Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україні слід почати пошуки альтернативи Мінським переговорам, якщо в 2020 році на тимчасово окупованих територіях не пройдуть вибори або затягнеться розведення військ

Світ:

Війна на сході України може перейти в заморожений конфлікт. Але проведення виборів в ОРДЛО може дати “почуття демократичного процесу, який відбувається паралельно на окупованих територіях і на вільних територіях”.

prystayko.jpg

Фото: Ельдар Сарахман, УП

Про це повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю газеті Bild, яке оприлюднене на сайті МЗС.

«Більд» запитала про «Стратегію де-окупації» для окупованих Росією регіонів на cході України, на що мінністр відповів:

Більшість українців надзвичайно щасливі з того, що у рамках цієї стратегії майже 100 заручників повернулись додому. Це було моральним зобов’язанням для Уряду. Але Ви маєте рацію: якщо ми поглянемо на загальну ситуацію з окупацією, то не так багато успіхів. Але те, що зробили, є кроками до полегшення перемовин. Німеччина і Франція навіть говорять про «відновлення довіри між сторонами». Я б так далеко не заходив. Ми знаємо, хто на нас нападає щодня та вбиває і ранить наших солдатів. Ми знаємо, хто окупував Крим та Донбас. Про яку довіру можна говорити? Навіть після зустрічі у Нормандському форматі в Парижі російські війська продовжують вбивати та ранити наших солдатів. На жаль, наші очікування щодо припинення обстрілів до сих пір не виправдались».

«Більд»: Ви також висловились в Парижі за те, щоб «Формула Штайнмаєра» була застосована під час проведення виборів на сході України. Що конкретно це означає?

Пристайко: Ми погодились закріпити цю формулу в українському законодавстві. Втім це ще не означає, що ці вибори будуть проведені і аж ніяк не за будь-якої умови.

«Більд»: Але чи можуть бути проведені вибори за участю так званих «народних республік»?

Пристайко: В ідеалі ці вибори мали б бути проведені паралельно з місцевими виборами в Україні восени. Мені постійно доводиться нагадувати, що це будуть не загальнонаціональні вибори, а місцеві вибори. Тому жодні незаконні формування на Сході України не можуть взяти в них участь. Тут мова йде про набагато менші адміністративні регіони по обидва боки фронту та на всій території України.

«Більд»: Але і на цих маленьких територіях зможуть бути обраними представники так званих «народних республік»?

Пристайко: Ми - не наївні і дуже добре знаємо, хто по іншу сторону фронту буде висуватись на вибори. Але в людей було б щонайменше почуття демократичного процесу, який відбувається паралельно на окупованих територіях і на вільних територіях, і це було б ідеальною можливістю для Росії вивести війська з нашого сходу.

«Більд»: Ви вже раніше говорили, що можете собі уявити альтернативи Мінському мирному процесу. Що має відбутись у 2020 році, щоб Ви вийшли з мирного процесу?

Пристайко: Давайте відверто говорити. Якщо у 2020 році на окупованих територіях не відбудуться вибори, або процес розведення військ триватиме надто довго, тоді потрібно розглядати можливі альтернативи Мінську. Це може бути миротворча місія. Втім, це не означатиме, що ми виходимо із загального Мінського процесу.

«Більд»: А хіба ви не ризикуєте тоді, що війна на Сході у такий спосіб може перетворитися на затяжний «заморожений конфлікт»? 

Пристайко: Я цього не хочу, але можу це передбачити. Буду відвертий: дійти до замороженого конфлікту ще потрібно. Зараз у наш бік стріляють.  Звичайно, ми не хочемо замороженого конфлікту. В ідеалі ми хочемо повернути наші землі і наших людей. Але якщо це не вдасться, то принаймні потрібно покласти край вбивствам.

 

 

Наші інтереси: 

Припущення міністра закордонних справ про зміну дипломатичного формату переговорів щодо ОРДЛО - хороший знак. Потрібно припиняти переговори у Нормандському форматі і долучати у переговорний процес Велику Британію і США.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Пристайко з'їхав. З тексту зрозуміло, що в виборах візьмуть участь фейкові "республіки"

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Пристайко з'їхав. З тексту зрозуміло, що в виборах візьмуть участь фейкові "республіки"

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Як не крути - з москалями розмовляти взагалі не можна, хібащо з позиції сили. Але мати зі свого боку справжніх союзників (Америку, ВБ...) дійсно не пошкодить.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Хосе Рамірес.
0
Ще не підтримано

Отже, виборів не буде, і це стане приводом для відмови від Нормандського формату переговорів. Україна наполягатиме на долученні США і Британії.

Все, що не має формальної логіки, є маразмом.