Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 26
  • Переглядів: 27

Вчені знайшли вправу, що дозволяє худнути, сидячи по 10 годин на день

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Ця проста вправа називається віджиманням камбалоподібного м'яза. За словами вчених, вона дозволяє активувати унікальну функцію м'язів у ділянці гомілки та значно прискорити метаболізм при застосуванні мінімальних фізичних зусиль.

 

Незалежно від рівня фізичної активності занадто тривале сидіння збільшує ризик серцевих захворювань, діабету, деменції та серйозних проблем зі спиною. Більше ніж половина всіх людей у світі сьогодні вже страждають від цих проблем, і понад 80% людей віком 60+.

Рішення, звичайно, просте — вправи, у будь-якій можливій формі. Але якщо вам тренуватись нудно та важко? Більшість із нас ненавидять фізкультуру. До того ж на це нема зайвого часу – пише Arnak на Хабр.

Але, схоже, є спосіб прискорити обмін речовин в організмі, навіть сидячи за ПК. І точно уникнути проблем із метаболізмом та ожирінням.

Декілька тижнів тому вийшла робота вчених під керівництвом Марка Гамільтона з Х'юстонського університету. Вони розробили техніку, що дозволяє задіяти несподівану властивість литкових м'язів, і робити для свого організму повноцінне тренування, не встаючи зі стільця. Випробовую на собі, політ нормальний. А які у вас ноги будуть прокачані!

Прихований потенціал

В основі дослідження лежить техніка, яка називається віджиманням камбалоподібного м'яза (soleus pushups, SPU). За словами вчених, вона дозволяє активувати унікальну функцію м'язів у ділянці гомілки та значно прискорити метаболізм при застосуванні мінімальних фізичних зусиль.

Публікацію в журналі iSience, якщо цікаво, можна прочитати тут.

Головний висновок там полягає в тому, що камбалоподібний м'яз може підтримувати активний метаболізм у тілі протягом кількох годин, не втомлюючись, навіть коли людина сидить у кріслі. Для віджимання достатньо підіймати п'яту на максимальну висоту, утримуючи передню частину стопи щільно притиснутою до землі, а потім повільно опускати п'яту. Під час проведення тестів команда виявила, що область камбалоподібного м'яза є найактивнішим місцем в організмі для розщеплення таких вуглеводів як глюкоза.

Дослідження, проведене на добровольцях з різним рівнем фізичної активності – від людей із зайвою вагою і до витривалих спортсменів – показало, що жодні відомі ліки не можуть зрівнятися зі збільшенням окисного метаболізму всього тіла, яке може бути досягнуто в процесі віджимання камбалоподібного м'яза.

Команда стверджує, що метод SPU показав себе ефективнішим щодо регулювання рівня глюкози в крові, ніж такі тренування як біг на біговій доріжці, дієта та інтервальне голодування.

За їх підрахунками, просте підіймання п'яти протягом хоча б 15 хвилин на день – краще, ніж майже будь-які фізичні вправи.

Хоча в сумі енергії на ходьбу і тим більше біг витрачається більше, чомусь метаболізм від тренування камбаловидного м'яза включається сильніше. А саме його ми хочемо досягти. Окислюючий метаболізм – це процес, при якому кисень використовується для спалювання таких метаболітів як глюкоза та жири (тригліцериди) у крові.

Гамільтон (який, до речі, є одним із головних експертів у світі з людських ризиків, з більш ніж 80 публікаціями за десятки років роботи) пише:

"Ми ніколи й не мріяли, що цей м'яз має таку здатність. Він завжди був всередині нашого тіла, але досі його ніхто ніколи не досліджував. Виявляється, при правильній активації камбалоподібний м'яз може підняти локальний окислюючий метаболізм до високого рівня на кілька годин, а не хвилин, як інші м'язи нашого тіла.

Залежність камбалоподібного м'яза від глікогену значно нижча, ніж зазвичай. Мабуть, тому, що ми так сильно залежимо від нього для ходьби. Це допомагає йому годинами працювати без помітних зусиль, не втомлюючись під час цього типу м'язової активності, тому що існує певна межа м'язової витривалості, спричинена виснаженням глікогену.

Наскільки ми знаємо, це перша узгоджена спроба розробити спеціалізований тип скорочувальної активності, спрямований на оптимізацію метаболічних процесів людини".

Біопсія м'язів, проведена вченими, показала, що внесок глікогену в живлення камбалоподібного м'яза мінімальний. Замість розщеплення глікогену він вважає за краще використовувати інші види палива –  глюкозу та холестерини. Це робить його тренування ідеальним для тих, хто хоче тримати організм у тонусі та не товстішати.

Під час випробувань тренування SPU було виявлено, що цей метод призводить до зниження рівня цукру на 52%, тоді як потреба в інсуліні знижується на 60%. Також було відзначено подвоєну швидкість метаболізму жирів в організмі та зниження загального рівня жиру в крові.

Наголошуючи на величезному потенціалі цього дослідження, професор Марк Гамільтон у своїй роботі пише:

"Усі разом узяті 600 м'язів організму зазвичай забезпечують лише 15% окислюючого метаболізму всього тіла протягом трьох годин після прийому вуглеводів. Але попри те, що камбалоподібний м'яз складає всього 1% маси тіла, він здатний підвищувати швидкість метаболізму вдвічі!

Під час скорочень SPU ми побачили, що можна легко подвоїти, а іноді й потроїти окислення вуглеводів всього тіла. Ми не знаємо про жодні існуючі або такі, які розробляються, фармацевтичні препарати, які могли б наблизитися до підвищення та підтримки окислюючого метаболізму всього тіла на такому рівні.

Новий підхід підтримки метаболізму при тренуваннях камбалоподібного м'яза також ефективний для подвоєння нормальної швидкості метаболізму жирів у період голодування між споживанням їжі".

Отже, як правильно качати камбалоподібний м'яз?

Ви сидите, ноги на підлозі, м'язи розслаблені. Підіймаєте п'яту, при цьому передня частина стопи залишається на місці. Коли п'ята досягає максимальної амплітуди, стопа пасивно звільняється і нога повертається вниз.

Мета полягає в тому, щоб одночасно укоротити литковий м'яз, у той час як камбалоподібний м'яз природним чином активується його руховими нейронами.

Можна робити це як у середньому темпі, так і зовсім повільно, залежно від настрою та ситуації. Насправді мені здається, багато хто вже давно так робить, – я пам'ятаю, як від нудьги іноді смикав так ногою на уроках у школі. Не знав, що це для чогось може бути корисним.

За словами дослідників, хоча такий рух із боку може виглядати як ходьба (хоча він виконується сидячи), насправді тут є повна протилежність. Наше тіло створено таким чином, щоб при ходьбі звести до мінімуму кількість енергії, що використовується через те, як рухається камбалоподібний м'яз.

Метод Гамільтона перевертає все з ніг на голову і змушує камбалоподібний м'яз використовувати якнайбільше енергії, причому протягом тривалого проміжку часу.

Віджимання камбалоподібного м'яза з боку здається простим, але іноді те, що ми бачимо неозброєним оком, це ще не все. Насправді це дуже специфічний рух, практика якого може принести велику користь здоров'ю.

Ось відео на Ютубі:

 

Наші інтереси: 

Наукові досягнення на службі для лінивих:)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи