Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому ми втратили довіру до класу експертів – Віктор Генсон (American Greatness, США)

Категорія:

Світ:

Елітні експерти та дипломовані професіонали підганяли та спотворювали свої знання, щоб служити ідеологічним господарям, а не правді.

У виданні «American Greatness» з’явилася стаття відомого вченого, провідного співробітника Гуверівського інституту Стенфордського університету Віктора Дейвіса Генсона (Victor Davis Hanson) «Why We Lost Trust in the Expert Class» (Чому ми втратили довіру до класу експертів).

Наводимо тут повний переклад статті. Вона невелика, проте дуже важлива. Отже:

Роками європейські політики запевняли світ, що відносно швидкий «перехід» до «зеленої енергетики» — це вже наперед визначене майбутнє світу, незалежно від вартості.

Відповідно, багато урядів Європейського Союзу дослухалися до порад екологічних експертів. Вони охоче закривали вугільні, газові та атомні електростанції, щоб негайно перейти до «відновлюваної енергії».

Більшість громадян боялися це заперечувати й сказати вголос, що в хмарній, холодній Німеччині сонячні батареї не є життєздатним методом виробництва електроенергії, особливо в порівнянні з величезними покладами вугілля в країні та її великою зразковою атомною енергетикою.

От і маємо результат: урядовці Німеччини попереджають, що цієї зими, як і у XIX столітті, сім’ям доведеться спалювати дрова — найбрудніший із сучасних видів палива — щоб витримати холод. А ще говорять про «теплі кімнати», де, як у доісторичні часи, люди похилого віку збираються разом у спеціально відведеній кімнаті з опаленням, щоб вижити.

Шрі-Ланка напевно перша сучасна країна, яка свідомо провадила політику, що призвела до масового голоду та банкрутства. Уряд з різних причин прислухався до іноземних прихильників «повернення до природи органічного землеробства», зокрема, до повної відмови від високоефективних синтетичних добрив і пестицидів.

Результатом став ендемічний неврожай. Виробництво продовольства на експорт провалилося.  А далі почався повсюдний голод. Без іноземної валюти стало неможливо імпортувати основні харчові продукти та паливо.

Колись Шрі-Ланка мала дохід на душу населення вдвічі більший, ніж у сусідній Індії. Тепер вона не може забезпечити сама себе паливом та продовольством.

На жаль, її некомпетентний уряд довірився радикальним екологічним радникам, серед яких багато іноземних експертів. Шрі-Ланка вважала, що може стати фаворитом руху «Екологія й соціальне управління» і таким чином залучити необмежені західні інвестиції.

Натомість вона впровадила політику національного самогубства.

Не так давно група з 55 видатних лояльних до адміністрації США економістів запевнила нас, що масштабні запозичення Джо Байдена та програма нових прав не викликають інфляцію. У вересні 2021 року ці економісти, серед яких 14 лауреатів Нобелівської премії, заявили, що інфляційна політика Байдена насправді «пом’якшить» інфляцію.

І от маємо: минулого місяця інфляція в річному обчисленні зросла до 9,1 відсотка. Жоден із цих «високоякісних» економістів не просив вибачення за те, що позичав свій престиж, щоб переконати американців у абсурді: нібито роздування грошової маси, збільшення нових державних витрат, стимулювання неучасті робочої сили та підтримання штучно низьких процентних ставок – не викличе інфляції.

Наприкінці липня 2021 року генерал Марк Міллі (Mark Milley), голова Об’єднаного комітету начальників штабів, заявив, що захоплення талібами влади «не є неминучим». Він хвалився, що  столиці 34 провінцій все ще знаходяться в руках афганського уряду.

Міністр оборони Ллойд Остін (Lloyd Austin) схвально кивнув. Менш ніж через місяць весь афганський уряд розвалився. Американська армія втекла самим ганебним чином за понад 50 років. Міллі повторював більш ранню репліку Байдена про те, що перемога Талібану після евакуації американців «дуже малоймовірна».

Напередодні виборів 2020 року в новинах з’явилася інформація про жахливий вміст загубленого ноутбука Гантера Байдена (Hunter Biden). Електронні листи та фотографії звинувачували всю родину Байденів у отриманні мільйонів доларів від іноземних грандів для доступу до Джо Байдена.

Однак п’ятдесят офіцерів розвідки у відставці без доказів поклялися, що поява ноутбука могла бути пов’язана з «російською дезінформацією». Проте після автентифікації — сам Гантер ніколи не заперечував, що втрачений ноутбук належав йому – мало хто з них (якщо взагалі хоч хтось) просив вибачення за своє передвиборче окозамилювання.

У розпал масштабного примусового карантину у 2020 році близько 1200 медичних «професіоналів» підписали петицію, в якій стверджували, що тисячі лівих протестувальників мають бути звільнені від карантину, який вони ж самі вимагали для інших. Експерти абсурдно заявили, що заборона десяткам тисяч у праві порушити карантин і протестувати на вулиці є більшою загрозою здоров’ю, ніж COVID-19.

(Тобто всім заборонено порушувати карантин. Зокрема заборонено брати участь у будь-яких передвиборчих мітингах, агітаційних зустрічах, ралі. А от для BLM забороняти порушувати карантин не можна)

Директор ФБР Джеймс Комі (James Comey) вперто розслідував брехню про «російську змову». І навіть найняв дискредитованого Крістофера Стіла, щоб він надав ФБР інформацію зі свого фантастичного досьє. Викликаний на слухання в Конгрес і отримавши близько 245 питань, Комі клявся, що або не пам’ятає, або не знає про те, про що його запитували.

Його наступник, тимчасово виконуючий обов’язки директора ФБР Ендрю Маккейб (Andrew McCabe), за загальним визнанням чотири рази збрехав федеральним чиновникам. Спеціальний прокурор і колишній директор ФБР Роберт Мюллер (Robert Mueller) сам поклявся під присягою, що нічого не знав ні про досьє Стіла, ні про Fusion GPS — тобто про каталізатори всього його розслідування.

Юрист ФБР Кевін Клайнсміт (Kevin Clinesmith) зізнався, що вніс зміни в документ федерального суду, намагаючись засудити невинного підозрюваного.

Усі ці гнітючі приклади мають один спільний знаменник. Елітні експерти та дипломовані професіонали підганяли та спотворювали свої знання, щоб служити ідеологічним господарям, а не правді.

При тому вони завдали невимовної шкоди своїй країні та співгромадянам. Вони зганьбили свою професію. Вони заплямували наукову спільноту. І продали душу ідеологам.

Чи варто після цього дивуватися, чому західна громадськість втратила довіру до своїх дипломованих і авторитетних еліт?

Джерело: Victor Davis Hanson "Why We Lost Trust in the Expert Class" – American Greatness, August 3, 2022

Переклав Володимир Щербина


Віктор Дейвіс Генсон (Victor Davis Hanson) – старший науковий співробітник Гуверівського Інституту Стенфордського Університету. Спеціалізується на військовій історії та сучасних мікросоціальних процесах. Нагороджений Національною гуманітарною медаллю США. Автор низки книг з історичної та соціально-політичної тематики.


Взагалі проблема заангажованих експертів, які готові спотворювати дійсність задля ідеологічної доцільності є дуже великою і дуже болісною. Наслідки їхньої діяльності можуть бути просто жахливими. Такі заангажовані експерти заполонили собою різні міжнародні організації, телестудії різних країн, різні НДО та урядові структури. Ми пам’ятаємо, як зовсім недавно такі експерти лякали нас жахливим вірусом, котрий зник з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Пам’ятаємо, як експерти лякали нас глобальним похолоданням, а тепер вони ж лякають нас глобальним потеплінням. І таких прикладів безліч.

Як боротися з цим явищем. Рецепта не існує. Єдине, що можна порадити – по-перше, плекайте у себе критичне мислення, а по-друге, ніколи не звертайтеся до того експерта, котрий вже одного разу вас обманув.

 

Наші інтереси: 

Треба розуміти, що далеко не завжди експерти бувають неупередженими та незаангажованими.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Там дуже потужний корупційний компонент. Він всюди, де з'являються державні дотації – на зелену енергетику, на боротьбу з кліматичними змінами, на боротьбу з вірусами. А там, де шахрайство, там повно психопатів – системних брехунів та шахраїв. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Там дуже потужний корупційний компонент. Він всюди, де з'являються державні дотації – на зелену енергетику, на боротьбу з кліматичними змінами, на боротьбу з вірусами. А там, де шахрайство, там повно психопатів – системних брехунів та шахраїв. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!