Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 108
  • Переглядів: 115

Українці рятують польський ринок праці. Національний банк Польщі представив звіт про зайнятість

Категорія:

Багато польських галузей економіки базують свою ефективність переважно на українських громадянах, які там працюють. Українці приходять на допомогу польським компаніям, а отже, і всій економіці. Вони відігравали дуже важливу роль у багатьох галузях ще до початку війни, а нова хвиля українців, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, ще більше змінила ці пропорції.

18010502.jpg

Ілюстративне фото

Біженці з України рятують польський ринок праці, пише "Wprost" у своїй публікації, в якій подає детальні дані про зайнятість серед біженців з України згідно зі звітом Національного банку Польщі. 

Згідно зі звітом НБП, у липні 2023 року відсоток працюючих українців становив 62%. Постійну роботу мали 77% довоєнних мігрантів і 36% біженців.

"Як і в опитуванні вересня 2022 року, зберігається великий розрив між біженцями, які прибули з 2022 року, і більш ранніми мігрантами. Серед довоєнних іммігрантів 94% працювали в різних формах, порівняно з 64% серед біженців війни. Примітно, що серед більш ранніх іммігрантів набагато більше було таких, які мати постійну роботу (77%), ніж серед біженців (36%). З іншого боку, значна частка біженців все ще залишалася безробітною – шукала роботу на повний або неповний робочий день. Порівняно з опитуванням у вересні 2022 року, ситуація на ринку праці для біженців з України стабілізувалася після початкового значного поліпшення в період з травня по вересень 2022 року", йдеться у звіті "Життєва та економічна ситуація мігрантів з України в Польщі у 2023 році. Звіт про дослідження".

Серед біженців з України чоловіки явно краще почуваються на польському ринку праці, ніж жінки: чоловіки частіше мають постійну роботу (44% проти 33% серед жінок) і рідше є безробітними (15% проти 27%).

"Попередні іммігранти відносно частіше працювали на роботах, які вимагали спеціальної кваліфікації, хоча й не мали вищої освіти. Відсоток був схожий на частку тих, хто декларував, що виконує просту роботу. Біженці, які прибули й почали працювати в Польщі, в середньому виявилися людьми з відносно високим рівнем освіти. З цієї причини вони трохи частіше, ніж попередні іммігранти, працювали на роботах, що вимагають вищої кваліфікації. Однак, з іншого боку, переважна більшість біженців виконували просту роботу, яка не вимагала кваліфікації", читаємо далі.

Близько 21% довоєнних мігрантів отримують чисту місячну зарплату до 3 тисяч злотих за свою роботу в Польщі; таку ж зарплату мають 48% працюючих біженців.

"Заробітна плата, яку отримують іммігранти в Польщі, як правило, не відповідає формальній освіті, отриманій в Україні. Незалежно від рівня освіти (вища, середня, початкова), середня чиста заробітна плата, отримана в Польщі, трохи нижче 3 500 злотих. Дослідження загальних зарплат у Польщі показують, що зарплати в Польщі різняться між мікро- та великими компаніями", йдеться далі у звіті.

Доповненням до сімейного бюджету деяких мігрантів є польські соціальні виплати, якими користуються 31% довоєнних мігрантів і 53% біженців, повідомляє НБП.

"Найчастіше згадуваною пільгою є програма "500+". Нею користуються 44% біженців і 28% довоєнних мігрантів", йдеться в повідомленні.

Опитування мігрантів з України проводилося з 8 травня по 7 липня 2023 року. Опитування проводилося в кожному з воєводств щонайменше в чотирьох з восьми визначених категорій місць (наприклад, підприємства, офіси, пункти колективного розміщення). У кожному з цих місць відсоток респондентів не перевищував 30%. Загалом було зібрано 3658 анкет.

Нагадаємо, у на кінець 2022 року 38% українських біженців мали постійну зайнятість.

Зауважимо, що у 2023 році намітилася чітка тенденція – українці масово виїжджають із Польщі й переїжджають до Німеччини та інших країн, бо там набагато вищі соціальні виплати.

Наші інтереси: 

Читаємо іноземні ЗМІ, щоб знати, як насправді живуть українці за кордоном і як розвивають чужу економіку. Думаємо над тим, хто буде розвивати економіку в Україні, якщо Україна залишиться тільки з бюджетниками та пенсіонерами. Розуміємо, що українці, які виїхали з України та знайшли роботу і багато з яких вже купили собі житло в Польщі, вже не повернуться.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Розмовляв з людьми які працюють на польських фабриках. Зарплата 4000 злотих, безкоштовне проживання і деякі навіть дають безкоштовні обіди.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Розмовляв з людьми які працюють на польських фабриках. Зарплата 4000 злотих, безкоштовне проживання і деякі навіть дають безкоштовні обіди.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

4000 злотих - це брутто чи нетто? Навіть якщо брутто, то це - близько 40 тисяч гривень, чи не так? Чи повернуться українці в Україну при  таких умовах? Хіба що, якщо сімейні обставини змусять. Жінок в 50-55 років без проблем беруть на такі фабрики. У нас, в Україні, жінки такого віку де знайдуть роботу?

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Це нетто. Питання риторичне. Але є люди, що в Україні ще значно краще себе почувають і не читають УФ9