже схожу (майже ідентичну) платформу під назвою Dreamwidth. Там менше інформаційного шуму, але й менше людей. Досі українців там було одиниці, але весною – літом 2014 року українська блогосфера заяріла новим цвітом на «Мрії». Хоча ентузіазму вистачило не на довго, багато хто, що звикли до більших кількостей читачів та віртуальних активностей з часом позакидали свої блоги. Прижилась там лиш частина з тих, хто «переїхав».

Друга хвиля

Вчора стала помітною друга хвиля міграції українських користувачів з ЖЖ. Набагато потужніша. Це зумовлено тим, що як виявляється сервери ЖЖ тепер переїжджають в Московщину, що робить його остаточно російським ресурсом. А їх спецслужби отримують доступ до всіх персональних даних користувачів. Також масові блокування українців теж дались в знаки.

Віртуальні і реальні репресії

Разом з тим пройшла хвиля блокування сторінок найпопулярніших українських дописувачів, що досі залишались у ЖЖ. Це найгірше, що могло спіткати українців на цьому ресурсі. Щодо російських блогерів, доступ до інформації про яких отримали спецслужби, то дехто вже отримав реальний тюремний термін. На дворі повним ходом йде інформаційна війна, хто ще не вірив має можливість вкотре про це пересвідчитись.

Лакмусовий папірець

Отримання повного контролю над ЖЖ дає можливість диктувати правила всім користувачам цього ресурсу. Тобто тримати руку на пульсі інформаційного потоку. Саме для цього Московія і силкується прибрати до рук цей ресурс. Вони хочуть залізти в Інтернет і дістати звідти кожного кого забажають. Вони хочуть встановити контроль у вільних водах. Хочуть втекти від власної тіні. Але діють старими (перевіреними) методами, які вже не працюють. Витрачають величезні ресурси щоб здобути контроль над тим, що втратить цінність як тільки воно опиниться в їх руках. Вони грають за старими правилами. Ніби вважають, що можна контролювати Інтернет як газети, радіо, телебачення. 

Евакуація - віртуальна міграція

Але коли не лише українці, але й росіяни почали покидати цей ФСБшний ЖЖ після таких новин – стає очевидним, що ресурс над яким вони отримали контроль тріскає як мильна булька, втративши свою цінність. І лови вітра в полі. Тепер переважна більшість колишніх користувачів ЖЖ обживаються на Dreamwidth.

Звукона Аоль:

Авангард авіації

Арену

Активно анулює

Акордний акцент

Адаптує актуальність

Абетки апофеоз

Що далі?

А далі ця іскра або розгориться в віртуальне вогнище, або все станеться як після першої «хвилі». Зараз блогописців, що перебираються з ЖЖ мають підтримати ті, хто вже перебрався туди раніше. Хай на московському ресурсі москалі гризуться між собою. А українці генерують добру інформацію на новій платформі. До спільноти звісно можуть влитись і нові дописувачі, що раніше блогів на ЖЖ не вели. Це оживить спільноту. Серед віртуальних мігрантів є російськомовні, що готові перейти на українську мову, але їм треба сприяти, створити відповідне невимушене середовище.

Цікаво спостерігати за ось такими парадоксальними коментарями російськомовних українців: CYANBLACK пише: «Неее, украинизация полезна. Это такой себе мягкий способ привыкать, плюс кацапью, чтоб не грызть английский, тоже придётся учить наш язык)
А вот кстати интересно, потянутся сюда гаврюши за нами или нет? Россияцы говорят, что не забанен ресурс.
нужно популяризовать Дрим, раскидав внешние ссылки везде.»

 

Наші інтереси: 

Знати про різні грані інформаційної війни і робити вірні висновки. Бути завжди попереду і готовими до нових витків.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи