Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 25
  • Переглядів: 27

Увага, ґрунтовка! або Як правильно підготувати стіни зі шпалерами для подальшого фарбування

Сучасний ремонт передбачає безліч варіантів для декоративного оздоблення стін. Просто фарбувати вже стає нецікаво і навіть нудно… І дійсно, вибір шпалер вражає, то чому б не зробити квартиру «особливою» та надати їй стильного шику? Але окрему нішу в переліку видів шпалер для стін займають такі, що клеяться на стіну під наступне фарбування — на цьому варіанті ми сьогодні і зосередимось.

Що б ви не замислили, але коли мова йде про ремонт квартири чи будинку — купити грунтовку для стін — це найперше завдання. Обрати універсальний варіант — не завжди найкращий вихід, а надто коли мова йде про шпалери для подальшого фарбування.

Шпалери для фарбування: особливості і переваги

Шпалери для подальшого фарбування (називають ще «фарбувальними» або «фарбувальними основами») використовують як для стін, так і для стелі. Основна їх особливість в тому, що вони полегшують процес фарбування, а отже — допомагають досягати кращих результатів.

З точки зору «бюджетного ремонту», шпалери для фарбування дуже вигідні, адже «перефарбовувати» деякі з них можна до 5-6 разів! Тобто для того, щоб змінити колір стін і освіжити кімнати не доведеться демонтувати старе покриття та клеїти новий шар.

Фарбувальні шпалери різняться в залежності від матеріалу, з якого вони виготовлені: з паперу, з флізеліну, вінілові чи існують навіть склошпалери (полотнища з дрібних скляних волокон).

Саме від основи залежить термін служби такого покриття, його декоративні якості та, звісно ж, вартість усього ремонту. 

Як підготувати стіни до обклеювання шпалерами

Якщо ваша кімната має «голі цегляні стіни», то перед поклейкою шпалер доведеться пройти через щонайменще 5 основних етапів:

  1. Проґрунтувати поверхні, попередньо вирівнявши їх. Для цього знадобиться спеціальна ґрунтовка для цегли — розчин із високим ступенем проникнення.
  2. Оштукатурити і зашпаклювати стіни та стелю.
  3. Відшліфувати, щоб поверхня була рівною.
  4. Очистити від пилу та сміття, що неминуче осідає на стінах.
  5. Друге ґрунтування потрібне, щоб шпалери «лягли» ідеально. 

Фарбуємо шпалери так, щоб зекономити фарбу

Коли шпалери вже на стінах, можна ставати до роботи з фарбою. Але і тут не обійтись без попереднього ґрунтування. 

Ґрунтовка перед фарбуванням потрібна перш за все для економії фарби, а ще тому що на підготовлені якісним ґрунтом шпалери фарба лягає рівномірно, без розводів, а отже і результат буде найкращий. 

Деякі виробники пропонують колоровані ґрунтовки, які можна підібрати під фінішний колір, який ви обрали. Тобто замість того, щоб спочатку ґрунтувати, а далі двічі фарбувати стіну для отримання рівномірного кольору, достатньо пройтися колорованим ґрунтом, а далі закріпити результат фарбою.

До речі: 

Фарбування дасть кращий результат, якщо нанести кілька шарів фарби, але тонких, замість того, щоб брати в роботу густу фарбу для товстого шару. 

Приступаючи до нанесення нового шару переконайтесь, що попередній повністю висох.

Для чого потрібна ґрунтувальна суміш на фарбувальній основі

Ґрунтовка на шпалерах під подальше фарбування виконує одразу кілька завдань:

  • поліпшує адгезію шпалер із фарбою;
  • додатково захищає шпалери;
  • поліпшує міцність декоративного покриття та подовжує термін до наступного ремонту;
  • допомагає класти шари фарби без розводів та плям;
  • зменшує витрати фарби.

Ґрунтувальна суміш на фарбувальній основі і під нею — це база, яка лягає в основу довговічності ремонтних робіт. Обираючи ґрунтовку, керуйтесь типом шпалер, які використовуватимете, та типом фарби, яку потім будете наносити. 

Найпоширеніший тип фарби, що використовується для нанесення на фарбувальну основу — водоемульсійна або водно-дисперсійна — отже ґрунтовка в такому разі повинна мати ще й покращені водовідштовхувальні властивості.

Наші інтереси: 

Корисні поради.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи