Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна стала для Росії пасткою: ігнорувати її не можна, а змусити прийняти свою правду неможливо

Україна може бути суверенною державою (цього хоче більшість українців), тільки дистанціюючись від Росії. Суверенітет означає рух України в Європу. "Гібридний" варіант державності, за якого контрольований Москвою Донбас було б інтегровано в Україну, перетворює країну на failed state із російським нашийником.
 

13120701r.jpg

Лілія Шевцова

Про це на своєму Facebook написала Лілія Шевцова, російський політолог і публіцистка, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса.

Можна й далі гадати, що спровокувало загострення /ситуації на Донбасі – прим.О.К./. Важливіше зрозуміти причину, яка не дає змоги домогтися врегулювання конфлікту між Росією та Україною.
Причина – у несумісності структурних основ української та російської державності. Україна може бути суверенною державою (цього хоче більшість українців), тільки дистанціюючись від Росії. Суверенітет означає рух України в Європу. "Гібридний" варіант державності, за якого контрольований Москвою Донбас було б інтегровано в Україну, перетворює країну на failed state із російським нашийником.
Зі свого боку Росія, зберігаючи імперські настрої, не може змиритися з українським самовідсіканням. Це позбавляє Росію ролі стрижня в євразійському просторі. Те, що Україна йде, нестерпно для російської еліти, яка слідом за президентом Путіним вважає, що "росіяни й українці – один народ". Отже, відсікання частини цього народу – удар по російській державі.
Компромісу щодо Донбасу між Росією та Україною можна досягнути тільки через відмову однієї сторони від основи своєї державності. Радше навіть – через переформатування держави! До цього жодна сторона не готова.
У цій ситуації стійке перемир'я між Україною і невизнаними республіками примарне. До того ж усі учасники мирного процесу – Німеччина, Франція, Росія та Україна – виявляють різне розуміння Мінських домовленостей, які стали сприймати як прикриття неможливості домовитися.
Безпеку і територіальну цілісність України можна гарантувати тільки її інтеграцією в європейський простір. Але до цього Європа не готова. Сприяння, яке надає Києву Захід, недостатнє для гарантування безпеки України. Але достатнє для підтримки ворожості Росії, яка сприймає суверенітет України як загрозу, а Україну – як поле стримування Заходу.
Скорочення ресурсів російської системи змушує Москву активніше вдаватися до силової гри для підтримки державності. Україна залишається для Кремля головним об'єктом силового шантажу.
Але шантаж демонстрацією сили потребує співвіднесення ризиків і вигоди. Стратегічні збитки від перетворення України на антагоніста перевищують тимчасову вигоду, яку Москва дістає, гальмуючи розвиток суверенної України.
Нинішнє загострення конфлікту поки грає на користь Києва, відроджуючи згаслі було симпатії Заходу до України та змушуючи США підтвердити готовність допомогти Києву.
Росія, навпаки, почавши грати м'язами й обіцяючи "кінець України", втрачає. Звісно, втрачає і програє. Зміцнюється сумнів у здатності Кремля залагоджувати конфлікти в цивілізований спосіб і зберігаючи гідність. Агресивність Росії навряд чи сприяє довірі до неї з боку сусідніх держав. Ускладнюється повернення Росії до діалогу із західним світом. Тим часом цей діалог є засобом підтримки російської глобальної ролі. Формат "обложеної фортеці" згубний для світового статусу Росії. Росії потрібен діалог із Заходом і для того, щоб не залишитися на самоті в тіні Китаю, що піднімається.
Ще одна неприємність для Росії – загроза, що сепаратистські режими Донбасу будуть шантажувати Москву, нацьковуючи її на Київ і паразитуючи на воєнному конфлікті. Хвіст крутить собакою – не така вже й рідкість у політиці.
Україна стала для Росії пасткою: ігнорувати її не можна, а змусити прийняти свою правду неможливо. Ми бачимо конфлікт, який став міною уповільненої дії.
Завдання сьогодні – повернутися на Донбасі до перемир'я та зосередитися на гуманітарних і економічних питаннях життя населення з обох боків протистояння. Ідеться про заморожування конфлікту, а не про його політичне врегулювання.
 

Наші інтереси: 

Розуміти, що Україні вже не домовитися з РФ по Донбасу. Тож потрібно "відпустити" ситуацію і "заморозити" Донбас, який за останні роки не полюбив Україну, а став ще більшою проблемою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Московський термін "адін народ" означає "підкорений народ" - власність Москви.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Московський термін "адін народ" означає "підкорений народ" - власність Москви.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Так!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, як мало людей розуміє та говорить, що РФ готує гарячу агресію щодо України!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Тут багато правильного, але є спірні питання.
"Суверенітет означає рух України в Європу". Я так не вважаю. Нам що, своєї бюрократії мало?

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.