Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні торік вчинили самогубство 123 підлітки — МВС

Світ:

За статистичними даними, кількість вчинення підлітками самогубств з кожним роком зростає. За даними ЄРДР, у 2020 році вчинили самогубство 123 підлітки, а вже на початку березня 2021 року органами Національної поліції було зафіксовано 25 випадків самогубств і 91 спробу вчинити такі дії.

Така інформація міститься у відео із порадами для безпечної поведінки дітей в соцмережах від Харківського національного університету внутрішніх справ, розміщеному на Фейсбук-сторінці МВС.

“За статистичними даними, кількість вчинення підлітками самогубств з кожним роком зростає. За даними ЄРДР, у 2020 році вчинили самогубство 123 підлітки, а вже на початку березня 2021 року органами Національної поліції було зафіксовано 25 випадків самогубств і 91 спробу вчинити такі дії”, - йдеться у повідомленні.

У соцмережах з'явилися так звані “групи смерті”, адміністратори яких у квестовій формі дають учасникам спільнот, переважно дітям, завдання, пов'язані з виконанням дій, які можуть спричинити шкоду здоров'ю, або взагалі позбавити життя. Зокрема, як уточнюється, найбільша кількість груп смерті знаходиться у Телеграмі.

Щоб заблокувати так звані групи смерті, потрібно зайти у чат-бот “Стоп Наркотик”, обрати відповідну групу, вибрати “Поскаржитися”, потім натиснути на кнопку “Інше”, та дописати у коментарях “Illegal content for child” та знову натиснути на кнопку “Поскаржитися”. Про так звані групи та інший небезпечний контент можна повідомити за електронною адресою [email protected].

Зі свого боку, завідувачка кафедри педагогіки та психології ХНУВС Олена Федоренко поінформувала, що для того, щоб дитина не потрапила у складні ситуації, які пов'язані з інтернет-спільнотами, які мають загрозу для її життя, її необхідно про це попередити.

“Тут також повинна бути міра. Тобто не треба постійно про це розмовляти. Необхідно спочатку поговорити, зробити певну паузу, подивитися як дитина на це реагує, чи вона зацікавилася, чи їй це нецікаво, і чи знає вона взагалі про це. Якщо дитина вже обізнана і вона про це чула по телебаченню або десь у мережі, можна по її реакції зрозуміти, чи ця тема буде її цікавити, чи вона не буде відгукуватися на такі пропозиції щодо вступу до цих мереж”, - повідомила Федоренко.

Як зазначається у відео, об'єктами таких груп стають діти і підлітки, які мають проблеми особистого характеру вдома, у школі; діти, у родинах яких немає здорових емоційних стосунків, і які від цього стають більш вразливими до негативних зовнішніх впливів, шукаючи розради в Інтернеті.

Уточнюється, що серед перших ознак небезпечної поведінки дітей є наступне: пропуски шкільних занять через комп'ютерну гру, проведення часу за гаджетами вночі, поєднання процесу гри з прийомом їжі, відсутність інших захоплень, окрім гаджетів, нівелювання спілкування з іншими людьми, агресивне реагування на намагання оточуючих обмежити час перебування із гаджетами, прояви агресивності, дратівливості при неможливості скористатися інтернетом, втрата інтересу до соціального життя і зовнішнього вигляду, часті безпричинні зміни настрою - від млявого до піднесеного, хвороблива і неадекватна реакція на критику, зауваження, поради оточуючих, наростаюча опозиційність до батьків, родичів чи старих друзів, значне емоційне відчуження від оточуючих, перенесення спілкування у кіберпростір.

“Не менше важливою є поведінка дітей і підлітків у соціальних мережах, якими вони користуються. Занепокоєність мають викликати: закритий, навіть від батьків, профіль сторінки (необхідно обережно з'ясувати, з якої причини); закривання себе руками або одягом на фотографіях, розміщення підлітком у себе на сторінці фраз, що ілюструють тему самоприниження; завдання собі травм і порізів, небезпечні символи, зйомки з висоти (дахи, горища, тощо); надмірне захоплення на своїй сторінці рядками, присвяченими смерті, а також цитатами з містичних книг; група підозрілих друзів, що з'явилася за короткий час (це може свідчити, що підліток потрапив у небезпечну компанію); часті коментарі про смерть, усні або світлини у соцмережах, прослуховування депресивної музики, такої, що пропагує смуток або смерть”, - уточнюється у відеозаписі.

Також батькам радять у разі використання дитиною смарт-пристроїв (планштеів або смартфонів) встановити на них так звані програми батьківського контролю, які часто мають функцію визначення місця знаходження дитини (її GPS-координати), можуть контролювати, які сайти дитина відвідує у Інтернеті. Доцільно при встановленні подібного роду застосунків звернутися по допомогу до людини, яка розуміється на цих програмах.

“Памятайте, що такий контроль дитини — це не прояв недовіри до неї, а можливість вчасно передбачити та відвернути негативні наслідки”, - повідомляється у відео.

Правоохоронці наголошують, що для запобігання діяльності “груп смерті” має проводитися системна профілактична робота на всіх рівнях — у родині, школі, соціальними інститутами і правоохоронними органами.

“Але основною ланкою у профілактичній роботі має бути родина. Що можуть зробити батьки, щоб допомогти дитині? Відкрито обговорювати сімейні та внутрішні проблеми дітей, не принижуючи та не ображаючи їх; допомагати своїм дітям формувати реальні цілі в житті і прагнути до них; завжди уважно слухати дитину, навіть якщо не сприймаєте її судження, та спокійно викласти власну позицію; розвивати у дитини критичне ставлення до інформації, розміщеної в інтернеті; навчити дитину радитися з дорослими та довіряти їм у непростих для дитини ситуаціях. Також варто будь-які позитивні починання дітей схвалювати словом і справами; у жодному разі не застосовувати фізичні покарання; частіше називати свою дитину лагідними словами, щоб вона відчувала батьківську любов і свою потрібність, бути уважними і що особливо важливо, делікатними з ними. У жодному разі не ображайте дитину”, - уточнюють фахівці.

Наші інтереси: 

Розуміти, що почастішання підліткових самогубств – це наслідки карантину і специфіки всього року, що різко змінив спосіб життя. Тож потрібно домагатися припиняти все це безумство та абсурд, у якому нас примушують жити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи