Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відновили кіноапарат, винайдений українцем до братів Люм'єр

Категорія:

Світ:

23 березня, в рамках акції "Харьковская сирень. PS" історик кіно, викладач Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого Сергій Гавриленко продемонстрував роботу кіноапарата, виготовленого за кресленнями українського винахідника Йосипа Тимченка. Цей винахід не був власне кінематографом, але однією з останніх ланок, яка віщувала появу кіно.

"Найголовніше значення роботи Йосипа Тимченка полягає в тому, що він був першим винахідником, який ще до братів Люм'єр створив механізм переривчастого руху - основну частину будь-якої кінокамери і кінопроектора. Механізм переривчастого руху необхідний для того, щоб більш реально показати ілюзію руху - його необхідно переривати на якусь секунду, затримувати перед глядачем, а потім міняти на наступну картинку. Його винахід геніальний просто", - заявив історик.

Гавриленко також розповів присутнім, що креслення апарата, який Тимченко продемонстрував в 1894 році, дозволили сьогодні відтворити його модель. У ньому використана звичайна зубчаста передача, розірвана в одному місці, і шестерня, яка складається з парної кількості зубців. Йосип Тимченко застосував картонний диск, на якому розташовуються прорізи у вигляді годинникової стрілки. Завдяки ручного приводу стрілка на екрані перед глядачем рухається по циферблату.

"Більше часу вимагає не саме створення апарату, а його юстирування (вирівнюванню конструкцій і конструктивних елементів). Є багато нюансів, які не врахували навіть наші механіки з великим стажем, і тепер апарат необхідно юстирувати, щоб він працював так, як це було заплановано. Вже на наступному зразку ці помилки будуть враховані. Відтворити апарат було досить складно. Хоча сам механізм досить простий, але його виготовлення з певною точністю виконання вимагає потрібних знань і ювелірних умінь. Тож у тому, що Йосип Тимченко був механіком від Бога, можна навіть не сумніватися", - підкреслив Сергій Гавриленко.

Як зазначив у ході зустрічі харківський кінознавець Володимир Миславський, в тому, що майстер-клас з "Археології кіно", на якому був представлений апарат Тимченка, відбувся в кінотеатрі "Боммер", є символічний зміст. Тут у недалекому майбутньому планується відкрити музей історії кіно. На даний час збираються експонати, які розповідатимуть про історію кіно в Україні,  зазначив він.

Сергій Гавриленко підтвердив, що дійсно готовий зробити екземпляр проектора Йосипа Тимченка для харківського музею.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/history/_vidnovili-kinoaparat-vinajdenij-ukrajincem-do-brativ-lyum-er/489004">Gazeta.ua</a>

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Юрко Гірський.
0
Ще не підтримано

знай наших!

українці всюди перші і найкращі!

Накреслю свастику на хаті, і буду спати вже спокійно...

Коментарі

Зображення користувача Юрко Гірський.
0
Ще не підтримано

знай наших!

українці всюди перші і найкращі!

Накреслю свастику на хаті, і буду спати вже спокійно...