Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Умільці зробили сонячну електростанцію

Чи можна збудувати просте та недороге альтернативне джерело живлення? До того ж із доступних матеріалів? Над цим задумалась група талановитих молодиків. І ось результат: на подвір’ї поруч із будинком змонтовано концентратор сонячної енергії.

Це щось на кшталт дзеркала Френеля. Щоправда, не суцільного, а з окремих пластин.

Його діаметр п’ять метрів, а ефективна площа — в чотири рази більша. Як працює це технічне диво? 

Дуже просто: дзеркало вловлює сонячні промені й концентрує на термодинамічному генераторі, який і виробляє електрострум. “Наразі відомі моделі сонячних електростанцій дуже дорогі, — каже Микола Христенко, один із членів комади винахідників, —  і  не кожному по кишені. Нам же захотілося сконструювати таку станцію, яку кожен міг би зробити самотужки. Де брали матеріали? У будівельних супермаркетах. Потужність нашого побутового концентратора невелика -- лише 1 кіловат на годину. Але цього цілком вистачає, щоб на сонячній енергії працював холодильник, телевізор і персональний комп’ютер”.

Cвою технічну новинку Микола називає інновацією, створеною енергохакерами. Він не приховує жодних секретів. Навпаки, охоче розповідає про конструктивні особливості й постійно повторює: якщо змогли ми, то зможуть й інші.

“А що найскладніше у вашій моделі?”

“Найскладніше?.. — співрозмовник задумується. — Ні, не концентратор, а теплогенератор. Для перетворення теплової енергії сонця в механічну ми використовуємо термодинамічний цикл Ренкіна.

У трубах замкнутої системи циркулює рідина, схожа на холодоген у кондиціонерах. Під дією сонячного проміння вона нагрівається, випаровується і крутить турбіну, на кшталт парової,  а та — електрогенератор. Опісля пара потраплє в конденсатор і знову перетворюється на рідину. Ми, як ви зрозуміли, не використовуємо фотоелектричних модулів свідомо. Це значно спрощує і здешевлює модель”.

Сонячну електростанцію оснащено системою орієнтації. Тобто протягом дня вона рухається за небесним світилом в автоматичному режимі. Для цього умільці поставили два прості електронні датчики світла, а радіальне дзеркало прикріпили до металевої стійки.

“Наша група енергохакерів переконана, — додає Микола, — що альтернативних варіантів сонячних електростанцій набагато більше. Просто наразі ні газові, ні нафтові, ні енергетичні магнати не зацікавлені в популяризації. Навіщо їм рубати гілку, на якій сидять? Відтак цікаві технічні новинки нерідко ховають під сукно. Хто? Ті, від кого залежить майбутнє винаходу.

Ми вирішили кинути виклик старій системі: розроблятимемо прості моделі побутових електростанцій і креслення та розрахунки викладатимемо в інеті. Тож кожний газда зможе обрати собі найкращий варіант.

Сподіваємось, що наш концентратор започаткує новий рух серед небайдужих людей — рух до альтернативних і доступних джерел енергії. Досить, годувати монополістів. Незалежність будь-якої країни починається з енергонезалежності споживача. На перший погляд, це дуже складне завдання. І водночас -- просте.

В українських селах і містах уже почали з’являтися вітрові та сонячні електростанції. Отже, крига скресла”
 

Наші інтереси: 

Винахідливість українців безмежна!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

А де ж креслення? І приблизний бюджет, якщо можна.
UPD Побачив, що розробка open source проекту почнеться влітку.

Жнива почалися, браття!

Коментарі

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

А де ж креслення? І приблизний бюджет, якщо можна.
UPD Побачив, що розробка open source проекту почнеться влітку.

Жнива почалися, браття!