Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відчайдушна спроба врятувати становище: голландці налякані зростанням етнічної напруги

Незабаром Голландія може стати свідком вибуху етнічного насилля. Офіційна доповідь, опублікована у минулу середу, констатує, що “напруга між різними етнічними та культурними групами молоді сильно недооцінена”.

Доповідь відзначає, що власті Голландії не усвідомлюють серйозності проблеми. Доповідь попереджає уряд в Гаазі, що якщо нічого не робити, то незабаром країна зіткнеться із ситуацією, подібною на Францію. Заворушення, що вибухнули наприкінці 2005 року примусили поліцію здати іммігрантські передмістя бандам мусульманської молоді, які тепер тримають під своїм ефективним контролем понад 750 французьких міських райони.

Після вбивства у 2004 році Тео ван Ґога (Theo van Gogh) молодим марокканським іммігрантом, голландський міністр інтеграції Ріта Вердонк (Rita Verdonk) започаткувала так звані “дієві команди проти міжетнічної напруги”. Команди складаються із соціальних працівників, чиє завдання – давати поради місцевій владі, як працювати з групами не-асимільованої та кримінальної молоді. У великих голландських містах багато молодих людей не є корінними голландцями. В Амстердамі 55% молоді молодше 18 років – це іммігранти, переважно марокканці, турки та вихідці з Антильських островів (Вест-Індія). В Роттердамі їх число перевалило за 50%. Повсюди цей відсоток загрозливо зростає. Голландське суспільство не зуміло прищепити дітям іммігрантів голландські цінності. Напевне це було просто неможливо. Мусульмани налічують 1 млн. осіб з 16 мільйонів мешканців Голландії. Ці понад 6% населення є найбільшим мусульманським іммігрантським відсотком у західних країнах, за винятком Франції, де проживають 6 млн. мусульман із загальних 60 млн. населення. Мусульмани молодше корінного населення і сконцентровані в містах.

Дік Корпораал (Dick Corporaal) – керівник-координатор “дієвих команд” – у середу сказав по голландському національному радіо, що “мультикультурна напруга між молоддю виходить з-під контролю”. Він попередив, що проблема стосується не лише міст, але й починає впливати на містечка в сільських районах. “Власті міст не знають, що робити,” – сказав Корпораал про зростання напруги Він порадив уряду спрямувати більше коштів на роботу з молоддю та збільшити число “дієвих команд”. Він також звинуватив місцеві власті у спробах однаково ставитись до всієї проблемної молоді, в той час, як різні підходи необхідні при роботі з різними групами: марокканцями, антильцями, турками, “молоддю Lonsdale” [останні є корінними голландцями-хуліганами]. Корпораал особо підкреслив, що кожна етнічна група не є однорідною, і не можна зі всіма працювати однаково.

“Дієві команди” пропонують розширення роботи соціальних працівників, щоб вплинути на ситуацію. Це дуже поширений типово голландський підхід до справи – навіть серед голландських військових в Афганістані, які надають перевагу пити чай з Талабаном, чим воювати з ним. Минулого року поліція Гааґи відправила офіцера у “культурне відрядження” в Марокко, оскільки, як сказав шеф поліції Гааґи Джерард Боуман (Gerard Bouman) (який тим часом був підвищений на посаду голландської служби державної безпеки): “кримінальні марокканські молодики поводяться не так, як корінні голландці. Вони марять марокканською культурою. Відповідно, ми також повинні її знати.” В Марокко голландський офіцер поліції довідався, що його марокканські колеги були здивовані, почувши, що у голландців проблеми з марокканськими кримінальними молодиками. В Марокко офіцери знають, як викорінювати кримінал.

Втім, рекомендації Корпораала, схоже, не поділяє багато хто з пересічних голландців. Опитування, здійснене найбільшим голландським тижневиком “Elsevier”, продемонструвало, що 80% його читачів надають перевагу “жорсткім мірам” до проблемної молоді, чим “відправляти їх у більш мультикультурні дієві команди”.

Тим часом, намагаючись знизити напругу між іммігрантською молоддю та корінними білими хуліганами, голландська вища школа Hoofdvaart College в Гуфдорпі (Hoofddorp), що розташований між Амстердамом і Гарлемом, заборонила учням носити одяг “Lonsdale”. “Lonsdale” є британською торгівельною маркою, чиї светри і куртки, кажуть, популярні серед ультраправих, оскільки назва має букви NSDA – не вистачає однієї букви до NSDAP – абревіатури гітлерівської нацистської партії. На думку коледжу, носіння одягу “Lonsdale” є “провокацією і ображає інших”. Хоча ще 2 роки тому в доповіді голландської служби державної безпеки відзначалось, що більшість з тих, хто носить “Lonsdale”, не є ультраправими фанатами.

Тривога голландського посадовця зростанням рівня ворожості в іммігрантському суспільстві по відношенню до поки що домінуючої культури в Голландії проглядається у п’ятому річному звіті Тіібі Йоустри (Tjibbe Joustra) – Національного Анти-Терористичного Координатора. Наприкінці минулого місяця уряд спрямував його звіт до голландського парламенту. Йоустра пише, що він особливо стурбований зростанням числа так званих “домашніх шлюбів” (living room marriages) – неформальних ісламських одружень, що відбуваються на дому. Це явище “більш поширене”, чим вважалось раніше, - сказано у звіті. Минулого тижня речник Йоустри повідомив: “Ми знали про існування таких одружень в деяких колах, але ми маємо дані про їхнє зростання повсюди”. Він повідомив про зростання числа неповнолітніх голландських дівчат 16-17 років, що приймають іслам, щоб одружитись з молодими мусульманами, в яких вони закохались. “Жінок тримають ізольовано від їхніх родичів. Ізоляція призводить до радикалізації.” Звіт Національного Анти-Терористичного Координатора повідомляє, що цілий ряд домашніх шлюбів був у так званій групі Гофстад (Hofstad Group) – середовище навколо Могамада Боуері (Mohammed Bouyeri), вбивці Тео ван Ґога.

Звіт Йоустри розглядає збільшення числа “домашніх шлюбів”, як один з багатьох індикаторів зростання в Голландії радикального ісламізму, особливо такої течії, як “салафізм”. Йоустра стверджує, що салафісти дуже активні серед молодіжних груп у провідних містах Голландії, але також їхня активність зростає і в інших районах країни. “Ми усвідомлюємо, що молоді люди можуть радикалізуватись дуже швидко,” – повідомив речник Йоустри, - “Це може статись за пару місяців”.


Fingers in the Dyke: Dutch Fear Rising Ethnic Tensions
Paul Belien, “The Brussels Journal”, 14 січня 2007.

Переклав Володимир Щербина


----------------------------------------------------

В тему:

У 2050 році іммігранти складатимуть третину населення Голландії

Доповідь білого доктора

Коли мігранти з'їдять Європу

Україна займає 4-е місце у світі за кількістю міжнародних мігрантів

Євгеніка для України

Наші інтереси: 

Треба знати сучасні тенденції

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи