Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору

Категорія:

Спецтема:

У четверту суботу листопада, яка цього року припадає на 23 листопада, в Україні відзначають День пам´яті жертв голодоморів. Спланована конфіскація урожаю зернових та всіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж 1932-33 років призвела до того, що мільйони українських селян померли від голоду. 

Голодомор 1932-1933 років - масовий, спеціально організований радянською владою голод, який призвів до багатомільйонних втрат у сільській місцевості та на території Української РСР (землі сучасної України за винятком семи західних областей, Криму і Південної Бессарабії, які тоді не входили до складу СРСР) і Кубані. Більшу частину населення цих земель становили українці.

Голод виник в результаті цілеспрямованих дій вищого керівництва Радянського Союзу та Української РСР на чолі зі Сталіним. Штучний голод був розрахований на те, що придушить український національно-визвольний рух, а також був спрямований фізичне знищення частини українських селян.

Спланована конфіскація урожаю зернових і всіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж 1932-33 років призвела до того, що мільйони українських селян померли від голоду. В цей самий час одна частина зернових запасів лежала в сховищах, а інша - йшла на експорт за кордон. При цьому радянська влада контролювала, щоб селяни не отримували доступу до їжі і не бігли за межі республіки. Також влада відмовлялася приймати допомогу, що надсилалася голодуючим з-за кордону.

Протягом десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не тільки спеціально замовчувалося радянською владою, а й взагалі заборонялися будь-які способи заявити про це. Водночас як голод на Поволжі 1921-1922 років та голод під час блокади Ленінграда під час Другої світової війни активно висвітлювалися в радянських ЗМІ та історичній літературі.

День Пам´яті жертв голодоморів (26 листопада) був вперше введений в Україні в 1998 році. Однак у 2000 році він був перейменований у День пам´яті жертв голодоморів та політичних репресій, а в 2007 році його знову стали називати Днем пам´яті жертв голодоморів.

В Україні до 2008 року церемонія пам´яті проходила біля пам´ятного знака на Михайлівській площі, але після відкриття Національного меморіалу пам´яті жертв голодоморів в Україні  вона була перенесена туди.

23 листопада о 16.00 українці вшанують співвітчизників, які померли під час геноциду, хвилиною мовчання та встановлять палаючу свічку на підвіконня свого вікна. 

22 листопада в Українському домі (Київ) відкрилася виставка Платформи європейської пам´яті та совісті «Тоталітаризм у Європі: Фашизм - Нацизм - Комунізм».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи