Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вчені створили мозок-кіборг

Вченим вперше вдалося інтегрувати мозок живої істоти з мікрочипом, подібним тим, що використовуються в комп’ютерах.
Дивний досвід вдався групі дослідників з Інституту біохімії Макса Планка (м. Мартінсрид, Німеччина) під керівництвом Петера Фромхерца.

Відомо, що в процесі запам’ятовування і збереження інформації в ссавців бере участь кілька відділів головного мозку.

Перед тим як інформація потрапляє на довгострокове збереження, вона попередньо "записується" у відділ мозку, називаному гіппокамп.

Для вивчення структури гіппокампу, взаємодії в ньому сотень тисяч клітин, які утворюють нейронні мережі і їх роль в збереженні інформації використовуються різні методи, у тому числі - гістологічні, у ході яких виходять і досліджуються тонкі зрізи тканин цієї частини мозку.

Однак цей, як і інші традиційні методи мають багато недоліків - вони вимагають втручання (найчастіше досить грубого, що порушує нормальну роботу мозку.

Вченим з Мартінсріда вдалося розробити революційний підхід до вивчення мозку, який дозволяє реєструвати активність і взаємодію тисяч нервових клітин у зрізі тканин мозку.

При цьому, новий метод відрізняється високим просторовим дозволом. У його основі лежить культивування зрізів тканин гіппокампу на напівпровідникових чіпах.

Региструючі активність нервових кліток чіпи, відрізняються дуже високою щільністю, еквівалентним 16384 транзисторам на площі в один квадратний міліметр.

Можливість здійснювати запис інтегрованої активності цілісного інтактного фрагмента мозку ссавців являє собою дійсно значний технологічний прорив.

Використовуючи новий метод, група Фромхерца змогла вуаліризувати вплив фармацевтичних препаратів на нейронну мережу. Це говорить про можливості використання методу як нову тест-систему для досліджень мозку й у фармакології.

За допомогою чипів спочатку реєструвалися сигнали окремих нервових клітин п’явок, а потім невеликих груп нейронів молюсків.

Реєстрація активності великого числа кліток мозку ссавців стала можливої при застосуванні чипів високої щільності, розроблених у компанії Infineon Technologies.

Розробка гібридної системи, яка інтегрує нервову тканину і напівпровідниковий пристрій, може означати величезний стрибок у роботі по протезуванню ушкодженого мозку і створенню нейрокомп’ютерів.

За матеріалами: CNews


----------------------------------------------------

В тему:

ВІЙНА ЛЮДЕЙ І РОБОТІВ

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи