Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 13

«Віфлеємська зірка»

«Віфлеємська зірка» з’явиться на небі у день зимового сонцестояння 21 грудня 2020 року

21 грудня 2020 року, в день зимового сонцестояння, ми станемо свідками досить рідкісного астрономічного явища, яке має назву «Віфлеємська зірка». Спостерігати «Віфлеємську зірку» можна буде з будь-якої точки Землі.

21 грудня 2020 року планети-гіганти Сонячної системи Юпітер та Сатурн на небі Землі максимально наблизяться одна до одної, і для спостерігача будуть мати вигляд яскравої «зірки» чи «подвійної планети», повідомляє видання Astronomy.

На земному небі 21 грудня Юпітер та Сатурн розділятимуть лише 0,1 градуса або одна п’ята ширини Місяця кажуть астрономи. Своє поступове зближення вони розпочали ще на початку літа.

Відомий німецький астроном Йоганнес Кеплер, першовідкривач законів руху планет, ще у 1614 році висловив припущення, що описана в Біблії «Віфлеємська зірка», яка привела трьох мудреців до маленького Ісуса Христа, могла бути саме таким зближенням планет.

Востаннє таке астрономічне явище «неозброєним оком» спостерігали в 1226 році. А наступне зближення відбудеться аж у 2080 році.

 Як знайти Cатурн на небі

Пошуки Сатурна на нічному небі - дуже захоплююче заняття. Окільцьованаі планета помітна неозброєним оком, а при вивченні нічного неба за допомогою телескопа ви зможете знайти не тільки Сатурн, а й самі його кільця, а якщо пощастить, то і якісь із супутників планети. Головне знати, куди дивитися, щоб знайти Сатурн.

Image

Вам знадобиться

  • - Телескоп або бінокль;
  • - карта нічного неба.

Інструкція

1

Для того, щоб знайти Сатурн, в першу чергу вам знадобиться вивчити поточну карту зоряного неба. Оскільки і Земля, і Сатурн знаходяться в постійному русі, другого  не завжди видно вночі.

2

Відправляйтеся в темне і вільне від міських вогнів відкрите місце. Ви повинні мати можливість бачити найяскравіші зірки, тільки тоді ви знайдете Сатурн.

3

Спробуйте визначити знаходження екліптика НЕ небі за допомогою карти зоряного неба. Екліптики - це уявна лінія, яка перетинає небо і допомагає знайти розташування планет. Він проходить через зодіакальні сузір'я: Овен, Телець, Близнюки, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон, Стрілець, Козеріг, Водолій і Риби. Сатурн буде перебувати десь на цій лінії, також як і будь-які інші планети, які можуть бути видні в день, коли ви вирішили знайти Сатурн.

4

Пошукайте в місці, де, судячи з карти, розташовується Сатурн, яскраву жовту зірку. При спостереженні неозброєним поглядом планети виглядають, як зірки. Єдина їх відмінність в тому, що вони не мерехтять, а жовта немерехтливе зірка і є Сатурн.

5

Перевірте свої припущення за допомогою бінокля або телескопа. Кільця, які вам вдасться розпізнати, підтвердять ваші здогадки. Сатурн знайдений.

пов'язана стаття

Найбільші супутники Сатурна

   Як знайти на небі Юпітер

Дивитися на зірки - дуже романтичне і цікаве заняття. Але куди цікавіше не просто розглядати нічне небо, а шукати на ньому певні небесні тіла. Наприклад, спробуйте знайти на небі Юпітер.

Image

Вам знадобиться

  • бінокль або телескоп

Інструкція

1

Юпітер - найбільша планета Сонячної системи, тому знайти його на небі досить просто. Юпітер займає четверте місце після Сонця, Місяця і Венери серед всіх небесних світил за блиском

2

Звернення Юпітера по його осі в Сонячній системі займає тринадцять місяців. Тому, перш ніж намагатися знайти Юпітер, дізнайтеся, чи видно він в даний момент. Юпітер буває видно кілька місяців, кілька годин щоночі - до півночі і після її. Щоб дізнатися, коли Юпітер здасться на небі знову, скористайтеся астрономічним довідником. У ньому ж ви можете дізнатися, о котрій годині найкраще спостерігати за цією планетою.

3

Планета Юпітер - одна з небагатьох, що можна знайти неозброєним оком. Якщо ви хочете знайти на небі Юпітер, шукайте його на південно-східній стороні.

4

Щоб знайти на небі Юпітер, спершу знадобиться знайти сузір'я Риб. Воно не дуже помітне, розташоване недалеко від сузір'їв Андромеда і Пегас. У сузір'ї Риб немає яскравих зірок, і його взагалі досить складно виявити. Докладіть усіх зусиль для цього, користуйтеся картою зоряного неба - без її допомоги ви навряд чи розберетеся у всіх сузір'ях по пам'яті. Юпітер переміщається по сузір'ю Риб, тому його місцезнаходження змінюється.

5

Досить знати лише приблизне розташування Юпітера, щоб знайти його на небі. Ця планета світить яскраво і відрізняється від зірок розміром - якщо ви знаєте, в якому напрямку дивитися, ви без праці відрізните Юпітер від інших об'єктів.

6

Ви можете спостерігати Юпітер і просто так, але куди цікавіше дивитися на цю планету через бінокль, або навіть телескоп. Підійде і невеликий - 60-90 мм, а телескоп з діаметром 150 -200 мм розглянути планету в найдрібніших подробицях - ви побачите навіть хмари на його поверхні. Використовуючи навіть найпростіший телескоп, ви зможете побачити Юпітер у всій красі, а також виявите поряд з ним 4 супутники.

пов'язана стаття

Найбільші супутники Юпітера

  • як знайти інструменти на юпітері
Наші інтереси: 

=

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи