Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українці рятують лелек від морозів у своїх хатах

Тривалі морози і сніги поставили під загрозу життя лелек, які почали повертатися з вирію. Птахи масово потерпають від холоду і голоду, адже водойми вкриті шаром товстої криги. Тому без допомоги людей пернаті майже не мають шансів вижити. У соцмережах розпочався вимушений флешмоб із фото змерзлих птахів, яких люди фотографують у своїх населених пунктах. Люди намагаються допомогти лелекам, однак далеко не всі знають, як саме.

Орнітологи Саманта Соломонова і Федір Туз‎ радять:

"По-перше, не підходьте близько, не лякайте. Знесилені птахи потратять останні сили на те, щоб вілетіти від вас подалі - це може коштувати їм життя...

По-друге, не приведіть з собою собак, особливо бродячих - пси їх подеруть. Також не повідомляйте на загал місця їх скупчення - бо і люди є погані..

По-третє, на невеликій відстані (близько 50 метрів від їх стоянки, підходьте так, щоб вони сильно не хвилювалися) відкидайте сніг, постеліть солому, сіно, кукурудзянку.. На те все будете кидати їм їжу.. Для їжі ідеально підходять жива риба, чи розморожена, шматки м'яса. Проте вони можуть (а куди їм діватися) їсти і ту їжу, якою годуєте домашніх птахів - зерно, варена картопля, каша... Їжа - допоможе їм запастися енергією і не замерзнути в негоду...

Також окремі птахи можуть підходити на подвір'я, не проганяйте їх, заберіть собак - погодуйте, можете пустити й у хлів..

Є й таке, що обезсилені птахи не втікають і не реагують вже на людей, або й падають.. Таких, щоб врятувати, слід забрати до стайні, відігріти і відгодувати... Не забути про воду... До речі, саме місця, де не замерзатиме вода, птахи гуртуються... Не забувайте про них!.. Хто його зна, як там "на горі", може й буде вам "галочка" за добру справу".

Орнітолог, знавець лелек, к.б.н. Віталій Грищенко застерігає: "Не потрібно поспішати тягнути птахів додому, адже у такому разі до всіх негараздів додається ще й стрес. Ці птахи цілком здатні пережити кілька днів морозів (зима, зрештою, повернулася не на місяць), аби була їжа. Забирати лелек варто лише в тому разі, якщо їм зовсім непереливки - птахи не можуть злетіти, зовсім ослабли і т.п. Якщо ж вони почувають себе більш-менш нормально, краще їх не чіпати, а обмежитися підгодівлею. Піймати здорового птаха нелегко, а от коли його ганятимуть туди-сюди, здоров'я в нього не добавиться... Зараз мережею гуляє чимало рекомендацій, як організувати підгодівлю. Хочу звернути лише увагу, що лелеки ковтають їжу цілком. То ж якщо ви викладаєте їм рибу, вона повинна бути дрібною, велику слід порізати чи порубати. Кілограмового карася (тим більше замерзлого) лелека просто не здолає".

"Екологічний клуб "Край" розповсюдив інформацію про те, як потрібно діяти, щоб врятувати лелек, які, повернувшись із теплих країв, застали морозну погоду та глибокий сніг. Екологи радять повідомляти про місце розміщення птахів представникам місцевої влади. Просять не лякати птахів, не підходити до них близько, адже кожне їх здіймання у небо - це витрата енергії, якої їм саме зараз дуже бракує.

На відстані 10-15 м до місця розташування птахів слід очистити невелику ділянку та викласти на підготовлені місця сіно, солому, сухі багаторічні трави, хмиз, дрібні гілки, кукурудзянку тощо. І саме на це місце носити птахам їсти. Годувати лелек фахівці радять живою прісноводною або відігрітою мороженою рибою, гризунами, жабами, або м'ясом. Окрім того, лелеки можуть їсти усе, що їдять домашні свійські птахи: зерно, хліб, варену картоплю та ін.

Якщо птахи зовсім ослаблені (не реагують на рухи людей), то їх потрібно забрати, відігріти і тимчасово розмістити в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами.

У Чернівцях рятувальники попіклувалися про сотню лелек, які повернулися на буковинські водойми. Через низьку температуру повітря близько сотні птахів почали замерзати . Місцеві жителі звернулися до Служби порятунку. Рятувальники, котрі прибули на виклик, розмістили неподалік місця перебування лелек солому та насипали корму, аби птахи мали де зігрітися та поживитися.

Ще одного лелеку врятували у селі Атаки Хотинського району. Місцеві жителі повідомили рятувальників Птах замерзав у гнізді на електроопорі. Рятувальники дісталися до нього драбиною, зняли і передали його людям.

Кілька десятків лелек врятовано у Коломиї на Івано-Франківщині. Люди розчищають сніг і везуть птахам сіно і їжу.

У місті Глиняни на Львівщині біля річки Тимковецький потік негода застала зненацька 50 птахів. Допомогти їм закликав міський голова. "Ми завезли і розсипали солому, а поверх неї посипали корм, тушки курей, маємо надію, що вони знайдуть корм. Всім дуже дякую за підтримку" — звітував він потім у соцмережі.

Наші інтереси: 

Допомога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи